Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2022. Ce nu ai voie să faci în zilele de duminică

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2022. Iată ce mare sărbătoare e azi!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2022. Biserica Ortodoxă împreună cu toți credincioșii îi cinstesc azi pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul și pe Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej.

Iată detalii și ce nu ai voie să faci în zilele de duminică!

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2022. Sărbătoarea zilei

Biserica Ortodoxă împreună cu toți credincioșii îi cinstesc azi pe Sfânta Cuvioasă Eufrosina, Sfântul Cuvios Pafnutie Egipteanul și pe Sfântul Cuvios Serghie de la Radonej.

Sfânta Cuvioasă Eufrosina este sărbătorită anual la data de 25 septembrie. Aceasta s-a născut într-o familie înstărită de creștini și a trăit în timpul împăratului Teodosie al II-lea, între anii 408- 450. Tatăl său, Sfântul Pafnutie, prăznuit în aceeași zi cu Sfânta Eufrosina, a fost aspru încercat de viață, întrucât a rămas văduv pe când Eufrosina avea doar 12 ani.

Acesta a continuat să-și educe fiica în spiritul credinței, urmând ca la 18 ani, Eufrosina să dispară de acasă. Distrus de durere, Pafnutie s-a rugat la Domnul neîncetat să îi readucă fiica. Potrivit creștinortodox.ro, Sfânta alesese să meargă la mănăstire și a intrat cu numele de fratele Smaragd, părăsindu-și astfel tatăl și logodnicul.

După 33 de ani, cu trei zile înainte de a muri, tatăl Eufrosinei se afla chiar la această mănăstire. Auzind vestea despre fratele Smaragd s-a dus la el pentru a-i oferi câteva cuvinte de alinare. Așa a descoperit că este vorba de tatăl său și Eufrosina i-a spus identitatea, apoi și-a încredințat sufletul lui Dumnezeu.

Tatăl său, Pafnutie, a rămas următorii 10 ani în această chilie, până a trecut și el la cele veșnice.

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2022. Ce nu ai voie să faci în zilele de duminică

Calendar Creștin Ortodox 25 septembrie 2022. Ce nu ai voie să faci în zilele de duminică

[Sursa foto: doxologia.ro]

Ce nu ai voie să faci în zilele de duminică

În zilele de duminică, creștinii ortodocși trebuie să respecte cu sfințenie anumite lucruri, astfel că, în ultima zi din săptămână nu se muncește, ea fiind denumită de Dumnezeu ziua odihnei: „Şase zile să lucraţi, iar ziua a şaptea este ziua odihnei, adunare sfântă a Domnului: nici o muncă să nu faceţi; aceasta este odihna Domnului în toate locuinţele voastre” (Levitic 23, 3).

Cu alte cuvinte, în zilele de duminică este interzisă munca de orice fel, fie reparat lucruri, fie băgat la spălat, fie orice altă activitate din gospodărie. În cea de-a șaptea zi din săptămână e bine să rostești rugăciuni pentru sănătate, prosperitate și liniște sufletească și nu se vorbește de rău aproapele.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sfinții Mihail și Gavriil în 2022? În această zi, o mulțime de români își aniversează onomastica

Canon de rugăciune către Sfânta Cuvioasă Eufrosina

Troparul Sfintei Cuvioase Eufrosina, glasul al 8-lea:

Întru tine, maică, cu osârdie s-a mântuit cel după chip; că, luând crucea, ai urmat lui Hristos; şi lucrând, ai învăţat să nu se uite la trup, căci este trecător; ci să poarte grijă de suflet, de lucrul cel nemuritor. Pentru aceasta şi cu îngerii împreună se bucură, Cuvioasă Maică Eufrosina, duhul tău.

 

Cântarea 1, glasul al 5-lea.

Irmosul:

Calul şi pe călăreţ i-a înecat în Marea Roşie Hristos, Cel Ce a sfărâmat războaiele cu braţ înalt şi pe Israel l-a mântuit, pe cel ce cânta cântare de biruinţă.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Ce trebuie să ai în portofel de Sfântul Andrei 2022? Vei avea noroc la muncă tot anul- kfetele.ro

Citeste si: Și-a cumpărat vechimea în muncă cu o sumă uriașă. Femeia din Iași care a făcut asta a muncit în străinătate- bzi.ro

Luminează-mă cu lumina rugăciunilor tale, preacinstită, pe mine care astăzi laud sfânta şi cea cu adevărat vrednică de laudă, cu cântări de Dumnezeu veselitoare, pomenirea ta, ceea ce porţi numele Dumnezeieştii veselii.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Dorind numai de Dumnezeiasca frumuseţe a lui Hristos şi îndulcindu-te cu ale Lui fără de materie frumuseţi, ai urât frumuseţea trupului, mărită, îndeletnicindu-te cu Dumnezeieştile priviri.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Ceea ce eşti mireasă înfrumuseţată cu podoabele virtuţilor, te-ai logodit cu Domnul Cel Adevărat Frumos întru podoabă, Sfântă Eufrosina, părăsind pe logodnicul cel vremelnic şi toată veselia vieţii.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cu totul este Dorire şi Îndulcire şi Viaţă, Cel Ce, pentru prisosul bunătăţii, a Răsărit din tine, Fecioară Preacurată. Pe Acela roagă-L să mă mântuiască pe mine, cel ce neîncetat te fericesc pe tine.

 

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai înfipt pe nimic...

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Răbdând cu tărie nevoinţele, ai pierdut măiestriile vrăjmaşului şi năpădirile diavolilor le-ai surpat şi te-ai asemănat cu îngerii, ca una care, în trup muritor fiind, la nemurire ai cugetat, Maică Eufrosina.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Viaţa ta, Sfântă Eufrosina, veseleşte inimile sihaştrilor, fiind întărire şi povăţuire către poruncile cele de mântuire, către căile nestricăciunii, către dragostea cea preaaleasă a Ziditorului.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Pomenirea ta cea luminată şi vrednică de laudă, Dumnezeieşte luminează adunările credincioşilor, îndulceşte cetele cuvioşilor, veseleşte adunările îngerilor, a căror vieţuire râvnind, împreună cu dânşii petreci acum ca un înger.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Viforul cel cumplit al patimilor mă tulbură, vânturile cele potrivnice mă cufundă în adânc şi furtuna păcatului îmi clatină inima. Născătoare de Dumnezeu, tu mă izbăveşte pe mine, cel ce curat te măresc.

Irmosul:

Cel Ce ai înfipt pe nimic pământul cu porunca Ta şi ai ridicat neţinut pe cel îngreuiat, pe piatra cea neclintită a poruncilor Tale, Hristoase, întăreşte Biserica Ta, Unule, Bune şi Iubitorule de oameni.

Citeste si: Calendar Ortodox OCTOMBRIE 2022. Cele mai importante sărbători creștine

Cântarea a 4-a.

Irmosul:

Dumnezeiască pogorârea Ta cunoscând-o Avacum, cu mai înainte vedere, Hristoase, cu frică a strigat către Tine: spre mântuirea poporului Tău ai venit ca să mântuieşti pe unşii Tăi.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiindu-ţi aminte de Tatăl Cel Ceresc, Logoditorul sufletelor, dragostea de tată şi de mirele cel vremelnic nu te-a zăticnit a nu umbla pe calea mântuirii.

Stih: Sfântă Cuvioasă Eufrosina, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Ca un finic cu cuget Dumnezeiesc ai înflorit dulceaţa dreptăţii şi ca un cedru, lângă ape, ai înmulţit roadele faptelor celor bune ale înfrânării, de Dumnezeu Cugetătoare Sfântă Eufrosina.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu focul postirii ai ars până la cenuşă dulceţile cele uscăcioase. Şi înfierbântându-te de jăratecul dragostei Domnului, ai strălucit razele minunilor.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Fiind Îndurătoare, arată-ţi îndurarea către preaticălosul meu suflet, care cumplit este întunecat de patimile păcatelor şi suspină, Născătoare de Dumnezeu Preacurată.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Prognoza meteo ANM, luni, 26 septembrie 2022. Temperaturile cresc în toată țara

Caz tulburător în Capitală! Doi soți și-au curmat viața în același timp. Bătrânii au sărit de la etajul 7 ținându-se de mână

Top 5 zodii care au o personalitate puternică. Sunt modele de comportament pentru cei din jur

5 zodii au parte de belșug și realizări începând de mâine

SOFIA VICOVEANCA a dat vestea cruntă în direct la TV: Sunt la capăt de drum și...

Ce trebuie să facă fetele nemăritate de Sfântul Andrei 2022

Pensia, extrem de costisitoare. Cumpărarea de vechime - situație incredibilă

Tragedie pentru un cunoscut antrenor de fotbal. A anunțat pe Facebook că i-a murit fiica de 21 de ani

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies