Calendar Creștin Ortodox 28 ianuarie 2022. Cine sunt sfinții importanți ai zilei

Calendar Creștin Ortodox 28 ianuarie 2022. Iată cine sunt sfinții importanți ai zilei!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Potrivit Calendarul Creștin Ortodox, astăzi, 28 ianuarie, Biserica Ortodoxă Română îi pomenește pe: Sfântul Cuvios Efrem Sirul, Isaac Sirul, Paladie și Iacob Sihastrul.

Calendar Creștin Ortodox 28 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Efrem Sirul

Sfântul Cuvios Efrem Sirul s-a născut în anul 306, în cetatea Nisibe din Mesopotamia, într-o familie de păgâni, tatăl său fiind preot al zeiței Abizal. Astfel, Efrem avea să primească învățătura creștină prin intermediul Sfântului Iacov, episcopul Nisibe, care l-a și botezat la vârsta de 18 ani. În acest fel, Cuviosul a devenit apropiatul ierarhului, pe care l-a și ajutat să refacă moralitatea decăzută a cetățenilor acelor locuri. Un biograf de-ai săi a relatat cum odată, Cuviosul Efrem a reușit să alunge trupele persane, care staționau în Nisibe, doar prin rugăciune, după cum notează basilica.ro. Astfel că, un nor de muște și de țânțari s-a abătut asupra oamenilor lui Sapor, regele Persiei, silindu-i în acest fel să părăsească locul. Despre Sfântul Cuvios Efrem Sirul se mai crede că el ar fi fost unul dintre fondatorii școlii persane de teologie.

Calendar Creștin Ortodox 28 ianuarie 2022. Cine sunt sfinții importanți ai zilei

Calendar Creștin Ortodox 28 ianuarie 2022. Cine sunt sfinții importanți ai zilei

[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar Creștin Ortodox 28 ianuarie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Paladie

Sfântul Cuvios Paladie s-a născut în anul 363, în Galatia, Asia Mică. Acesta s-a călugărit în anul 386 la Ierusalim, iar după trei a plecat în Alexandria, locul în care avea să stea trei ani, iar mai apoi în Nitria, unde a stat nouă ani. În anul 400 Paladie a fost ales episcop la Helenopolis, în Bitina, Asia Mică.

Cuviosul a fost unul dintre cei mai buni prieteni ai Sfântului Ioan Gură de Aur, iar pentru a-l susține a plecat la Roma în fruntea unei delegații de preoți. Paladie l-a rugat pe papă să îi ia apărarea prietenului său exilat în fața împăratului Arcadius. Însă, lucrurile nu au ieșit tocmai bine, întrucât la întoarcerea sa a fost și el exilat în Tebaida Egiptului, vreme de 6 ani. După perioada exilului, Sfântul Cuvios Paladie a fost episcop în Aspuna, în Galatie, locul în care a păstorit până când a trecut la cele sfinte.

Citeste si: Urări de Sfinții Trei Ierarhi 2022. Mesaje de La Mulți Ani! Felicitări şi SMS-uri pentru Vasile, Grigorie și Ioan

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Efrem Sirul

Troparul Sfântului Efrem Sirul, glasul al 8-lea:

Harul ce izvorăşte din gura ta cuvioase, a umplut de apele vieţii Biserica şi lumii a izbucnit râuri de cucernicie, revărsând asupra noastră apa pocăinţei; ci, învăţându-ne cu cuvintele tale, Sfinte Părinte Efrem, roagă-te lui Hristos, Dumnezeul nostru să mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 6-lea. Irmos: Ca pe uscat umblând Israel...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Efrem, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Cu ploaia cea plină de desfătare a rugăciunilor tale adapă sufletul meu, care s-a uscat de seceta patimilor şi insuflă întru mine cuvânt, ca să laud praznicul tău, preafericite.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Efrem, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Strălucind luminat lumină duhovnicească, Părinte Efrem, soare te-ai arătat, luminând toată mulţimea credincioşilor cu fapte bune, dătătoare de lumină şi cu frumuseţile dogmelor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Stingând văpaia patimilor cu râurile lacrimilor, ai ajuns, Părinte Efrem, vas cinstit al Sfântului Duh, izvorând izvoare de învăţături, de Dumnezeu fericite.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Primindu-L în pântecele tău, fără stricăciune ai născut pe Cuvântul, Cel Ce izbăveşte din stricăciune pe cei ce slujesc Lui pururea, Maică Fecioară Preasfântă, Uşa Vieţii Celei Adevărate.

Citeste si: Sfinții Trei Ierarhi 2022. Ce este bine să dai de pomană la sărbătoarea Sf: Vasile cel Mare, Grigorie Decapolitul și Ioan Gură de Aur

Cântarea a 3-a. Irmos: Nu este Sfânt ca Tine...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Efrem, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Curăţindu-te pe tine de toată întinăciunea patimilor, te-ai arătat năstrapă a faptelor bune cu adevărat şi vas încăpător al darurilor Sfântului Duh.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Efrem, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Nedând nicidecum somn ochilor tăi, te-ai arătat locaş al Preasfintei Treimi şi comoară a înţelepciunii, îmbogăţind lumea cu dogme strălucitoare ca aurul, preafericite.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Sfânta Biserică a lui Hristos te cunoaşte pe tine ca pe un alt Eufrat, cu unde de aur, ce te reverşi cu undele dogmelor celor înţelepte şi adăpi toată făptura.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Unul din Sfânta Treime Întrupându-Se în două firi din Curate sângiurile tale, Prea­curată, cu Dumnezeiască cuviinţă a ieşit să mântuiască pe cei din Adam, pentru bunătatea Sa.

 

Surse: doxologia.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sfinții Trei Ierarhi 2022. Sărbătoare cu cruce roșie în calendarul creștin ortodox

Calendar Creștin Ortodox IANUARIE 2022. Sf. Trei Ierarhi, sărbătoare cu cruce roșie

Postul Paștelui 2022! Vezi când se încheie Postul Mare al Sfintelor Paști

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

ȘI-A DAT DEMISIA! Este cutremur total la Moscova. S-a anunțat chiar acum

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies