Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Sfinții zilei. Ce semnificație are Sâmbăta Luminată

Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Ce sfinți cinstește Biserica Ortodoxă în Sâmbăta Luminată!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Astăzi este Sâmbăta Luminată, iar Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu.

Totodată, în această zi sunt amintiți: Sfântul Clement, Sfântul Ignatie Briancianinov, Mucenicul Maxim, Mucenicul Vasile, episcopul Amasiei, Sfânta Muceniță Arghira și Sfântul Donat, episcopul Evriei.

Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Cine a fost Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu

Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu, fratele Sfântului Ioan Evanghelistul, a fost unul dintre cei Doisprezece Apostoli ai Mântuitorului. Potrivit creștinortodox.ro, atât Apostolul Iacob, cât și fratele său, l-au părăsit pe tatăl lor, Zevedei, precum și activitatea de pescar, pentru a urma calea spre Hristos.

Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Sfinții zilei. Ce semnificație are Sâmbăta Luminată

Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Sfinții zilei. Ce semnificație are Sâmbăta Luminată

[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfintele Evanghelii amintesc faptul că Apostolul Iacob a fost prezent la Schimbarea la față, de pe Muntele Tabor, dar și la cele întâmplate Mântuitorului Iisus Hristos în grădina Ghetsimani. Se spune că după Cincizecime, Sfântul Apostol Iacob a predicat Evanghelia în mai multe locuri, însă la întoarcerea în Ierusalim a pătimit multe chinuri din partea iudeilor.

De altfel, Iacob al lui Zevedeu a reușit să convertească la creștinism o mulțime de iudei și păgâni. Însă, în cele din urmă, Sfântul a fost condamnat la moarte și a luat mucenicia în anul 45.

Calendar Creștin Ortodox 30 aprilie 2022. Ce semnificație are Sâmbăta Luminată

Sâmbăta Luminată este singura zi după Paște în care nu se fac parastase, întrucât morții vor fi pomeniți luni, după Duminica Tomii.

Totodată, în a șasea zi după Paște nu se îngenunchează, oamenii nu fac mătănii, ci doar se închină. Potrivit a1.ro, Iisus Hristos nu îi vrea pe oameni în umilinţă, ci să se îndrepte spre căinţă.

Denumirea de Denumirea de „Săptămâna Luminată” din care face parte și „Sâmbăta Luminată” provine de la un obicei practicat acum multă vreme, pe când Botezul era săvârșit în noaptea de Paști.

Potrivit creștinortodox.ro, cei botezați erau numiți „luminați” și purtau veșminte albe în primele 7 zile după Paște.

Astfel, se spune că de la purtarea hainelor albe, prima săptămână după Paște a primit numele de Săptămâna Luminată.

Canon de rugăciune către Sfântul Apostol Iacob al lui Zevedeu

Troparul Sfântului Apostol Iacob al lui Zevedeu, glasul al 3-lea:

Apostol al lui Hristos preaales şi frate al cuvântătorului de Dumnezeu celui iubit ai fost, Prealăudate Iacob; cere iertare de greşeli, pentru cei ce te laudăpe tine şi sufletelor noastre mare milă.

Citeste si: Când începe Postul Sfinţilor Petru şi Pavel 2022? Acesta este cel mai scurt post de peste an

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon cel ce...

Citeste si: Sâmbătă, de la ora 15:00, în ”ROventura”, Maramureș, autenticitate și frumusețe- kanald.ro

Citeste si: Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție| VIDEO- stirileprotv.ro

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cu mreaja ta, ca un pescar isteţ, sufletul meu scoţându-l din adâncul greşelilor, fericite, luminează-l cu străluciri luminoase şi ca să laude după vrednicie a ta sfântă pomenire, bine îl povăţuieşte, de Dumnezeu grăitorule, Sfinte Apostole Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cel mai înainte de veci împreună fără de început cu Tatăl şi Dumnezeul Cel Desăvârşit, Întrupându-Se, S-a arătat pe pământ ca un Om şi împreună lucrător şi slujitor harului preaînţelept, te-a arătat, fericite, cu Îuterea Lui întărit.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Cunoscând bunul fel al sufletului tău, Dumnezeu Cel mai înainte Atotştiutor şi tăria ta şi gândul tău cel nebiruit, mărite, mai înainte socotind, cu slujitorii Săi te-a aşezat, ca să-L vesteşti peDânsul neamurilor.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Îngerul Sfatului Celui Mare al Tatălui, din Maica ce n-a ştiut de bărbat, arătându-Se lumii, Trup a luat; Care pe tine ucenic cu virtuţi împodobit te-a arătat şi de Dumnezeu grăitor, ca să vesteşti cuvintele Lui, Apostole Iacob.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Lucruri preamărite de tine s-au grăit în neamurile neamurilor; că pe Dumnezeu Cuvântul în pântece L-ai încăput, şi Curată ai rămas, de Dumnezeu Nascătoare, Marie. Pentru aceasta toţi te cinstim pe tine cea după Dumnezeu Ocrotirea noastră.

Citeste si: Pe ce dată sunt Sf. Constantin și Elena 2022? Vezi când are loc sărbătoarea Sfinților Împărați

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce a întărit cerul...

Citeste si: „Nu a avut nicio lacrimă, lui nu îi pare rău. Îi pare rău că eu nu m-am stins, atât. A spus că eu i-am cerut să nu chem ambulanța.” Dana Roba a fost pusă față în față cu Daniel Balaciu. Ce și-au spus cei doi- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- O profesoară i-a rugat pe părinți să doneze banii de flori în scop caritabil: ”Am vrut să aduc o fărâmă de speranță în sufletul acestei mame”- stirilekanald.ro

Citeste si: Dana Roba luptă să lase în urmă toate amintirile tragice. Make-up artistul, prima confruntare față în față cu Daniel Balaciu, după ce a măcelărit-o cu bestialitate: "Am fost emoționată până la lacrimi, nu îmi venea să cred"- radioimpuls.ro

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe tine suflarea cea repede de sus a Mângâietorului aprinzându-te, înţelept de Dumnezeu grăitor te-a arătat, spunând luminat Măririle Cuvântului Celui Ce S-a Întrupat, Căruia şi însuţi văzător ai fost.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Pe tine ca pe o săgeată aleasă şi ascuţită, Cuvântul în inimile vrăjmaşilor te-a înfipt, ca să rupi sufletele celor potrivnici, preaînţelepte şi să dobândeşti prăzile lor, Sfinte Tăinuitorule, Apostole Iacob.

Stih: Sfinte Apostole Iacob, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Sfinţită şi de lumină purtătoare naşterea ta, înţelepte, pentru apropierea cu rudenia cea cu Dumnezeu, preafericite, luminat arătată se vede; că din pruncie te-ai arătat trăitor cu Cuvântul împreună.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Bucuria nepătatului tău suflet fiind văzută de Stăpânul şi mai înainte de chemare, Fericite Iacob, te-ai arătat lui vrednic de primit şi orânduielii Lui cunos­cător te-ai făcut.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Mai Înaltă decât Heruvimii şi decât Serafimii te-ai arătat, de Dumnezeu Născătoare; că tu Singura ai primit în pântecele tău pe Dumnezeu Cel Neîncăput, Ceea ce eşti Neîntinată. Pentru aceasta pe tine toţi credincioşii cu cântări pururea te fericim.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro, a1.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Sărbătoarea Izvorului Tămăduirii 2023: Ce nu este permis să faci în această zi

Prognoza meteo ANM, 2 - 8 mai 2022. Cum va fi vremea în prima săptămână din luna mai 2022

Accident grav în Teleorman. Două autocare și un TIR s-au ciocnit violent. A fost activat Planul Roșu de Intervenție | VIDEO

Dana Criminala și Leo de la Strehaia au luat o decizie importantă. Cei doi sunt pe cale să facă o mutare strategică

VIDEO - Miruna Pascu a încercat să scape din arest jucând rolul victimei. Femeia va rămâne în arest preventiv: „Nu este o familie putred de bogată cum s-a spus, a fost dată...

„Mă pregătesc pentru confruntarea cu fostul meu soț, am niște emoții foarte mari, dar cred că Dumnezeu este cu mine.” Dana Roba este pe cale să fie față în față cu Daniel...

"Am cunoscut un om dezinvolt, cu vorbele la el. Chiar nu mai știu ce să mai cred". Dorian Popa, noi clarificări privind investițiile făcute. Cum a ajuns să-l cunoască...

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies