Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023. Sinaxarul zilei de marți

Calendar 6 iunie 2023. Iată care sunt evenimentele importante, amintite în această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023. Sfinții Cuvioși Visarion şi Ilarion cel Nou, Sfinții Mucenici Ghelasie şi Valeria sunt prăznuiți astăzi de către creștini.

Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 6 iunie 2023, Biserica Ortodoxă îi cinstește pe Sfinții Cuvioși Visarion şi Ilarion cel Nou, Sfinții Mucenici Ghelasie şi Valeria.

Sfântul Cuvios Visarion s-a născut și a crescut în Egipt. A fost interesat de creștinism încă din copilărie, iar cu timpul, a călătorit în diverse locuri pentru a cunoaște tainele acestei credințe. Cele mai multe lucruri despre creștinism le-a învățat de la Sfântul Isidor Pelusiotul.

De-a lungul timpului, Sfântul Visarion s-a supus la post aspru și privegheri, dar s-a ascuns de oamenii din jur. Se spune că a stat la rugăciune timp de patruzeci de zile încheiate, fără ca să guste nici hrană, nici apă, nici somn.

Datorită crediței sale, Sfântul Visarion a primit darul facerii de minuni. Prin rugăciune, Sfântul vindeca bolile oamenilor și ajuta poporul la nevoie.

A trecut la cele veșnice în anul 466.

Citește și: Un botez, o nuntă și o înmormântare în 2023. Cât costă în prezent oficializarea acestor slujbe speciale

Citeste si: Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”- kanald.ro

Citeste si: UPDATE/FOTO/VIDEO- O tânără a fost descoperită decedată pe o plajă din Mamaia. Ea a fost văzută de mai mulți trecători care au apelat 112: „S-ar fi putut întâmpla peste noapte”- stirilekanald.ro

Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi de către creștini

Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi de către creștini

[Sursa foto: Shutterstock]

Rugăciune tămăduitoare către Sfântul Visarion

Prea aleșilor Sfinți Mărturisitori, Visarioane, Sofronie și Oprea, cu inima smerită și cu grai de laudă, cutezăm a preamări pe Hristos-Dumnezeu, Cel ce v-a arătat pe voi preafericiți mărturisitori ai dreptei credințe, mărirea Bisericii noastre. Și plecând genunchii, cu umilință și negrăită dragoste, rugăciune înalțăm vouă, celor ce ați pus mai presus de toate cele vremelnice, credința cea strămoșească.

Căci tu, Cuvioase Visarioane, prealuminate, te-ai coborât ca un arhanghel, cu glas de trâmbiță dumnezeiască, în mijlocul credincioșilor, întărindu-i în dreapta credință și viața ți-ai dat-o pentru Hristos. Și tu, Cuvioase Sofronie, neînfricat ai înfruntat temnița și prigonirile pentru Hristos, călăuzind turma cea binecredincioasă din Transilvania pe căile mântuirii și îndrumând Biserica Domnului Hristos pe calea cea dreaptă.

Iar tu, Mucenice Oprea, cel prea osârduitor, iubind mai mult legea cea neschimbată a lui Hristos decât pe ai tăi și decât însăși viața ta, sufletul ți-ai pus pentru dreapta credință.

De aceea, voi toți, care ați odrăslit din Biserica Ortodoxă transilvaneană și care acum vă bucurați de cinstirea mucenicilor și a mărturisitorilor lui Hristos, primiți rugăciunile noastre și mijlociți pentru noi, înaintea Bunului și Milostivului Dumnezeu, Celui în Treime preamărit!

Ocrotiți cu rugăciunile voastre turma cea dreptmăritoare, care vă cinstește ca pe niște stâlpi neclintiți ai dreptei credințe. Rugați-vă Domnului, ca să întărească dragostea și unitatea de credință dintre frați, să reverse harul păcii în inimile tuturor, să ferească turma credincioșilor de toată reaua întâmplare, ca într-un glas și un suflet să preamărim pe Cel ce este Dătătorul tuturor darurilor și Mântuitorul nostru.

Citeste si: „Ieri am avut un incident destul de neplăcut, dar nu sunt pregătită încă să vorbesc.” Ce i s-a întâmplat Ioanei Ginghină, la puțin timp după nuntă- kfetele.ro

Citeste si: VIDEO- Acuzații tulburătoare. Mai mulți copii ar fi fost bătuți de educatoare- stirilekanald.ro

Citeste si: Reacția acidă a lui Tavi Colen după declarațiile lui Alin Oprea de la nunta cu Medana: "Nu se pune problema să mă mai intereseze vreodată”- radioimpuls.ro

Privegheați și vă rugați pentru noi că izbăviți fiind prin mijlocirile voastre, de cursele celui rău, să ducem lupta cea bună a minții în toate clipele vieții noastre și să fim neclintiți în dreapta credință a moșilor și stramosilor noștri. Bucurându-ne de dumnezeiasca mărire la care v-ați înălțat și rugându-ne vouă, ca să fiți mijlocitori înaintea tronului Celui de sus, preamărim pentru toate, pe Tatăl, pe Fiul și pe Duhul Sfânt, zicând: slava Ție, Dumnezeule Cel mare și minunat întru sfinții Tăi în vecii vecilor, Amin!

Citește și: Sărbători ortodoxe iunie 2023: Pe ce dată sunt Sânzienele, dar și sărbătoarea Sf. Petru și Pavel

Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi de către creștini

Calendar Ortodox, Marți, 6 iunie 2023. Află ce Sfinți sunt prăznuiți astăzi de către creștini

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante din 6 iunie

 • 1808: Fratele lui Napoleon, Joseph Bonaparte, a fost încoronat rege al Spaniei.
 • 1809: Suedia a promulgat o nouă Constituție, care a restabilit puterea politică pentru Ståndsriksdagen, după 20 de ani de absolutismul luminat. În același timp, Carol al XIII-lea a fost ales pentru a-i succeda lui Gustav Adolf al IV-lea, ca rege al Suediei.
 • 1857: Sofia de Nassau s-a căsătorit, la castelul din Wiesbaden-Biebrich, cu viitorul rege Oscar al II-lea al Suediei și Norvegiei.
 • 1925: A fost fondată compania americană producătoare de automobile „Chrysler".
 • 1930: Restaurația carlistă. Carol al II-lea s-a reîntors în țară, intrând ilegal, cu pașaport fals.
 • 1932: Alexandru Vaida-Voievod a fost ales președinte al Consiliului de Miniștri (6 iunie-10 august 1932).
 • 1942: Al Doilea Război Mondial: SUA a declarat război României și Bulgariei, declanșându-se, în zilele următoare, expedițiile aeriene americane asupra țării noastre, în special asupra Prahovei.
 • 1944: Al Doilea Război Mondial: A început Bătălia Normandiei. Ziua Z, sub numele de cod Operation Overlord, a început cu debarcarea a 155.000 de trupe aliate pe plajele din Normandia în Franța.
 • 1960: La București, atleta Iolanda Balaș a stabilit un nou record mondial la săritura în înălțime: 1,85 m.
 • 1961: Primul titlu de campion mondial cucerit de un luptător român, Valeriu Bularca, la Campionatul mondial de lupte greco-romane de la Yokohama.
 • 1971: A fost lansată nava „Soiuz 11", prima navă cosmică de transport, într-o misiune ce a durat 23 de zile, 17 ore și 40 minute.
 • 1987: A fost dat în folosință Pasajul Unirii din Capitală, cel mai lung pasaj subteran auto bucureștean (900 metri din care 600 acoperiți).
 • 2004: Primul tur al alegerilor locale în România.

Surse: ro.wikipedia.org, doxologia.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Zile libere 2023. Românii ar putea avea o nouă zi liberă de la stat

Când începe și când se încheie vacanța de vară 2023. Vezi care este structura anului școlar

Detaliul ciudat în cazul morții lui DJ Lalla, găsită fără suflare pe plajă în Mamaia

Armin Nicoară și Claudia Puican au împlinit un an de căsnicie! Ce mesaje și-au transmis cei doi: „Într-o căsnicie există urcușuri și coborâșuri”

Un matematician celebru spune că lumea riscă să fie anihilată din cauza a cinci oameni

„Minunată, o fată așa cum mi-am dorit de la viață, să am lângă mine.” Ce a declarat Marius Elisei despre noua sa relație

Au apărut detalii cutremurătoare care ar juca un rol important în aflarea cauzei morții tinerei care a fost găsită moartă pe plaja din Mamaia

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies