Calendar Ortodox 25 martie 2021. Cruce roșie. Buna Vestire, sărbătoare mare pentru creştini ortodocși

Calendar Ortodox 25 Martie 2021. Sărbătoare Mare, Buna Vestire, post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox 25 Martie 2021. Buna Vestire, post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Cruce roşie în calendarul creştin ortodox.

Calendar Ortodox 25 Martie 2021

Buna Vestire, post cu dezlegare la peşte, ulei şi vin

Buna Vestire (Bunavestire sau Buna-Vestire) sau Blagoveștenia către Maica Domnului este un Praznic Împărătesc al Bisericii Ortodoxe, sărbătorit la 25 martie în fiecare an.

Citeste si: Dată Paști 2021. Când pică Paștele ortodox în acest an

Potrivit Sfintelor Scripturi, Arhanghelul Gavriil îi apare Sfintei Fecioare și îi spune că va concepe și naște un fiu, chiar dacă ea „nu a cunoscut bărbat”. După sfânta tradiție, Maria avea doar cincisprezece ani când a fost vizitată de Gavriil.

Intrând îngerul la Sfânta Fecioară, a spus: "Bucură-­te, ceea ce eşti plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată eşti tu între femei" (Luca 1, 28).

Dar fecioara s-a tulburat la auzul cuvintelor lui: "Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui şi cugeta în sine: Ce fel de închinăciune poate să fie aceasta?" (Luca 1, 28) şi Arhanghelul Gavriil, văzând-o pe dânsa aşa de tulburată, i-a liniştit sufletul spunând: "Nu te teme, Marie, căci ai aflat har de la Dumnezeu şi, iată, vei lua în pântece şi vei naşte Fiu şi vei chema numele lui Iisus.
Acesta va fi mare şi Fiul Celui Preaînalt Se va chema"
(Luca 1, 30-32).

Și a zis Maria către înger: Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat? Și răspunzând, îngerul i-a zis: Duhul Sfânt Se va pogorî peste ține și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din ține, Fiul lui Dumnezeu se va chema.

Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea luna pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință. Și a zis Maria: Iată roabă Domnului. Fie mie după cuvântul tău! Și îngerul a plecat de la ea. (Luca I, 26-38)

Această zi este exact la nouă luni înainte de Crăciun, fiind astfel aleasă de Părinții Bisericii ca să indice că Iisus Hristos a fost conceput într-o perioadă de timp perfectă „din Duhul Sfânt și din Fecioara Maria”, așa cum este precizat în Crezul Niceo-Constantinopolitan, relatează orthodoxwiki.org.

Calendar Ortodox 25 Martie 2021. Sărbătoarea Bunei Vestiri
Calendar Ortodox 25 Martie 2021. Sărbătoarea Bunei Vestiri[Sursa foto: doxologia.ro]

Buna Vestire, dezlegare la peşte

În acest an, Buna Vestire a picat în Postul Mare al Sfintelor Paşti, aşa că biserica a decis să se dea dezlegare la peşte, ulei şi vin.

Postul Paştelui este cel mai aspru post de peste an, aşa că următoarea sărbătoare în care se va da dezlegare la peşte va fi tocmai în Duminica Floriilor, care se sărbătoreşte cu o săptămână înaintea Paştelui.

Buna Vestire, superstiţii de la sate

Buna Vestire mai este cunoscută şi ca Ziua Cucului, în tradiţia populară, în care se spune că în această zi de sărbătoare, cucul cântă pentru prima oară şi anunţă venirea primăverii.

Tradiţia mai spune că dacă primul cântec al cucului era auzit pe stomacul gol, în spatele omului, era semn rău: "Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!".

Citeste si: Postul Paştelui 2021, obiceiuri şi tradiţii. Ce este INTERZIS să faci în Postul Mare

Se obişnuieşte ca în ziua Bunei Vestiri să se numere de câte ori cucul își cântă numele, astfel, ascultătorul va afla câţi ani mai are de trăit.

Citeste si: „Îi este frică să devină mamă”. Carmen Harra, dezvăluiri după ce Delia a aflat că va avea fetiță- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Flăcăii și fetele de la sate îl întrebau pe cuc când se vor căsători: "Cucule voinicule/ Cați ani îmi vei da/ pân’ m-oi însură (mărita)?", iar dacă se întâmpla ca după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aşteptare. Însă dacă cucul tăcea, însemna că se va produce curând o cununie.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa, era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranță că flăcăii nu le vor ocoli, potrivit crestinortodox.ro.

Calendar Ortodox 25 Martie 2021. Sărbătoarea Bunei Vestiri
Calendar Ortodox 25 Martie 2021. Sărbătoarea Bunei Vestiri[Sursa foto: PixaBay]

Canon de rugăciune la Praznicul Bunei Vestiri

Tropar la Praznicul Bunei Vestiri, glasul al 4-lea:

Astăzi este începutul mântui­rii noastre şi arătarea Tainei ce­lei din veac. Fiul lui Dumnezeu, Fiu Fecioarei Se face şi Gavriil Harul Îl binevesteşte. Pentru aceasta şi noi, împreună cu Dânsul, Născătoarei de Dum­nezeu să-i strigăm: Bucură-te, cea Plină de har, Domnul este cu tine!

Cântarea 1, glasul al 4-lea.

Irmosul: Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Stih: Preasfântă Născătoare de Dumnezeu, miluieşte-ne pe noi.

Să-ţi cânte ţie, Stăpână, miş­când alăuta Duhului, David, strămoşul tău: ascultă, Fiică, glasul de bucurie al Îngerului! Că îţi vesteşte bucurie de negrăit.

Îngerul: Strig către tine, bucurân­du-mă: pleacă-ţi urechea şi ia aminte la mine, cel ce-ţi vestesc zămislirea fără de sămânţă. Că ai aflat har înaintea Domnului, pe care nici o alta nu l-a aflat vreodată, Preacurată.

Născătoarea de Dumnezeu: Fă-mi cunoscută, Îngere, pu­terea graiurilor tale! Cum va fi ceea ce ai zis? Spune-mi mai limpede, cum voi zămisli, fiind Fecioară Curată? Şi cum voi fi Maica Ziditorului meu?

Îngerul: Precum se pare, tu socoteşti că îţi vorbesc cu amăgire; şi mă bucur văzând încredinţarea ta. Ci, îndrăzneşte, Stăpână; că unde Dumnezeu voieşte, uşor se săvârşesc chiar şi lucrurilecele mai minunate.

Catavasia: Deschide-voi gura mea şi se va umplea de Duhul şi cuvânt răspunde-voi Împără­tesei Maici; şi mă voi arăta luminat prăznuind şi voi cânta minunile ei, bucurându-mă.

Cântarea a 3-a.

Irmosul: Pe ai tăi cântăreţi, Născă­toare de Dumnezeu, Ceea ce eşti Izvor Viu şi Îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i, în Dumnezeiască Mărirea ta, de cununile măririi învrednicindu-i.

Născătoarea de Dumnezeu: Lipsit-a domn din Iuda şi iată vremea a sosit, în care va să Se arate Nădejdea neamuri­lor, Hristos; dar spune-mi mai lămurit, cum Îl voi naşte eu pe Acesta, fecioară fiind?

Îngerul: Cauţi să ştii de la mine, Fecioară, chipul zămislirii tale. Dar acesta este de netâlcuit. Ci, Duhul Sfânt, cu Putere zidi­toare, umbrindu-te pe tine, Îl va săvârşi.

Născătoarea de Dumnezeu: Strămoaşa mea, primind povaţa şarpelui, a fost îndepăr­tată de la desfătarea cea Dumneze­iască. Pentru aceasta şi eu mă tem de închinarea ta cea ne­obişnuită, fiindu-mi frică de alunecare.

Îngerul: Ca un slujitor al lui Dum­nezeu am fost trimis să-ţi ves­tesc Sfatul Cel Dumnezeiesc. Pentru ce te temi, Preacurată, de mine, care, la rându-mi, mai mult mă tem de tine? Pentru ce ţi-e frică, Stăpână, de mine, căruia, la rându-mi, mai mult mi-e frică de tine?

Catavasia: Pe ai tăi cântăreţi, Născă­toare de Dumnezeu, Ceea ce eşti Izvor Viu şi Îndestulat, care s-au împreunat ceată duhovnicească, întăreşte-i, în Dumnezeiască Mărirea ta, de cununile măririi învrednicindu-i.

Cântarea a 4-a.

Irmosul: Cel Ce şade în Slavă pe Scaunul Dumnezeirii, pe Norul cel Uşor, a venit Iisus, Cel cu totul Dumnezeiesc, din Preacurata Fecioară şi a mântuit pe cei ce strigă: Slavă Puterii Tale, Doamne.

Născătoarea de Dumnezeu: Că o Fecioară Sfântă va naşte pe Emmanuel, am auzit aceasta de la Profetul, care odinioară a proorocit. Şi doresc să cunosc cum firea oamenilor va suferi amestecul cu Dumnezeirea.

Îngerul: Rugul, cel ce primind flacăra a rămas nears, a arătat adâncul Tainei celei cu privire la tine, Ceea ce eşti Plină de har şi nu ştii de nuntă. Căci, după naş­tere, vei rămâne Curată, puru­rea Fecioară.

Născătoarea de Dumnezeu: Cel ce străluceşti de Lumina lui Dumnezeu Atotţiitorul, vestitorule al adevărului, spune-mi Arhanghele Gavriil, prea cu adevărat: cum, rămânând neatinsă curăţia mea, voi naşte cu Trup pe Cuvântul Cel fără de trup?

Îngerul: Cu teamă, ca o slugă, stau înaintea ta, Doamnă; şi cu fri­că, Fecioară, mă străduiesc să te fac să înţelegi: ca Ploaia pe Lână Se va pogorî la tine Cuvân­tul Tatălui, precum a binevoit.

Catavasia: Cel Ce şade în Slavă pe Scaunul Dumnezeirii, pe Norul cel Uşor, a venit Iisus, Cel cu totul Dumnezeiesc, din Preacurata Fecioară şi a mântuit pe cei ce strigă: Slavă Puterii Tale, Doamne.

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Rugăciunea puternică pentru dezlegare blestem și de toată lucrarea diavolească

Zile cu dezlegare la pește în Postul Paștelui 2022! Vezi în ce zile se consumă pește în Postul Mare

Postul Paștelui 2022. Semnificație, tradiții și obiceiuri care se respectă în Postul Mare al Sfintelor Paști

Horoscop 3 Iulie 2022: astazi, Racii iau masuri drastice pe plan financiar, Fecioarele finalizează un proiect de lungă durată

Adevărul despre Traian Băsescu. Nimeni nu a știut ce a făcut fostul președinte al României (FOTO)

A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”

Dosarul „Corcodel” a fost închis. Ce a decis procurorul DIICOT

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies