
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox 27 ianuarie 2022. Despre Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur
- Unde pot merge creștinii să se închine la Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur
- Canon de rugăciune la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, astăzi, 27 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română pomenește Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, sărbătoare marcată cu cruce neagră. Totodată, în această zi sunt pomeniți: Sfântul Cuvios Claudin, Sfânta Marciana Împărăteasa, Sfântul Cuvios Petru Egipteanul și Sfântul Mucenic Dimitrie.
Calendar Creștin Ortodox 27 ianuarie 2022. Despre Aducerea moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur
În ziua de 27 ianuarie 2022, la pomenirea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur se amintește și faptul că Ioan a acuzat-o pe împărăteasa Eudoxia că și-a însușit via văduvei Calitropia. Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut în anul 347, în Antiohia, iar întreaga sa viață a fost dedicată zidirii Bisericii lui Hristos. Acesta avea darul vorbirii și a fost numit „Gură de Aur” datorită cuvântărilor sale de neegalat. Astfel, se spune că atunci când Ierarhul începea să predice, cuvintele sale pătrudeau în inimile tuturor ascultătorilor. Această sărbătoare marcată cu cruce neagră în Calendarul Creștin Ortodox reprezintă o reconciliere duhovnicească a familiei imperiale bizantine în fața Sfântului Ioan.
De asemenea, prin aducerea la Constantinopol a moaștelor Sfântului de către împăratul Teodosie al II-lea, s-a dorit îndreptarea păcatelor făcute de părinții împăratului, Arcadiu și Eudoxia, care l-au îndepărtat de scaunul episcopal pe Ioan, exilându-l. În plus, Ierarhul a fost înlăturat din scaunul patriarhal de două ori, urmând să fie rechemat a treia oară, pentru a predica la Cucus.Sfântul Ierarh Ioan Gură de Aur
Unde pot merge creștinii să se închine la Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur
Iată lista locurilor în care se află Sfintele Moaște ale Sfântului Ioan Gură de Aur:
Catedrala Episcopală din Craiova, România
Schitul Darvari, București, România
Mănăstirea Secu, Județul Neamț, România
Biserica Sfânta Ecaterina, Facultatea de Teologie din Bucureşti, România, unde se vor păstra până la construirea Catedralei Mântuirii Neamului
Citeste si: Postul negru, cum se ține și ce beneficii poate aduce asupra organismului
Mănăstirea Vatoped, Sfântul Munte Athos, Grecia, unde se află capul și urechea stângă întreagă ale Sfântului Ioan Gură de Aur
Citeste si: De ce să pui bani în ghiveciul cu flori. Experții financiari recomandă tuturor acest truc- kfetele.ro
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
Mănăstirea Filoteu, Sfântul Munte Athos, Grecia, unde se află mâna dreaptă a Sfântului Ioan Gură de Aur
Catedrala Sfântul Gheorghe, Patriarhia Ecumenică de Constantinopol, actualul Istanbul, Turcia
Canon de rugăciune la Sărbătoarea Aducerii moaștelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur
Tropar la Sărbătoarea Aducerii moaştelor Sfântului Ierarh Ioan Gură de Aur, glasul al 8-lea:
Din gura ta ca o văpaie de foc strălucind harul, lumea a luminat; vistieriile neiubirii de argint lumii a câştigat; înălţimea gândului smerit nouă ne-a arătat. Ci, cu cuvintele tale învăţându-ne, Sfinte Părinte Ioan Gură de Aur, roagă pe Hristos Cuvântul să mântuiască sufletele noastre.
Citeste si: Când începe Postul Paștelui 2022? Postul Mare durează 40 de zile
Cântarea 1, glasul al 3-lea. Irmos: Cel Ce a împreunat apele...
Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Gură de Dumnezeu grăitoare, organul cel cu glas de aur, cu strălucirea cuvintelor şi cu rugăciunile tale, luminează-mi mintea, ca să laud pomenirea întoarcerii tale, Sfinte Părinte Ioan, cel ce porţi numele Dumnezeiescului har.
Stih: Sfinte Părinte Ioan, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Ca un Luceafăr de dimineaţă, ca un soare ce luminează pe oameni, ca un luminător al dreptei cinstiri de Dumnezeu, apunând sub pământ, cuvioase, după Legile firii, iarăşi ne-ai răsărit nouă, fiilor tăi, trimiţând din belşug strălucirile minunilor.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cu limba ta cea de aur ai umplut toată partea cea de sub soare cu învăţăturile tale; şi cu cântări de aur ai strălucit tuturor razele tămăduirilor, alungând întunericul patimilor cu întoarcerea ta, cuvioase.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Ritorisind cele Dumnezeieşti, ai arătat pe Cuvântul Cel Unul cu Ipostasul, cu toate că luând Trup a ieşit Îndoit din cea Curată; pe Aceea o Binecuvântăm şi cu credinţă neîncetat o Mărim, Dumnezeiescule Gură de Aur.
Catavasie, glas 3:
Pământul cel roditor de adâncime, uscat l-a trecut oarecând soarele; căci ca un zid s-a închegat apa de amândouă părţile, trecând poporul marea pedestru şi lui Dumnezeu cu plăcere cântând: să cântăm Domnului, căci cu Slava S-a preaslăvit.
Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro, realitatea.net