Calendar Creștin Ortodox 25 iunie 2022. Dezlegare la pește. Ce mare sărbătoare cinstește Biserica Ortodoxă azi

Calendar Creștin Ortodox 25 iunie 2022. Azi e dezlegare la pește. Iată sfinții și sărbătoarea zilei!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 25 iunie 2022. În această zi, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfânta Muceniță Fevronia, Sfântul Mucenic Orentie și frații săi și pe Sfânta Muceniță Livia. Reamintim că ne aflăm în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, iar azi este dezlegare la pește.

Calendar Creștin Ortodox 25 iunie 2022. Cine a fost Sfânta Muceniță Fevronia

Sfânta Muceniță Fevronia a fost fiica unui senator roman. Aceasta s-a călugărit de tânără într-o mănăstire din cetatea Nisibi. Într-o vreme, Fevronia a început să fie obligată de Silenius, un persecutor al creștinilor, să se lepede de credința în Hristos și să se căsătorească cu el. Însă, Sfânta a refuzat să împlinească cerința lui Silenius și în acest fel ajunge să îndure chinuri îngrozitoare: a fost biciuită, i s-au spart dinții, i s-au tăiat mâinile și picioarele și în cele din urmă i s-a tăiat capul.

Calendar Creștin Ortodox 25 iunie 2022. Dezlegare la pește. Ce mare sărbătoare cinstește Biserica Ortodoxă azi

Calendar Creștin Ortodox 25 iunie 2022. Dezlegare la pește. Ce mare sărbătoare cinstește Biserica Ortodoxă azi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Din viața sa cunoaștem că după trecerea la cele sfinte, Mucenița Fevronia se arăta în ziua prăznuirii sale, în mijlocul surorilor din mănăstire. Aceasta stătea așa timp de trei ceasuri în văzul tuturor, iar mai apoi se făcea nevăzută. Se spune că nimeni nu se putea atinge de Fevronia, atunci când li se arăta în chip minunat maicilor.

Canon de rugăciune către Sfânta Muceniță Fevronia

Troparul Sfintei Mari Muceniţe Fevronia, glasul al 4 lea:

Mieluşeaua Ta, Iisuse, Fevronia, strigă cu glas mare: Pe Tine, Mirele meu, Te iubesc și pe Tine căutându-Te mă chinuiesc și împreună mă răstignesc și împreună mă îngrop cu Botezul Tău; și pătimesc pentru Tine, ca să împărățesc întru Tine; și mor pentru Tine, ca să viez pentru Tine; ci, ca o jertfă fără de prihană, primește-mă pe mine ceea ce cu dragoste mă jertfesc Ție.

Pentru rugăciunile ei, ca un Milostiv, mântuiește sufletele noastre.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sânzienele în 2022? Data la care are loc sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Apa trecând-o ca pe uscat...

Stih: Sfântă Muceniţă Fevronia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ceea ce ai fost părtinitoare slavei lui Hristos, Sfântă Fevronia, dă-mi mie dar şi luminare, să laud cu cântări prăznuirea ta cea purtătoare de lumină şi cinstită.

Stih: Sfântă Muceniţă Fevronia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu grija continuă a morţii de-a pururea luminându-ţi sufletul, Muceniţă Fevronia, ai alergat către înălţimea muceniciei, aducându-te lui Hristos prin mulţimea chinurilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu ostenelile sihăstriei arătat ogorând holda inimii tale, muceniţă, ai cules cu chinuire cununile mucenicilor, cântând Dumnezeului nostru, că S-a preaslăvit.

Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro

Citeste si: Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO- stirileprotv.ro

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Care toate zideşte cu ameninţarea, din tine Maica lui Dumnezeu S-a întrupat. Pe Care cu dreaptă credinţă dorind Fecioara Fevronia, prin mucenicie s-a adus către Dânsul.

 

Cântarea a 3-a. Irmos: Tu eşti întărirea celor care...

Stih: Sfântă Muceniţă Fevronia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Au putut întru Duhul a coborî sprânceana cea tiranică şi necredinţa multor zei, Mărită Fevronia.

Stih: Sfântă Muceniţă Fevronia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Tu ai întărit acum, Stăpâne, cu mâna Ta cea tare pe vestita Muceniţă Fevronia, care s-a trudit ca o muceniţă.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Tăindu-ţi-se trupul pentru Hristos, preaînţeleaptă curată, muceniceşte ogorai desfătarea Raiului.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lăudata Muceniţă Fevronia te-a aflat pe tine Maica lui Dumnezeu, Preacurată, ajutor, şi pe tirani i-a ruşinat.

Citeste si: Când se pune busuioc sub pernă și cum îți poți afla ursitul în anul 2022

Irmosul:

Citeste si: „Mă pregătesc pentru confruntarea cu fostul meu soț, am niște emoții foarte mari, dar cred că Dumnezeu este cu mine.” Dana Roba este pe cale să fie față în față cu Daniel Balaciu, după evenimentul tragic care a avut loc în urmă cu trei luni- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: Dana Roba luptă să lase în urmă toate amintirile tragice. Make-up artistul, prima confruntare față în față cu Daniel Balaciu, după ce a măcelărit-o cu bestialitate: "Am fost emoționată până la lacrimi, nu îmi venea să cred"- radioimpuls.ro

Tu eşti întărirea celor care aleargă la Tine, Doamne; Tu eşti lumina celor întunecaţi şi pe Tine Te laudă duhul meu.

 

Cântarea a 4-a. Irmos: Tu eşti tăria mea, Doamne...

Stih: Sfântă Muceniţă Fevronia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nicicum nu este prihană întru tine, Prealăudată Fevronia, căci tu despre două părţi te-ai silit a plăcea Mântuitorului tău şi Iubitului Celui dorit, fiind împodobită cu ostenelile sihăstriei şi cu chinurile mucenicilor, cugetătoare de Dumnezeu preafericită.

Stih: Sfântă Muceniţă Fevronia, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din vremea unghiilor celor prea crude, ai dorit Izvorul Cel pururea curgător al dragostei, Care este dorit de toate cele cuvântătoare, pe Care dorind, ai suferit durerile chinurilor, fiind arsă cu foc şi lipsită de mădulare, Muceniţă Fevronia, lauda fecioarelor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind hrănită cu cuvintele lui Dumnezeu, înţelepţită de Dumnezeu, purtând sfinţit Scripturile cele sfinte, dumnezeieşte ai întins cuvântul mântuirii celor care-l doreau şi ţi-ai luat plăţile învăţăturii, îmbogăţindu-te cu măririle mucenicilor, muceniţă.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Uşă Luminii te-ai arătat tuturor celor dintru întuneric, Preacurată, căci ai strălucit pe Soarele Dreptăţii, pe Hristos, Lumina Cea Necuprinsă, Cuprins în trup; cu ale Cărui luminări întărindu-se Muceniţa Fevronia, a câştigat acum lauda mucenicilor.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Tradiții de Sânziene 2022. Obiceiuri și superstiții care se respectă în ziua de Drăgaică

Sânziene 2022. Ce este bine să împarți în ziua de Drăgaică

Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție | VIDEO

Dana Criminala și Leo de la Strehaia au luat o decizie importantă. Cei doi sunt pe cale să facă o mutare strategică

VIDEO - Miruna Pascu a încercat să scape din arest jucând rolul victimei. Femeia va rămâne în arest preventiv: „Nu este o familie putred de bogată cum s-a spus, a fost dată...

„Cred că o să-i fac și ei o plângere penală. Vrea detalii despre mine, vrea să îmi ia copiii întreabă oamenii despre mine, mă agasează.” Dana Roba a mărturisit cine este...

"Am cunoscut un om dezinvolt, cu vorbele la el. Chiar nu mai știu ce să mai cred". Dorian Popa, noi clarificări privind investițiile făcute. Cum a ajuns să-l cunoască...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies