Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Rugăciunea de vineri care te scapă de necazuri

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Pavel Tebeul și Sf Cuvios Ioan Colibașul.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Pavel Tebeul și Sf Cuvios Ioan Colibașul. 

Evenimente majore petrecute la data de 15 ianuarie: În anul 1850 se naște poetul național al României, Mihai Eminescu, iar din anul 2011, de ziua poetului Mihai Eminescu, va fi sărbătorită "Ziua Culturii

Naționale", în urma unei legi promulgate la 6 decembrie 2010. În anul 1913 a fost inaugurată prima linie telefonică dintre Berlin și New York.

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021
Calendar ortodox 15 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021

Sfântul Pavel Tebeul

Sfântului Pavel Tebeul s-a născut în Tebaida, Egipt, din părinți creștini care aveau o avere considerabilă. Pavel a primit o educație aleasă și a crescut cu frică de Dumnezeu.

Când a împlinit 15 ani, Pavel a rămas orfan. Acesta a lăsat averile în urmă și s-a retras în pustie, într-o peșteră adâncă. Sf a stat 90 de ani în pustie și a trăit 114 ani în rugăciune și iubire față de Dumnezeu. Într-o zi i-a făcut o vizită lui Sfântului Antonie cel Mare, atunci și-au povestit viața unul altuia.

Făcându-se ziuă Sfântul Pavel a spus lui Antonie: „De mult te-a arătat Dumnezeu mie, frate, că sălășluiești în părțile acestea și voiam să te am

cu mine și împreună să slujim Stăpânului nostru. Dar fiindcă vremea adormirii mele a venit, Domnul te-a trimis la mine ca să îngropi smeritul meu trup”, după care l-a rugat să-i aducă de la mănăstirea Sfântului Antonie, mantia dăruită de Episcopul Atanasie ca să îi învelească trupul.

Citeste si: Ce se întâmplă cu Florin Salam, de fapt! Cât de bolnav este artistul- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Când s-a întors Sf Antonie, Pavel deja se mutase la Domnul. Cuviosul Antonie l-a îngropat cu ajutorul unor lei veniți din pustie. Moaștele Cuviosului Pavel Tebeul au fost aduse în vremea împăratului Manuil Comnenul (1146-1180) în Mănăstirea Născătoarei de Dumnezeu Perivlepta din Constantinopol. În anul 1240, ele au fost mutate la Veneția.

O parte din capul Cuviosului Pavel se află la Roma.

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar. Puțini știu când se celebrează nunta de cupru sau de bronz

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021
Calendar ortodox 15 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Sfântul Cuvios Ioan Colibașul 

Eutropius avea trei copii. Doi dintre ei erau slujitori la curtea împăratului, iar celălalt Ioan se ocupa cu învățătura și rugăciunea.Părinții l-au dat pe Ioan la mănăstire, iar după șase ani de stat în mănăstire i-a venit dorul de casă și a cerut binecuvântare starețului ca să plece să își vadă familia.

Pe drum s-a întâlnit cu un sărac și au făcut schimb de haine. Ioan a stat trei ani la una din porțile lui Eutropius ca săracul Lazăr, în rugăciune, privindu-și părinții și frații, fără a mărturisii că este fiul și fratele acestora. Ioan nu voia să intre în casă.

Servitorii tatălui său i-au făcut o colibă chiar lângă poarta casei. După 3 ani în care a stat acolo, Sf Ioan s-a îmbolnăvit și a cerut să fie dus în casă. Părinții și-au dat seama că este fiul lor. După patru ore, Cuviosul Ioan a murit în brațele părinților.

Aceștia l-au îngropat lângă poartă, unde stătuse timp de trei ani, iar mai târziu, pe mormântul lui au zidit o biserică. Pentru timpul petrecut în colibă i se spune până astăzi „Ioan Colibașul”.

Citeste si: Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Calendar ortodox 15 ianuarie 2021
Calendar ortodox 15 ianuarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciunea de vineri care te scapă de necazuri

Doamne Iisuse Hristoase, Mântuitorul cel dulce al sufletului meu, în această zi a Răstignirii Tale pe Cruce ai pătimit şi ai luat moarte pentru păcatele noastre, mă mărturisesc înaintea Ta, cum că eu sunt cel ce Te-am răstignit cu păcatele mele cele multe. Mă rog, însă, Bunătăţii Tale celei nespuse, să mă învredniceşti cu Darul Tău, Doamne, ca şi eu să pot răbda patimi pentru credinţa, speranţa şi iubirea ce le am către Tine, precum Tu Cel îndurat ai răbdat pentru mântuirea mea. Întăreşte-mă, o, Doamne ca de astăzi înainte să port Crucea Ta cu bucurie şi cu mare căinţă, şi să urăsc cugetele mele şi voinţele mele cele rele. Sădeşte în inima mea întristarea de moartea Ta ca să o simt precum au simţit-o iubita ta Maică, ucenicii Tăi şi femeile purtătoare de mir, ce stăteau lângă Crucea Ta.

Luminează-mi simţirile cele sufleteşti, ca să se mişte şi să priceapă moartea Ta, precum ai făcut de Te-au cunoscut făpturile cele neînsufleţite, când s-au mişcat la Răstignirea Ta, şi mai vârtos, cum te-a cunoscut tâlharul cel credincios şi pocăit, şi ţi s-a plecat, de l-ai pus în rai. Dă-mi, Doamne, şi mie, tâlharului celui rău, Darul Tău, precum atunci l-ai dat aceluia şi-mi iartă păcatele, pentru Sfintele Tale Patimi, şi cu bună întoarcere şi căinţă mă aşează împreună cu el în rai, ca un Dumnezeu şi Ziditor ce-mi eşti. Mă închin Crucii Tale, Hristoase, şi pentru iubirea Ta către noi, zic către dânsa:
Bucură-te, cinstită Cruce a lui Hristos, pe care ridicat şi pironit fiind Domnul, a mântuit lumea!
Bucură-te, pom binecuvântat, pentru că tu ai ţinut rodul vieţii, care ne-a mântuit de moartea păcatului.
Bucură-te, drugul cel tare, care ai sfărâmat uşile iadului.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Semnificația fiecărui an de căsnicie. Idei de cadouri pentru persoana iubită

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Mesaje sincere de la mulți ani de Sfântul Ion. Urări și felicitări virtuale în imagini pentru cei care își sărbătoresc astăzi onomastica

Zodiile vor primi recompense pentru munca depusă până acum. Racii vor primi recompense din punct de vedere financiar

E OBLIGATORIU în toată România! Regula din CODUL RUTIER pe care nu o știe nimeni

„Să nu regret după, că de rușine și jenă, n-am încercat să fac totul posibil" Prima imagine cu Viorel Lis, în scanulul cu rotile

Meseria viitorului, predată în România. Cât costă cursurile și unde se țin

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies