Calendar Creștin Ortodox 9 decembrie 2021. Astăzi este pomenită Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

Calendar Creștin Ortodox 9 decembrie 2021. Astăzi este dezlegare la pește.

Autor: Daniela Radan

In articol:

În Calendarul Creștin Ortodox, azi, 9 decembrie, Biserica Ortodoxă Română pomenește Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana.

Calendar Creștin Ortodox 9 decembrie 2021. La ce face referire sărbătoarea: Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana?

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana este sărbătorită de creștini anual la data de 9 decembrie. Această sărbătoare face referire la nașterea Fecioarei Maria. Mama sa, Sfânta Ana, provenea din seminția preoțească iudaică a lui Levi și era fiica cea mică a preotului Matihian. Astfel, se împlinea profeția că Mesia va avea o dublă descendență, împărătească și preoțească.
Sfânta Ana și soțul său, Ioachim nu aveau copii, iar din acest motiv cei doi au fost supuși oprobriului public, întrucât la evrei, familile care nu aveau copii erau considerate a fi lipsite de binecuvântare din partea lui Dumnezeu.
O veche tradiție prezintă un evreu din seminția lui Ruben, care l-a umilit pe Ioachim în timp ce se afla în templu, spunându-i: „De ce aduci darurile tale înaintea altora? Ești nevrednic, pentru că nu ai copii, pentru cine știe

ce păcate ascunse.” Ioachim s-a întristat profund în urma celor auzite, iar la câteva zile, slujnica Iudit s-a apropiat de Sfânta Ana, zicându-i: „Acum nu e bine să te întristezi, pentru că a sosit ziua Domnului.”. În acest mod, Dumnezeu i-a ascultat rugăciunile Anei și l-a trimis pe îngerul Său să îi vestească că va avea un copil. Cei doi soți s-au bucurat nespus, iar la vremea cuvenită, Ana a născut pe Sfânta Fecioară Maria.

Calendar Creștin Ortodox 9 decembrie 2021. Astăzi este prăznuită Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

Zămislirea Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfânta Ana la Praznicul Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana

Tropar la Praznicul Zămislirii Sfintei Fecioare Maria de către Sfânta Ana, glasul al 4-lea:

Astăzi legăturile nerodirii de fii se dezleagă; că Dumnezeu auzind pe Sfinţii şi Drepţii Ioachim şi Ana, mai presus de orice nădejde le-a făgăduit lămurit că vor naşte pe Fiica lui Dumnezeu, din care S-a născut Cel Necuprins, Om făcându-Se, poruncind Îngerului să-i strige: Bucură-te cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Citeste si: Sfântul Gheorghe de la Cernica 2021. Cea mai importantă rugăciune care se citește astăzi

Cântarea 1, glasul 1. Irmos: Hristos Se naşte, slăviţi-L...

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, e vorba despre Camelia Mitoșeru...- bzi.ro

Pe Preacurata Fecioară, Fiica lui Dumnezeu, care avea să fie Maica Ziditorului, în pântece primind-o Sfânta Ana, s-a bucurat strigând: toate seminţiile lui Israel bucuraţi-vă împreună cu mine, că iată şi eu am zămislit.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Cartea despre care a grăit mai înainte proorocul, cea pecetluită cu Dumnezeiesc Duh, cuprinzând-o în pântecele său Sfânta Ana, a strigat tuturor: precum au arătat mai înainte toate Scripturile, zămislind astăzi, sunt şi eu mărită.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Biserica Dumnezeiască şi Mântuitoare în pântece încape şi se zideşte; Scara care duce pe toţi oamenii la cele înalte răsare în pântecele de maică; a cărei zămislire o prăznuim.

Citeste si: Când e dezlegare la pește în Postul Crăciunului 2021? Postul Nașterii Domnului durează 40 de zile

Cântarea a 3-a. Irmos: Fiului, Celui Ce mai Înainte...

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Rugându-se Domnului, Dreptul Ioachim primeşte din înălţime vestea cea dorită de la Îngerul ce a venit înaintea lui şi i-a zis: du-te, dreptule; cererile tale le-a plinit Dumnezeul tuturor.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Sfânta Ana oarecând stând în grădină şi chemând pe Dumnezeul tuturor, a văzut un înger stând înaintea ei şi zicându-i: nu te întrista, că maica Maicii lui Dumnezeu vei fi.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Sfintei Ana celei ce a fost mai înainte de tine râvnind, ai adus lui Dumnezeu rugăciuni şi ai zămislit pe cea Curată, care fără de sămânţă a primit în pântece pe Cuvântul Cel Neîncăput, umplându-ne pe noi toţi de har, cu bună naşterea ta, Sfântă Ana.

 

Surse: doxologia.ro, basilica.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies