Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2021. Este pomenita Sfânta Cuvioasă Eufrosina, care și-a revăzut tatăl după 33 de ani. Ce i-a spus înainte de a muri

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi?

Autor: Ioana Stan

In articol:

Potrivit Calendar Creștin Ortodox, pe 25 septembrie sunt pomeniți Sfânta Cuvioasă Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul și Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej.

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2021. Cine a fost Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Este pomenita Sfânta Cuvioasă Eufrosina, care și-a revăzut tatăl după 33 de ani

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2021

[Sursa foto: Captură YouTube]

Sfânta Cuvioasă Eufrosina s-a născut într-o familie de de creștini bogați. Părinții săi s-au rugat îndelung să aibă un moștenitor, pentru că mama ei era stearpă. Eufrosina a trăit în timpul împăratului Teodosie al II-lea, între anii 408-450.

Citeste si: Cântecul "Sanie cu zurgălăi" are o poveste fascinantă. Cine a compus-o și de ce au existat scandaluri internaționale de plagit din cauza acestei melodii

Tatăl său, Pafnutie, a fost greu încercat de viață. Pe când Sfânta Cuvioasă Eufrosina avea doar 12 ani, soția sa a murit. El a continuat să-și educe fiica în spiritul credinței. La 18 ani, Eufrosina a dispărut de acasă. Disperat și mâhnit, tatăl său s-a rugat neîncetat la Dumnezeu să-și mai vadă măcar o dată fiica înainte de a muri.

Eufrosina alesese să meargă la mănăstire și a intrat cu numele de fratele Smaragd, părăsindu-și astfel tatăl și logodnicul.

Citeste si: Școlile se închid din nou! Care sunt localitățile în care elevii se întorc în online

După 33 de ani, cu trei zile înainte de a muri, tatăl Eufrosinei se afla chiar la această mănăstire. Auzind vestea despre fratele Smaragd s-a dus la el pentru a-i oferi câteva cuvinte de alinare. Așa a descoperit că este vorba de tatăl său și Eufrosina i-a spus identitatea, apoi și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu.

Tatăl său, Pafnutie, a rămas următorii 10 ani în această chilie, până a trecut și el la cele veșnice.

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2021. Ce sărbătoare este astăzi

Sfânta Cuvioasă Eufrosina

[Sursa foto: Captură YouTube]

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor.

Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Calul şi pe călăreţ i-a înecat în Marea Roşie Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt şi pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare de biruinţă.

Citeste si: Bilanț coronavirus, 24 septembrie 2021! A treia zi cu peste 7.000 de cazuri noi

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luminează-mă cu lumina rugăciunilor tale, preacinstită, pe mine care astăzi laud sfânta şi cea cu adevărat vrednică de laudă, cu cântări de Dumnezeu veselitoare, pomenirea ta, ceea ce porţi numele Dumnezeieştii veselii.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind numai de Dumnezeiasca frumuseţe a lui Hristos şi îndulcindu-te cu ale Lui fără de materie frumuseţi, ai urât frumuseţea trupului, mărită, îndeletnicindu-te cu Dumnezeieştile priviri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ceea ce eşti mireasă înfrumuseţată cu podoabele virtuţilor, te-ai logodit cu Domnul Cel Adevărat Frumos întru podoabă, Sfântă Eufrosina, părăsind pe logodnicul cel vremelnic şi toată veselia vieţii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu totul este Dorire şi Îndulcire şi Viaţă, Cel Ce, pentru prisosul bunătăţii, a Răsărit din tine, Fecioară Preacurată. Pe Acela roagă-L să mă mântuiască pe mine, cel ce neîncetat te fericesc pe tine.

Citeste si: Când se termină pandemia în lume. E mai devreme decât ne așteptăm

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai înfipt pe nimic...

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răbdând cu tărie nevoinţele, ai pierdut măiestriile vrăjmaşului şi năpădirile diavolilor le-ai surpat şi te-ai asemănat cu îngerii, ca una care, în trup muritor fiind, la nemurire ai cugetat, Maică Eufrosina.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Viaţa ta, Sfântă Eufrosina, veseleşte inimile sihaştrilor, fiind întărire şi povăţuire către poruncile cele de mântuire, către căile nestricăciunii, către dragostea cea preaaleasă a Ziditorului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pomenirea ta cea luminată şi vrednică de laudă, Dumnezeieşte luminează adunările credincioşilor, îndulceşte cetele cuvioşilor, veseleşte adunările îngerilor, a căror vieţuire râvnind, împreună cu dânşii petreci acum ca un înger.

Citeste si: Prognoza meteo ANM, 24 septembrie 2021. Cum va fi vremea în București, dar și în celelalte regiuni din România

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Viforul cel cumplit al patimilor mă tulbură, vânturile cele potrivnice mă cufundă în adânc şi furtuna păcatului îmi clatină inima. Născătoare de Dumnezeu, tu mă izbăveşte pe mine, cel ce curat te măresc.

Irmosul:

Cel Ce ai înfipt pe nimic pământul cu porunca Ta şi ai ridicat neţinut pe cel îngreuiat, pe piatra cea neclintită a poruncilor Tale, Hristoase, întăreşte Biserica Ta, Unule, Bune şi Iubitorule de oameni.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Școlile se închid din nou! Care sunt localitățile în care elevii se întorc în online

Irinel Columbeanu, de urgență la spital după ce s-a infectat cu coronavirus! Un apropiat a dat toate detaliile: „Mă tem pentru el”

Lista ţărilor cu risc epidemiologic a fost actualizată! România a intrat în zonă galbenă

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

Anunţ bombă pentru cei cu două doze de PFIZER! Cu ce vaccin trebuie să facă a treia doză

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Apocalipsa e aproape! Semnul unei alte pandemii a șocat oamenii de știință. E crunt

VIDEO | Doliu la Steaua! A murit unul dintre cei mai mari antrenori, vedetă și pe Netflix

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies