Calendar Creștin Ortodox, 21 ianuarie 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi

Creștinii sărbătoresc un mare sfânt joi, 21 ianuarie 2021.

Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, în data de 21 ianuarie, potrivit Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Calendar Creștin Ortodox, 21 ianuarie. Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul

Sfântul Maxim Mărturisitorul s-a născut în anul 580, în Constantinopol, într-o familie nobilă. Misiunea acestuia a fost apărarea dreptei credințe împotriva monotelismului. Adepții curentului susțineau că în Hristos nu a existat decât o singură voință și o singură lucrare: cea dumnezeiască.

Citeste si: Doliu în politica românească! A murit fostul președinte al Senatului, Oliviu Gherman

Împăratul Heraclius (610-641),  preocupat de campania împotriva perșilor și ofensivă pentru recucerirea provinciilor pierdute în timpul domniei regelui Chosroe II, acceptă să se afirme că în Hristos există o singură lucrare.

Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul

Împreună cu Papa Martin, Sfântul Maxim Mărturisitorul reușește să condamne monotelismul. Ambii sunt arestați și trimiși în exil. Papa Martin moare în urmă chinurilor la care a fost supus în temniță, iar Sfântul Maxim, adus în Constantinopol în anul 662, după exilul petrecut în 655, primește pedeapsa de a i se tăia limba și mâna dreaptă. El a murit în același an și a fost îngropat în Mănăstirea „Sfântul Arsenie“.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Semnificația numelor Maxim/Maximus/Maximilian

Ambele prenume sunt derivate din latinescul „maximus" care înseamnă „cel mai mare". Deși la origini sunt latine, prenumele au devenit relativ comune în țările vorbitoare de limbi slave, precum Belarus, Rusia, Bulgaria și Ucraina. Împăratul Frederick al III-lea a dat fiului sau numele de „Maximilian", spunând că este o combinație a numelor „Maximus" și „Aemilianus", purtate de doi mari generali ai Imperiului Român.

Citeste si: Florina, românca care practica prostituția în Spania, dispărută de aproape două săptămâni. Tânăra este căutată cu câini dresați

Cel care poartă numele de „Maxim" are o dorința arzătoare de a-și folosi abilitățile de conducere și de a avea independența personală. Este un iubitor al armoniei, răspunzând pozitiv la lucrurile frumoase. Purtătorul numelui de „Maximilian" deține o putere de a-i inspiră pe ceilalți spre o cauza mai mare.

Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul

Potrivit Calendarului Ortodox, Sfântul Maxim Mărturisitorul a trăit până în zilele împăratului Constans, care a împărățit între anii 642-648. El a alcătuit multe scrieri pentru mustrarea și rusinarea ereziei, și a scris cărți doveditoare despre adevărul credinței, sprijinite pe Sfânta Scriptură, trimițându-le pretutindeni în lume.

Citeste si: Joe Biden, primele declarații în calitate de președinte: ”Aceasta este ziua democrației, o zi istorică”

Așadar, urați-le „La mulți ani" tuturor celor ce poartă numele de Maxim, Maximus sau Maximilian.

Troparul Sfântului Maxim Mărturisitorul

Îndreptătorule al Ortodoxiei, învățătorule al dreptei cinstiri de Dumnezeu și al curăției, și luminatorule al lumii, podoabă călugărilor cea de Dumnezeu insuflată, Maxim, înțelepte, cu învățăturile tale pe toți i-ai luminat. Alăuta duhovnicească, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să mântuiască sufletele noastre.

Cine este Sfântul Maxim Mărturisitorul

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Pepe câștigă lupta pentru avere cu Raluca Pastramă! Decizie de ultimă oră a judecătorilor! Soția cântărețului, în corzi! Dezvăluiri exclusive

WOWbiz.ro a avut dreptate! Simona Halep își pregătește retragerea

Bianca Drăgușanu, de urgență la poliție! Ce a pățit vedeta

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Reghecampf, lovitură finală pentru Anamaria Prodan! E socant ce i-a făcut. Se va înfuria rău

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Dacia scoate o nouă SUPER-MAȘINĂ. Designul este unul SPECIAL. FOTO

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies