Calendar Creștin Ortodox, 9 ianuarie 2021. Ce mare sfânt este sărbătorit astăzi

Credincioșii sărbătoresc un mare sfânt pe 9 ianuarie 2021!

Calendar Creștin Ortodox, 9 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Polieuct
Autor: Loredana Dobre

In articol:

În fiecare an, pe data de 9 ianuarie, conform Calendarului Creștin Ortodox, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Polieuct. Acest Sfânt s-a mucenicit în Melitina, cetatea Armeniei, pentru înmulţirea Bisericii luptătoare şi pentru împlinirea celei biruitoare din cer, întru cinstea şi mărirea lui Hristos Dumnezeu, potrivit doxologia.ro.

Calendar Creștin Ortodox, 9 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Polieuct

Sfântul Polieuct a fost ostaș în armata română și a trăit în secolul al III lea. Nerah, colegul și prietenul cel mai bun al lui Polieuct, era creștin și dorea ca amicul lui să se apropie de Hristos. Astfel, Nerah îi explică Sfântului Mucenic Polieuct ce înseamnă dragostea pentru Hristos şi cât de important este să-şi îndrepte viaţa.

Citeste si: OMS, anunțul mult așteptat: „Nu există niciun semn că mutația din Africa de Sud poate rezista vaccinului anti-Covid”

Auzind de persecuția împotriva creștinilor, Nerah îi spune lui Polieut:  „Prea iubite Polieuct, porunca cea împărătească, care pretutindeni se citește, ne va aduce despărțirea unuia de altul; pentru că eu mă țin de credință creștinească, iar tu de păgânătatea elinească; și când mă vor lua la moarte, tu te vei lepăda de mine și mă vei lăsa”.

Calendar Creștin Ortodox, 9 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Polieuct

Auzind această Polieuct, cel cu bună înțelegere, îndată a cunoscut ce voiește Nearh și, cu darul lui Dumnezeu luminându-se, a început a gândi la cele dumnezeiești; apoi și-a adus aminte de o vedenie, ce i se făcuse mai înainte cu câteva zile, și a zis:  „Nu te teme, iubitul meu prieten Nearh, nici o despărțire nu ne va fi, pentru că am văzut în vedenie pe Hristos, Căruia tu slujești, apropiindu-se de mine și, luându-mi haina, m-a îmbrăcat cu altă haina nouă, al cărei preț și frumusețe nu este cu putință a o spune,

iar nasturii de la haina aceea erau de aur, apoi și cal înaripat mi-a dat”.

Citeste si: Incendiar! Acuzații extrem de grave la adresa europarlamentarului Dragoș Benea!- bzi.ro

Citeste si: Viorica de la Clejani vrea să treacă pragul medicilor esteticieni! Ce operații estetice vrea să își facă cântăreața

Atât de mult s-a apropiat Polieuct de Hristos încât a purces la distrugerea idolilor.

Felix, socrul lui Polieuct, care avea împuternicire de la împărat să prigonească pe creștini, a încercat să-l convingă să renunțe la credință creștină. Pentru că a refuzat, Felix a poruncit să i se taie capul.

Calendar Creștin Ortodox, 9 ianuarie 2021. Cine este Sfântul Polieuct

Rugăciunea către Sfântul Mucenic Polieuct

„Mucenicul Tău, Doamne, Polieuct, întru nevoinţa sa, cununa nestricăciunii a dobândit de la Tine, Dumnezeul nostru; că având puterea Ta, pe chinuitori a învins; zdrobit-a şi ale demonilor neputincioase îndrăzniri. Pentru rugăciunile lui, mântuieşte sufletele noastre, Hristoase Dumnezeule.

Citeste si: Adela Popescu, înlocuită la „Vorbește lumea”, după ce a anunțat că este însărcinată! Ce vedetă îi ia locul începând de luni? Surpriză în media

Umplându-te de Desfătarea cea mult dorită şi de Fericita Lumină îndestulându-te, mărite şi de ceata cea îngerească învrednicindu-te, păzeşte, Sfinte Polieuct pe cei ce laudă prăznuirea ta, care cântă Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Pomenirea ta cea purtătoare de lumină şi măreaţă a răsărit plină de Dumnezeiască Lumină, luminând în chip strălucit pe cei ce te laudă cu credinţă, viteazule ostaş al lui Hristos, Preafericite Polieuct, cântând Domnului, căci cu Slavă S-a preaslăvit. Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh. Cinste Maicii Domnului. Amin!”

 

SURSE: Doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Concurenții Survivor România! LISTA COMPLETĂ după ultimele schimbări: Cine sunt Războinicii și Faimoșii din sezonul 2

Mărturia care a șocat America! Ultimele clipe din viața femeii împușcate mortal în Capitoliu

Radu Vâlcan, primele declarații despre sarcina Adelei Popescu: ”Am așteptat să treacă primul trimestru”

Horoscop Zilnic Duminică 16 Mai 2021: Astăzi puteți simți o dorință puternică de a începe un nou proiect sau o nouă colaborare

O nouă autostradă în România! S-a anunțat deja când va fi gata

SCANDAL MONSTRU! Final de drum pentru Gabriela Cristea și Tavi Clonda! Ce s-a întâmplat este complet neașteptat

Începe un nou război mondial? Prima putere nucleară care i-a declarat război Israelului

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies