
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox, 21 ianuarie. Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul
- Semnificația numelor Maxim/Maximus/Maximilian
- Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul
În fiecare an, în data de 21 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul.
Calendar Creștin Ortodox, 21 ianuarie. Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul
Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. Misiunea acestuia a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adepții curentului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.
Citeste si: Doliu în politica românească! A murit fostul președinte al Senatului, Oliviu Gherman
Împăratul Heraclius (610-641), preocupat de campania împotriva perșilor și ofensivă pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II, acceptă să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.
Împreună cu Papa Martin, Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul. Ambii sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urmă chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreaptă. El a murit în același an și a fost îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.
Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro
Semnificația numelor Maxim/Maximus/Maximilian
Ambele prenume sunt derivate din latinescul „maximus" care înseamnă „cel mai mare". Deși la origini sunt latine, prenumele au devenit relativ comune în țările vorbitoare de limbi slave, precum Belarus, Rusia, Bulgaria și Ucraina. Împăratul Frederick al III-lea a dat fiului sau numele de „Maximilian", spunând că este o combinație a numelor „Maximus" și „Aemilianus", purtate de doi mari generali ai Imperiului Român.
Cel care poartă numele de „Maxim" are o dorința arzătoare de a-și folosi abilitățile de conducere și de a avea independența personală. Este un iubitor al armoniei, răspunzând pozitiv la lucrurile frumoase. Purtătorul numelui de „Maximilian" deține o putere de a-i inspiră pe ceilalți spre o cauza mai mare.
Potrivit Calendarului Ortodox, Sfântul Maxim Mărturisitorul a trăit până în zilele împăratului Constans, care a împărățit între anii 642-648. El a alcătuit multe scrieri pentru mustrarea și rusinarea ereziei, și a scris cărți doveditoare despre adevărul credinței, sprijinite pe Sfânta Scriptură, trimițându-le pretutindeni în lume.
Citeste si: Joe Biden, primele declarații în calitate de președinte: ”Aceasta este ziua democrației, o zi istorică”
Așadar, urați-le „La mulți ani" tuturor celor ce poartă numele de Maxim, Maximus sau Maximilian.
Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul
Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.