Calendar Ortodox 11 februarie 2021. Ce mare sărbătoare este azi

Calendar Ortodox 11 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Teodora Împărăteasa și pe Sfântul Ierarh Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei.

Calendar Ortodox 11 februarie 2021
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 11 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Teodora Împărăteasa și pe Sfântul Ierarh Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei.

Calendar Ortodox 11 februarie 2021

Sfânta Teodora Împărăteasa

În 523, Teodora s-a căsătorit cu Iustinian, pe atunci „magister militum praesentalis” în Constantinopol. La ascensiunea sa pe tronul Imperiului Roman din 527, Iustinian I a făcut-o asociată la guvernarea imperiului și se pare că o considera un partener deplin în guvernarea lor. Acest fapt s-a dovedit o decizie înțeleaptă. O femeie cu o voință puternică, ea a dovedit un talent remarcabil pentru guvernare.

După spusele lui Procopius, Teodora a fost prima susținătoare importantă și practicantă din Bizanț a avortului; de asemenea, ea susținea dreptul femeilor căsătorite la adulter și dreptul femeilor de a fi angajate, ajutând la protejarea și "delectarea" lor; de asemenea, ea a fost un fel de susținătoare a prostituatelor și asupriților.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar Ortodox 11 februarie 2021
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

În schimb, alți cercetători îi consideră realizările nu ca fiind acelea ale unei feministe moderne care încurajează avortul și adulterul ci, dimpotrivă, ale unui adevărat lider egalitarist care s-a străduit să ofere femeilor aceleași drepturi legale ca ale bărbaților. Teodora a eliberat prostituatele din lanțurile proxeneților și a promovat legi care interziceau prostituția forțată. De asemenea, ea a militat pentru a acorda femeilor mai multe drepturi în cazul divorțului, permițând femeilor să posede și să moștenească proprietăți, a legiferat pedeapsa cu moartea pentru viol și permițând nobililor să se căsătorească cu femei din clasele de jos.

Aceste schimbări au ridicat statutul femeii mult peste cel curent în partea occidentală a Imperiului.

Citeste si: Polițiștii italieni s-au apropiat de această prostituată. Ce le-a zis tânăra, în limba română: „Am 25 de ani și…”- bzi.ro

Teodora a murit de cancer înainte de vârsta de 50 de ani, cu aproape 20 de ani înaintea morții lui Iustinian.

Trupul ei a fost înmormântat în Biserica Sfinților Apostoli, una din splendidele biserici construite în Constantinopol de împărat și împărăteasă. Atât Teodora cât și Iustinian sunt reprezentați în mozaicuri superbe care s-au păstrat până în zilele noastre în Biserica San Vitale din Ravenna din nordul Italiei, care a fost finalizată la un an după moartea Teodorei.

Citeste si: Întâmpinarea Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce superstiții provin din tradiția populară

Calendar Ortodox 11 februarie 2021
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Ierarh Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei

Sfântul Ierarh Vlasie a trăit în timpul împăratului Liciniu (308-324) şi era din Sevastia Ca­pa­dociei. Fiind puternic în credinţă, fără prihană în viaţă şi plin de fapte bune, oamenii cetăţii l-au ales episcop. Vlasie a condus cu înţelepciune şi bunătate turma sa, primind de la Dumnezeu darul tămăduirii.

Precum alţi sfinţi, Sfântul Vlasie vieţuia ascuns în una din peşterile Muntelui Ar­gheos, alături de fiarele sălbatice pe care le îmblânzise. Aici, în post şi în liniştea cea desăvârşită, înălţa necontenit rugăciuni către Dumnezeu. Nişte vânători, care l-au descoperit, l-au pârât la dregătorul cetăţii, Agricola, care a poruncit să fie prinşi toţi creştinii ascunşi.

După ce a fost supus la chinuri cumplite, Sfântul Vlasie a fost aruncat în temniţă, unde a reuşit să întărească şi mai mult în credinţa în Hristos pe şapte femei creştine şi doi copii, închişi acolo. Cu toţii au primit cununa muceniciei prin tăierea capului în anul 316.

Calendar Ortodox 11 februarie 2021
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Teodora

“Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință. Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit. Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc. Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire. Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu. Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței. Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.”

Rugăciune scurtă folositoare către Sfântul Mucenic Vlasie

Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!

Sursa: ziarullumina.ro, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Unde este bine să ții aghiasma din ziua de Bobotează. Mulți uită de acest aspect

Rugăciune către Maica Domnului pe care s-o spui dimineața, înainte să te dai jos din pat

Horoscop Zilnic Marți 15 Iunie 2021: Berbecii trebuie să elimine anumite persoane din viața lor

Lovitură totală pentru cei cu mașini mai vechi de 15 ani. Guvernul pregătește bomba: Vor fi taxați

BOMBĂ în SHOWBIZ! Cine este tatăl copilului Andreei Mantea? S-a aflat adevărul! Nu este Cristi Mitrea!

Facebook i-a cerut lui Roger Waters - Pink Floyd o melodie celebră pentru a promova Instagram. El i-a răspuns lui Zuckerberg: F...k you!.

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies