Calendar ortodox joi, 29 iulie 2021. Ce sărbătoare este joi: Sfântul Calinic, cel care a fost aruncat în cuptor pentru credința în Dumnezeu

Calendar ortodox joi, 29 iulie 2021. În calendarul ortodox sunt pomeniți mai mulți sfinți importanți. Iată ce sărbătoare este joi!

Autor: Ioana Stan

In articol:

Calendar ortodox joi, 29 iulie 2021. Biserica Ortodoxă pomenește mai mulți sfinți, care și-au găsit sfârșitul fiind uciși de necredincioși.

Calendar ortodox joi, 29 iulie 2021. Ce sărbătoare este astăzi

Sfântul Calinic, pomenit în calendar la 29 iulie
Calendar ortodox joi, 29 iulie 2021[Sursa foto: Captură YouTube]

În calendarul ortodox, pe 29 iulie, sunt pomeniți următorii sfinți: Sfântul Rege și Martir Olav al Norvegiei; Sfântul Mucenic Eustație din Georgia; Sfântul Mucenic Veniamin; Sfântul Mucenic Mamant; Sfânta Muceniță Teodota cu fiii săi; Sfântul Mucenic Calinic.

Citeste si: Calendar Ortodox AUGUST 2021. Vezi care sunt cele mai mari sărbători ale lunii

Sfântul Mucenic Calinic s-a născut într-o familie creștină și de mic a propovăduit cuvântul lui Dumnezeu. Toată viața sa și-a trăit-o încercând să-i învețe pe cei care aduceau jertfe idolilor care este adevărul.

Prin învățăturile sale, Sfântul Calinic i-a adus pe mulți pe drumul credinței și pentru faptele sale a fost prins de necredincioși și dus la judecată, în fața unui boier numit Sacherdon.

Citeste si: Postul Sfintei Maria 2021. Ce alimente poți consuma în Postul Adormirii Maicii Domnului

„Acesta este Calinic, care a venit din alte țări în cetatea noastră și învață poporul să nu aducă jertfe zeilor, nici să li se închine lor și pe mulți îi duce în urma înșelăciunii sale.”, strigau păgânii.

Citeste si: Carla’s Dreams, prins FĂRĂ mască. Cine este, de fapt, artistul care face furori în România...- bzi.ro

Boierul l-a luat la întrebări și știa că va urma pedeapsa.

„Eu sunt rob al lui Hristos și, văzând oamenii ducându-se la pieire, mă doare inima pentru dânșii și, pe cât pot, mă sârguiesc prin învățătura cea bună a-i întoarce de la întuneric la lumină și de la pierzare spre mântuire; pentru că în cărțile noastre stă scris: De va întoarce cineva pe cel păcătos de la rătăcirea căii lui, va mântui suflet de la moarte și va acoperi mulțime de păcate.

Deci aș fi voit să te aduc și pe tine la lumină, din întunecarea diavolească care te-a cuprins și astfel să te povățuiesc la calea adevărului.”, a spus Sfântul Calinic.

Citeste si: Postul Sfintei Maria 2021. Ce NU ai voie să faci în Postul Adormirii Maicii Domnului

Cuprins de mânie, boierul a dat ordin să fie dezbrăcat și bătut. Văzând că suferința nu îi e suficientă, a dat ordin să fie spânzurat de un lemn și să fie zgâriat pe trup cu piepteni de fier.

Ulterior a poruncit să fie încălțat cu pantofi din fier, cu piroane de fier și să fie dus pe jos într-o altă cetate. Sfântul mergea de parcă nu simțea durere și cânta psalmul lui David. Nu doar că a mers fără durere, dar a reușit să întreacă și caii.

Ultima poruncă a fost să-l ardă în cuptor. Când l-au băgat în foc, Sfântul Calinic și-a făcut semnul crucii și i-a mulțumit lui Dumnezeu. Când focul s-a stins, trupul sfântului a fost găsit nevătămat. Credincioșii l-au luat și l-au îngropat.

Citeste si: Postul Sfintei Maria 2021. Semnificaţie, tradiții și obiceiuri care se respectă în Postul Adormirii Maicii Domnului

Calendar ortodox joi, ce sfânt este pomenit
Sfântul Mucenic Calinic, pomenit joi[Sursa foto: Captură YouTube]

Rugăciune către Dumnezeu Tatăl, la vreme de necaz și întristrare

Rugăciunea către Dumnezeu Tatăl este bine să fie rostită cât mai des, însă te ajută atunci când treci printr-un necaz sau supărare.

"Atotputernice Stăpâne, înţelepte şi atotbunule Doamne, Născătorule cel fără de început al Fiului celui dintr-o fiinţă născut şi Purcezător al Sfântului şi Celui de viaţă făcătorul Tău Duh, veşnic şi pururea fiitor; Însuţi pricinuitorule de purcedere, a Cărui mărire este nemărginită, slavă nespusă şi milostivire nemăsurată; Cel ce ne-ai adus pe noi din nefiinţă şi ne-ai cinstit cu chipul Tău cel prea scump; Care ne-ai dăruit nouă nevrednicilor nu numai a Te cunoaşte pe Tine şi a Te iubi, dar încă ce este mai scump, că şi Tată a Te numi pe Tine ne-ai învrednicit. Mulţumim Ţie, Dumnezeule al milostivirii şi al îndurărilor, Cel ce nu ne-ai lăsat pe noi, cei ce am călcat porunca Ta, în mijlocul păcatului şi în umbra morţii; ci ai binevoit a trimite pe pământ, pentru mântuirea noastră, pe Unul-Născut Fiul Tău, prin Care şi veacurile s-au făcut, ca prin întruparea Lui şi prin patimile Lui cele înfricoşătoare, de chinuirea diavolului şi din stricăciunea morţii să ne izbăvim. Mulţumim Ţie, Dumnezeule al dragostei şi al puterilor, că după înălţarea la cer a Preascumpului nostru Mântuitor, ai trimis şi pe Preasfântul Tău Duh peste aleşii Lui ucenici şi apostoli, pentru că prin puterea propovăduirii lor celei de Dumnezeu insuflate pe toată lumea s-o lumineze cu lumina cea curată a Evangheliei Tale.

Citeste si: Postul Sfintei Maria 2021. Cea mai importantă rugăciune pe care e bine să o rostești în Postul Adormirii Maicii Domnului

Rugăciune către Dumnezeu Tatăl

Deci, Însuţi, Iubitorule de oameni, Stăpâne, ascultă acum rugăciunea cea smerita a nevrednicilor fiilor Tăi, că aşa precum ne-ai zidit pe noi numai pentru bunătatea Ta şi ne-ai răscumpărat pe noi pentru îndurarea Ta, aşa ne şi mântuieşte pe noi pentru îndurarea Ta, aşa ne şi mântuieşte pe noi după milostivirea Ta cea neasemănata; fiindcă din faptele noastre nici urmă de pocăinţă nu avem, ci dreapta răsplătire şi despărţire de prealuminată fața Ta ne aşteaptă. Că, dacă şi pentru tot cuvântul în deşert se va cere de la noi răspuns în ziua judecăţii şi a răsplătirii, pentru nenumăratele noastre fărădelegi, cu care am greşit înaintea Ta, apoi, ce răspuns vom da noi, săracii, în ziua aceea? Pentru această alergăm spre a Ta bunătate, care covârşeşte toată mintea şi cuvântul, rugându-ne Ţie: greşit-am, curăţeşte-ne pe noi, Doamne; nelegiuit-am, iartă-ne, Stăpâne, mâniatu-Te-am, milostiveşte-Te, îndelung-Răbdătorule. Şi păzeşte mai ales mintea, ştiinţa şi inima noastră de răutăţile lumii; izbăveşte-ne pe noi şi ne mântuieşte de viforul cel mult învăluitor al patimilor şi al căderilor în păcatele cele ştiute şi neştiute; ne îndreptează pe noi la limanul cel lin al credinţei, al dragostei şi al nădejdii vieţii celei veşnice. Adu-Ţi aminte, Doamne, de noi, întru mila Ta; dăruieşte-ne nouă toate cererile cele spre mântuire, și mai ales viaţă curată şi fără de prihană; învredniceşte-ne pe noi a Te iubi pe Tine şi a ne teme din toată inima noastră şi a face voia Ta cea sfântă; pentru rugăciunile Preacuratei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi ale tuturor sfinţilor. Ca bun şi iubitor de oameni Dumnezeul nostru eşti şi Ţie slavă şi mulţumire şi închinăciune înălţăm, împreună cu Cel fără de început al Tău Fiu şi cu Preasfântul şi Bunul şi de viaţă Făcătorul Tău Duh; acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin."

Sursa: doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Ce alimente poți consuma în Postul Sf Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Când e dezlegare la pește în Postul Sfintei Marii

Postul Adormirii Maicii Domnului 2021. Ce NU ai voie să faci în Postul Sfintei Mării

Horoscop 22 Septembrie 2021: câștiguri financiare pentru Tauri și Capricorni

Anunț bombă despre PFIZER! E gata cu vaccinul! Lovitură imensă

Irina Tănase, umilința supermă pentru Liviu Dragnea. Cu cine a prins-o fostul lider PSD

Poza care îl DĂRÂMĂ pe Dragnea. Întâlnirea secretă despre care nu scoate un cuvânt. Ponta i-a făcut-o din 2018!

FOTO | Cât de frumoasă este iubita jucătorului Andrei Cordea, de la FCSB. Atrage toate privirile

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies