
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 23 mai 2022. Cine a fost Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul
- Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul
Calendar Creștin Ortodox 23 mai 2022. Astăzi, Biserica Ortodoxă îi sărbătorește pe Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul, episcopul Sinadei, dar și pe Sfânta Mironosiță Maria lui Cleopa. Tot în această zi îi amintim și pe Sfântul Mucenic Salona Romanul și Sfântul Mucenic Seluc.
Calendar Creștin Ortodox 23 mai 2022. Cine a fost Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul
Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul a trăit în secolul al IX-lea, în timpul împăratului Leon Armeanul, iar datorită vieții curate și feciorelnice pe care a dus-o încă din copilărie, el a fost ales și sfințit episcop al Sinadei de către Patriarhul Tarasie.
Potrivit creștinortodox.ro, în timpul domniei împăratului Leon Armeanul, Mihail a fost scos din scaunul episcopal și aruncat în exil. Acest fapt s-a întâmplat din pricina că Sfântul Ierarh Mihail nu a dorit să lepede cinstirea icoanelor.
Calendar Creștin Ortodox 23 mai 2022. Vezi sărbătoarea cinstită de Biserica Ortodoxă luni
Citeste si: 5 mănăstiri frumoase de lângă București pe care trebuie să le vizitezi
Canon de rugăciune către Sfântul Ierarh Mihail Mărturisitorul
Troparul Sfântului Ierarh Mihail Mărturisitorul, glasul al 4-lea:
Îndreptător credinţei şi chip blândeţilor, învăţător înfrânării te-a arătat pe tine turmei tale adevărul lucrurilor.
Pentru aceasta ai câştigat cu smerenia cele înalte, cu sărăcia cele bogate. Părinte Ierarhe Mihail, roagă pe Hristos Dumnezeu ca să mântuiască sufletele noastre.
Cântarea 1, glasul al 2-lea.
Irmosul:
Întru adânc a aşternut de demult toată oastea lui Faraon puterea cea preaînarmată, iar întrupându-Se Cuvântul, a pierdut păcatul cel prearău, Domnul cel prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit.
Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Strălucind părinte cu lumină negrăită prin sihăstrie, te-ai făcut arhiereu lui Dumnezeu, dumnezeiescule Mihaile, povăţuind preoţia cea împărătească şi păstorind Biserica lui Hristos, preafericite.
Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Grăind ritoriceşte cu gură luminată, tuturor cu dreaptă credinţă ai descoperit dogmele cele insuflate de Dumnezeu, înfruntând hula ereziilor şi foarte bine părtinind credinţei celei bune, preafericite Mihaile.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Făcându-te locaş dumnezeieştilor daruri, preafericite, tuturor credincioşilor arătat pe acestea le-ai împărtăşit, viaţă următoare după Dumnezeu câştigându-ţi şi fiind îmbrăcat cu dreptatea ca şi cu o haină, de Dumnezeu insuflate Mihaile.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Din pântecele tău, Preacurată Fecioară, strălucindu-ne nouă Soare, ne-a luminat cu dumnezeieşti fulgere, izgonind toată tulburarea demonilor cea întunecoasă, Domnul cel Prealăudat, căci cu slavă S-a preaslăvit
Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Zilele în care NU se organizează cununii religioase
Cântarea a 3-a. Irmos: Pe piatra credinţei...
Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ales-ai mai de cinste cele netrecătoare şi în veac statornice, decât cele trecătoare, grăitorule de Dumnezeu; căci în multe feluri ai fost împodobit, strigând: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.
Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Darul cel dumnezeiesc s-a revărsat pe buzele tale; lărgit-ai gura ta şi ai primit darurile înţelepciunii şi strigai: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară, de Tine, Doamne.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Supus-ai patimile prin înfrânare, luminatu-ţi-ai cugetul cu privirea, făcutu-te-ai lucrător bunătăţii, cântând: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru şi nu este drept afară de Tine, Doamne.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cei ce suntem cugetători de Dumnezeu, să lăudăm pe Maria cea Preacurată, Născătoarea de Dumnezeu, ca pe una ce s-a arătat pricină mântuirii, căreia strigăm: Nu este altă nădejde şi întărire credincioşilor, afară de tine Prealăudată, de Dumnezeu mărită.
Irmosul:
Pe piatra credinţei întărindu-mă, lărgit-ai gura mea asupra vrăjmaşilor mei, că s-a veselit duhul meu a cânta: Nu este sfânt ca Dumnezeul nostru, şi nu este drept afară de Tine, Doamne.
Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro
Cântarea a 4-a.
Irmosul:
Venit-ai din Fecioară nu sol, nici înger, ci Tu Însuţi Domnul Te-ai întrupat şi m-ai mântuit pe mine tot omul. Pentru aceasta strig Ţie: Slavă puterii Tale, Doamne.
Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Dorind de cuvintele slavei, ai părăsit buna plăcere a trupului, sfinţite învăţătorule şi toată viaţa ta o ai pus jertfă lui Hristos bine mirositoare, preafericite.
Stih: Sfinte Părinte Mihail, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cei ce s-au abătut din calea nepătimirii, acum s-au arătat străini, căzând în negura eresurilor; pe care i-ai defăimat preafericite, cinstind icoana lui Hristos.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Limba ta s-a arătat condei Duhului, Mihaile preamărite, cugetând a scrie rânduiala întrupării Cuvântului Atotţiitorului, pururea pomenite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Îndreptează-mi viaţa, Născătoare de Dumnezeu, ocârmuind-o cu porunca cea dumnezeiască a Cuvântului Celui întrupat din tine şi mă povăţuieşte către lumină, Fecioară Maică, Marie Mireasă a lui Dumnezeu.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro