
In articol:
- Calendar Ortodox 11 februarie 2021
- Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Teodora
- Rugăciune scurtă folositoare către Sfântul Mucenic Vlasie
Calendar Ortodox 11 februarie 2021. Azi, Biserica Ortodoxă o prăznuiește pe Sfânta Teodora Împărăteasa și pe Sfântul Ierarh Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei.
Calendar Ortodox 11 februarie 2021
Sfânta Teodora Împărăteasa
În 523, Teodora s-a căsătorit cu Iustinian, pe atunci „magister militum praesentalis” în Constantinopol. La ascensiunea sa pe tronul Imperiului Roman din 527, Iustinian I a făcut-o asociată la guvernarea imperiului și se pare că o considera un partener deplin în guvernarea lor. Acest fapt s-a dovedit o decizie înțeleaptă. O femeie cu o voință puternică, ea a dovedit un talent remarcabil pentru guvernare.
După spusele lui Procopius, Teodora a fost prima susținătoare importantă și practicantă din Bizanț a avortului; de asemenea, ea susținea dreptul femeilor căsătorite la adulter și dreptul femeilor de a fi angajate, ajutând la protejarea și "delectarea" lor; de asemenea, ea a fost un fel de susținătoare a prostituatelor și asupriților.
Citeste si: Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
În schimb, alți cercetători îi consideră realizările nu ca fiind acelea ale unei feministe moderne care încurajează avortul și adulterul ci, dimpotrivă, ale unui adevărat lider egalitarist care s-a străduit să ofere femeilor aceleași drepturi legale ca ale bărbaților. Teodora a eliberat prostituatele din lanțurile proxeneților și a promovat legi care interziceau prostituția forțată. De asemenea, ea a militat pentru a acorda femeilor mai multe drepturi în cazul divorțului, permițând femeilor să posede și să moștenească proprietăți, a legiferat pedeapsa cu moartea pentru viol și permițând nobililor să se căsătorească cu
femei din clasele de jos. Aceste schimbări au ridicat statutul femeii mult peste cel curent în partea occidentală a Imperiului.Citeste si: Previziuni sumbre ale Babei Vanga. Ce se va întâmpla în curând- bzi.ro
Teodora a murit de cancer înainte de vârsta de 50 de ani, cu aproape 20 de ani înaintea morții lui Iustinian. Trupul ei a fost înmormântat în Biserica Sfinților Apostoli, una din splendidele biserici construite în Constantinopol de împărat și împărăteasă.
Atât Teodora cât și Iustinian sunt reprezentați în mozaicuri superbe care s-au păstrat până în zilele noastre în Biserica San Vitale din Ravenna din nordul Italiei, care a fost finalizată la un an după moartea Teodorei.Citeste si: Întâmpinarea Domnului, tradiții și obiceiuri. Ce superstiții provin din tradiția populară
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
Sfântul Ierarh Mucenic Vlasie, Episcopul Sevastiei
Sfântul Ierarh Vlasie a trăit în timpul împăratului Liciniu (308-324) şi era din Sevastia Capadociei. Fiind puternic în credinţă, fără prihană în viaţă şi plin de fapte bune, oamenii cetăţii l-au ales episcop. Vlasie a condus cu înţelepciune şi bunătate turma sa, primind de la Dumnezeu darul tămăduirii.
Precum alţi sfinţi, Sfântul Vlasie vieţuia ascuns în una din peşterile Muntelui Argheos, alături de fiarele sălbatice pe care le îmblânzise. Aici, în post şi în liniştea cea desăvârşită, înălţa necontenit rugăciuni către Dumnezeu. Nişte vânători, care l-au descoperit, l-au pârât la dregătorul cetăţii, Agricola, care a poruncit să fie prinşi toţi creştinii ascunşi.
După ce a fost supus la chinuri cumplite, Sfântul Vlasie a fost aruncat în temniţă, unde a reuşit să întărească şi mai mult în credinţa în Hristos pe şapte femei creştine şi doi copii, închişi acolo. Cu toţii au primit cununa muceniciei prin tăierea capului în anul 316.
Calendar Ortodox 11 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
Rugăciunea către Sfânta Cuvioasă Teodora
“Sfântă Teodora, izvorâtoare de mir și mare făcătoare de minuni, la vreme de necaz la tine alergăm cu zdrobire de inimă, știind că mult i-ai ajutat pe toți cei care ți-au cerut ajutorul cu credință. Cum ai binecuvântat încă din timpul vieții Mănăstirea Sfântului Ștefan, așa binecuvântează toate mănăstirile și schiturile ortodoxe, pe toate monahiile și pe toți monahii, pe toți cei începători în viața monahală ca să rămână statornici pe calea cea îngustă pe care au pornit. Tu, care te-ai folosit de sfințenia duhovnicului tău, ajută-i pe toți preoții să fie păstori pricepuți ai turmelor pe care le păstoresc. Roagă-te, sfântă, pentru toți ierarhii Bisericii lui Hristos, să rămână în dreapta credință și să o mărturisească fără teamă la vreme de prigoană sau rătăcire. Ai grijă de toate familiile creștine, de toți părinții și de copiii lor. Îndepărtează de la ei toată tulburarea, toată ispita, toată cearta. Vezi șovăiala tinerilor care nu știu unde le e locul, în lume sau în mănăstire, și roagă-te pentru ei, ca să își înțeleagă chemarea și să facă întru toate voia lui Dumnezeu. Așa cum pe fiica ta, Sfânta Teopisti, ai ajutat-o să urce pe scara virtuților, așa ajută-ne și pe noi, că greu e războiul care ne stă înainte. Povățuiește-ne pe calea smereniei, pe calea rugăciunii și a nevoinței. Alungă de la noi pe necuratul diavol, care vrea să ne facă de rușine, aruncându-ne în tina păcatului. Fii în fața inimilor noastre ca o icoană vie, Sfântă Teodora, ca ducând noi lupta cea bună să ne învrednicim de raiul cel gătit sfinților și de bucuria Împărăției Cerurilor, pe tine să te lăudăm, iar Dumnezeului cel în Treime lăudat să Îi aducem slavă și închinăciune în vecii vecilor. Amin.”
Rugăciune scurtă folositoare către Sfântul Mucenic Vlasie
Nu îmi este nădejde sfinte de nu-mi vei ajuta tu, nu aflu milă de nu-l vei face milostiv mie pe Cel ce te-a sfinţit pe tine. Nu am lucru bun, ci numai nădejde că tu te rogi pentru mine şi pentru aceea sfinte nădăjduindu-mă spre ruga ta şi milostivirea lui Dumnezeu nu mă voi teme de cei ce caută să-mi facă rău, spre tine Doamne Dumnezeule să vin mereu îmi dă. Amin!
Sursa: ziarullumina.ro, doxologia.ro