Calendar Creștin Ortodox, duminică, 4 decembrie. Sărbătoare cu cruce roșie și dezlegare la pește

Creștinii sărbătoresc o mare sfântă, duminică, 4 decembrie 2022!

Autor: Elena Popescu

In articol:

Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 4 decembrie, enoriașii o sărbătoresc Pe Sfântul Muceniță Varvara.

Duminica a 27-a după Rusalii.

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 4 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Mucenița Varvara?

Sfânta Muceniță Varvara a trăit in timpul împăratului Maximian (284-305), la Heliopolis. A fost fiica unui om foarte bogat, pe nume Dioscorus, care se închina la idoli.

Aceasta a fost închisă într-un turn de tatăl ei, datorita frumuseții sale neobișnuite, loc în care a ales să se creștinească, din dorința de a afla cine este adevăratul Dumnezeu. 

Când Dioscorus a aflat de alegerea Varvarei pentru creștinism, acesta a pedepsit-o, dar a reușit să scape și s-a ascuns într-o peșteră până când a fost trădată. De data aceasta, tatăl ei o omoară prin decapitare.

Sfânta Varvara sau Barbara este sărbătorita în fiecare an pe 4 decembrie. Este cunoscută ca fiind ocrotitoarea minerilor.

De asemenea, Sfânta Varvara este considerată și apărătoarea geologilor, a arhitecților si a prizonierilor, precum și a tuturor celor care lucrează cu explozibil deoarece tatăl ei a murit trăsnit de

un trăsnet.

Citește și: Maria l-a întâlnit pe părintele Calistrat în Ierusalim! Credincioasa nu a uitat nici până acum ce i-a spus: „Am rămas înmărmurită!”

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 4 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Mucenița Varvara?

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 4 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Mucenița Varvara?

[Sursa foto: Shutterstock]

Citeste si: Șerban Huidu, momente de sinceritate. Mesajul pe care i l-a transmis lui Găinușă, după ce relația lor s-a răcit- kfetele.ro

Sfântul Nicolae 2022, tradiții și obiceiuri 

Sfântul Nicolae este cunoscut ca fiind ocrotitorul copiilor și ajutor pentru văduve și sărmani. În tradiția populară, Sf. Nicolae este Moș Nicolae, moșul blând și bun, care lasă cadouri în ghetuțe în noaptea de 5 spre 6 decembrie.

Tradiția populară spune că Sfântul Nicolae este al doilea sfânt făcut de Dumnezeu, care stă alături de Părintele ceresc, în stânga lui, relatează traditii-superstiții.ro.

În ajunul sărbătorii Sfântului Nicolae, copiii își curăță ghetuțele și le lasă la ușă pentru ca Moș Nicolae să le pună daruri în ele. Însă, dacă, copiii nu au fost cuminți, în loc de daruri, Moș Nicolae le va lăsa o nuielușă.

În noaptea de Sf. Nicolae se pun daruri în ghetuțe ca să amintească de faptele de milostenie ale sfântului, care a lăsat bani la poartă, unui tată care voia să își vândă fetele, fiindcă era prea sărac ca să le crească.

La sate se obișnuiește ca în ziua Sfântului Nicolae, feciorii să se organizeze în cete și să-și aleagă gazda unde vor merge pentru repetițiile colindelor de Crăciun și de Anul Nou.

Citește și: Vineri seară, Kanal D a fost lider de audienţă cu “Jocul cuvintelor cu Dan Negru”, la nivel Naţional

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 4 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Mucenița Varvara?

Calendar Creștin Ortodox, duminică, 4 decembrie 2022. Cine a fost Sfânta Mucenița Varvara?

[Sursa foto: Shutterstock]

Sfântul Nicolae 2022, superstiții

Se crede că Sfântul Nicolae te ferește de boli, sărăcie și situații critice, așa cum a făcut cu fetele sărmane sau cu marinarii feriți de la înec.

La sărbătoarea Sf. Nicolae se pun crenguțe de pomi fructiferi în apă, pentru a înflori până la Anul Nou, așa se poate afla dacă Noul An va fi roditor.

În tradiția românească se mai spune că iarna debutează la sărbătoarea Sf. Nicolae, fiindcă atunci acesta începe să își scuture barba albă și începe să ningă.

Se crede că în ajun de Sf Nicolae se deschid cerurile, iar preț de o secundă, Sfântul Nicolae poate fi văzut de-a dreapta Domnului, relatează calendarulortodox.ro.

Rugăciune către Sfânta Muceniță Varvara

Credem, Sfântă Mare Muceniţă Varvara, că la toate acestea poţi să ne ajuţi şi nouă, şi de vei vrea, puternică eşti să mijloceşti la Sfânta Treime, ca ceea ce ai proslăvit pe Dumnezeu întru mădularele tale cele muceniceşti. Sfântă fecioară, știm că nimic nu este cu neputinţă ţie, de aceea nu trece cu vederea lacrimile şi suspinele noastre. Pentru acestea cădem către cinstita raclă a sfintelor tale moaşte cele făcătoare de minuni şi ţie, celei ce petreci în cer cu sufletul, ne închinăm, îndrăznind rugăciuni a grăi, ca să fie urechile tale luând aminte la glasul rugăciunii noastre; trupul tău cel mult chinuit să tămăduiască patimile cele multe ale sufletelor şi ale trupurilor noastre; capul tău cel plecat sabiei să dea capetelor noastre apa curăţiei păcatelor; părul tău cel rupt fără milă să ne lege de dragostea lui Dumnezeu; buzele tale cele cinstite să împiedice gurile noastre a grăi în deşert şi să le deschidă ca să vestească totdeauna lauda Domnului; ochii tăi cei ce văd Lumina Treimii să vadă şi a noastră bună dorire, ca şi noi să ne întoarcem ochii să nu mai vadă deşertăciuni, ci totdeauna să căutăm spre fericirea cea cerească; mâna ta cea tăiată să ne scrie în cartea vieţii şi să ne învrednicească, ca totdeauna să ridicăm mâinile către Cel de Sus şi să nu împletim cu dânsele înşelăciuni; sânii tăi, cei tăiaţi fără milă, să ne fie nouă turn tare în faţa vrăjmaşului; picioarele tale, cele ca nişte făclii luminoase, degrabă alergând către Mirele ceresc în cămara cea dumnezeiască, să ne facă şi pe noi cu picioarele noastre să călătorim către tot lucrul bun, ca Legea Domnului să fie făclie picioarelor noastre şi lumină cărărilor noastre. Amin!

Surse: doxologia.ro, crestinortodox.ro, orthodoxwiki.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea Părintelui Arsenie Boca. Ce se întâmplă dacă o rostești zilnic

Calendar Creștin Ortodox DECEMBRIE 2022. Sărbători cu cruce roșie în luna decembrie

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina. Aduce înțelegere și liniște în familie

Saga Festival 2023. Au fost anunțați primii artiști care vor urca pe scenă la festivalul care se ține la ROMAERO

Ungurii fac legea în România! Lovitură totală în inima Transilvaniei: România nu este...

„M-am umflat tot.” Cum s-a afișat Liviu Vârciu pe rețelele de socializare. Greșeala pe care a făcut-o în vacanță

BĂTUTĂ și de TATĂ, și de SOȚ! Dureroasa dezvăluire a unei vedete tv

Rugăciune către Sfânta Muceniță Ecaterina. Aduce înțelegere și liniște în familie

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies