Calendar Creștin Ortodox 5 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră. Ce nu e bine să faci azi

Calendar Creștin Ortodox 5 iulie 2022. Astăzi este sărbătoare cu cruce neagră. Vezi detalii!

Autor: Daniela Radan

In articol:

Calendar Creștin Ortodox 5 iulie 2022. Biserica Ordoxă îi cinstește astăzi, în zi de sărbătoare cu cruce neagră, pe Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul și Sfântul Cuvios Lampadie.

Vezi detalii și ce nu e bine să faci azi!

Calendar Creștin Ortodox 5 iulie 2022. Cine a fost Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul s-a născut în Trapezunt, din părinți creștini. Rămas orfan la o vârstă fragedă el a fost luat în grija unui ofițer și își ocupa timpul cu prietenii. Îi conducea pe aceștia în apropiere de peșteri și juca rolul de egumen. Potrivit creștinortodox.ro, acest lucru a fost o prorocie, întrucât la câțiva ani după a ajuns stareț.

Sfântul a ridicat o biserică închinată Sfintei Fecioare Maria, iar atunci când participa la masa cu frații din mănăstire, mereu își împărțea mâncarea, alegând să se hrănească doar cu anafura împărțită după Sfânta Liturgie. Se spune că Sfântul Cuvios Atanasie ea atât de plin de dumnezeiescul har, încât s-a învrednicit de venirea la el a Născătoarei de Dumnezeu.

Aceasta a scos apă dintr-o stâncă ca într-un chip minunat și l-a asigurat pe Cuvios că va fi mereu Stareța Lavrei.

calendar ortodox iulie 2022

Calendar Creștin Ortodox 5 iulie 2022. Sărbătoare cu cruce neagră. Ce nu e bine să faci azi

[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar Creștin Ortodox 5 iulie 2022. Ce nu e bine să faci azi

Astăzi, 5 iulie 2022, este sărbătoare cu cruce neagră și toată lumea se întreabă ce lucruri este păcat să faci. Însă, trebuie să menționăm că acest simbol nu este la fel de puternic precum însemnarea cu cruce roșie.

Astfel, atunci când întâlnim crucea roșie trebuie să fim mult mai atenți la activitățile pe care le desfășurăm în acea zi, dar și la obiceiuri. Potrivit autorităților religioase, crucea neagră transmite doar o sărbătoare cu o slujbă mai specială și pomenirea unor sfinți importanți:

„În zilele cu cruce roșie este bine să ne ferim a lucra ceea ce nu este absolut necesar. Sărbătorile cu cruce neagră nu este obligatoriu să le ținem, așa cum avem poruncă să le ținem pe cele cu cruce roșie. Crucea neagră vrea să ne arate că este vorba de un sfânt mai important cu o slujbă puțin diferită de zilele de rând. Desigur, dacă avem totuși evlavie pentru un sfânt trecut cu cruce neagră și vrem să ținem ziua lui ca pe o sărbătoare cu cruce roșie, nu greșim.”, au fost cuvintele lui Marius Cătălin Antohi, preot al Bisericii Sfântul Ilie din Huși pentru doxologia.ro.

Citeste si: Calendar Creștin Ortodox 1 iulie 2022. Sărbătoare mare: Sfântul Ierarh Leontie de la Rădăuți. Ce rugăciune e bine să rostești în zilele de vineri

Canon de rugăciune către Sfântul Cuvios Atanasie Athonitul

Troparul Sfântului Cuvios Atanasie Athonitul, glasul al 3-lea:

De viaţa ta cea în trup s-au minunat cetele îngereşti, cum, cu trupul, la luptele cele nevăzute ai ieşit, pururea mărite şi ai rănit cetele demonice. Pentru care, Sfinte Atanasie, Hristos ţi-a răsplătit cu bogate daruri. Drept aceea, părinte, roagă-te lui Hristos Dumnezeu să se mântuiască sufletele noastre.

 

Cântarea 1, glasul al 8-lea. Irmos: Pe Faraon, cel ce se purta...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Având numirea nemuririi, cât ai fost cu viaţă, după ce te-ai mutat de la cele vremelnice, te-ai arătat părtaş nemuririi celei adevărate, Părinte Atanasie. Stând, deci, acum înaintea lui Hristos, adu-ţi aminte de noi cei ce te pomenim pe tine.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Citeste si: Cine este soția lui Visarion Alexa, preotul acuzat de agresiune sexuală? Cei doi au împreună 4 copii- kfetele.ro

Citeste si: Scandalul „Visarion Alexa” ia amploare după o nouă acuzație de agresiune din partea altei enoriașe. Ce a pățit aceasta- bzi.ro

Din copilăreasca pruncie făcându-te cinstitor de Dumnezeu, cuvioase, lipsa părinţilor tăi nicidecum nu te-a împiedicat în dobândirea virtuţii, căci toată pofta şi dorirea cu totul ai întors-o către Însuşi Cel Ce te-a zidit.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Fiind cuprins de dorirea ta şi legat cu dragostea către tine, îndrăznind, cânt ţie laudă cu buze întinate. Pentru aceea, părinte, fii mie îndurător şi dă-mi putere să-ţi aduc laudă după vrednicie.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Prunc tânăr ai născut mai presus de cuvânt pe Cel vechi de zile, Care arată pe pământ cărări noi de bunătate; de a Cărui dragoste rănindu-se mărită sluga ta, Sfântul Atanasie, ţi-a zidit ţie această casă, Fecioară.

Citeste si: Sf. Petru și Pavel 2022. Rugăciune grabnic ajutătoare

Cântarea a 3-a. Irmos: Cel Ce ai întărit cerurile...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Din copilărie fiind cuprins de dragostea cea către Dumnezeu, adunând copiii cei de o vârstă şi făcând ceată, îi îndreptai duhovniceşte, scoţându-i înţelepţeşte pe dânşii din obiceiurile cele copilăreşti.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Fiind rănit de dragostea înţelepciunii, ai venit către cetatea cea cu bună norocire a lui Constantin, Părinte Atanasie şi ca o albină înţeleaptă şi făcătoare de miere, adunând cuvintele cele mai de folos, ai lepădat cele netrebnice.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Cu vetrela Crucii ocârmuind luntrea cea sufletească, ai trecut liniştit şi uşor pe marea vieţii cea cumplită şi ai ajuns la dumnezeieştile limanuri ale liniştii, fericite părinte.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Cel Ce în chip de negrăit din Tatăl este Născut mai înainte de veci, în vremile cele mai de pe urmă a ieşit din pântecele tău şi a îndumnezeit firea noastră, Maică Fecioară, adunând luminat popoarele cuvioşilor.

 

Cântarea a 4-a. Irmos: Tu eşti tăria mea, Doamne...

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Făcându-ţi mintea stăpânitoare patimilor şi îndreptându-te cu fapte dumnezeieşti, ai săvârşit călătoria cea bună. Şi prin dreapta credinţă, ai biruit pândirile, viclenirile şi măiestriile demonilor, alegând ca un înţelept partea cea bună.

Stih: Sfinte Cuvioase Părinte Atanasie, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.

Luând jugul cel uşor al Domnului şi îndreptându-te cu frica cea dumnezeiască şi curăţindu-ţi trupul şi sufletul, te-ai făcut pricină de curăţie şi de întregimea minţii, hotar al postirii şi pecete a nepătimirii şi a dragostei, Sfinte Atanasie.

Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.

Împărtăşindu-te tu de învăţătura Bisericii şi de cea lumească, cu multă înţelepciune ai deosebit fiecăruia învăţătura cea după cuviinţă şi de folos, fiind înconjurat cu dreptatea, cu înţelegerea, cu smerirea, cu mintea şi cu bărbăţia şi încuviinţat cu celelalte daruri.

Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).

Stăpânul, Cel Ce este purtat cu înfricoşare pe umeri de heruvimi, S-a sălăşluit în pântecele tău, Curată, ca pe un scaun de foc şi prin luarea trupului a îndumnezeit fiinţa omenească, precum învaţă cel ales între cuvioşi, Sfântul Atanasie, Ceea ce eşti Singură pururea Lăudată.

 

Surse: doxologia.ro, creștinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

149 de ani de la moartea mitropolitului Andrei Șaguna. 7 instituții prestigioase de învățământ îi poartă numele

Când se pune busuioc sub pernă și cum îți poți afla ursitul în anul 2022

5 mănăstiri frumoase de lângă București pe care trebuie să le vizitezi

Toamnă incendiară pentru cei 5 aleși ai zodiacului! Aceștia sunt cei care vor avea câștig în toate

Simona Halep i-a uimit pe toţi după divorţ! Sunt de nedespărţit. S-a aflat tot

Minodora, îngenuncheată de durere după moartea mamei sale „A fost bolnavă, nu a mai rezistat”

Cu cât au s-au mărit facturile românilor în anul 2021. Este cea mai mare dramatică creștere

Dan Petrescu, dat afară de Neluțu Varga de la CFR – Planul patronului din umbră, câți bani ar urma să primească Bursucul

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies