Calendar Ortodox miercuri, 3 februarie 2021. Rugăciune grabnic ajutătoare către Duhul Sfânt

Calendar Ortodox miercuri, 3 februarie 2021. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana.

Calendar Ortodox 3 februarie 2021
Calendar Ortodox 3 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]
Autor: Elena Popescu

In articol:

Calendar Ortodox miercuri, 3 februarie 2021. Astăzi îl sărbătorim pe Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana.

Calendar Ortodox miercuri, 3 februarie 2021

Sfântul și Dreptul Simeon și Sfânta Prorociță Ana

Sfântul și Dreptul Simeon, cunoscut și sub numele de Simeon Bătrânul sau Simeon cel Bătrân, a fost un evreu, „un om drept și cu frica lui Dumnezeu", care apare în Noul Testament din Biblie în câteva versete din Evanghelia după Luca. 

Dreptul Simeon, primitorul de Dumnezeu a fost prezent când pruncul Iisus a fost adus în templul din Ierusalim la patruzeci de zile după naștere. Prăznuirea sa în Biserica Ortodoxă se face pe 3 februarie, împreună cu sfânta Ana proorocița.

Citeste si: Când pică Paștele în 2021. Cum se calculează data Paștelui ortodox și catolic

Calendar Ortodox 3 februarie 2021
Calendar Ortodox 3 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Citeste si: Ce semnificație are fiecare an de căsnicie și ce cadouri îi poți oferi partenerului la ceas aniversar

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

Potrivit tradiției, Dreptul Simeon a fost unul dintre cei șaptezeci de înțelepți care au venit la Alexandria pentru a traduce Sfânta Scriptură în limba greacă, lucrare care a ajuns să fie cunoscută sub numele de Septuaginta.

Sfântul Simeon traducea o carte a Proorocului Isaia și citind cuvintele: „Iată, Fecioara va lua în pântece și va naște fiu și vor chema numele lui Emanuel”, a crezut că textul conținea o greșeală, drept care a tradus în loc de „Fecioară”- „femeie tânără”.

Vrând să scrie „ femeie tânără”, un înger i s-a arătat și i-a spus: „Vei vedea acest cuvânt împlinit. N-ai să vezi moartea până ce Hristos Domnul se va fi născut dintr-o Fecioară curată și neîntinată”. Potrivit tradiției, Sfântul Simeon a murit la o vârstă foarte înaintată, la 360 de ani.

Rugăciunea Dreptului Simeon

Acum slobozeşte pe robul Tău, Stăpâne, după cuvântul Tău, în pace, că văzură ochii mei mântuirea Ta, pe care ai gătit-o înaintea feţei tuturor popoarelor; lumină spre descoperirea neamurilor şi slava poporului Tău Israel.

Calendar Ortodox 3 februarie 2021
Calendar Ortodox 3 februarie 2021[Sursa foto: doxologia.ro]

Canon de rugăciune către Sfântul şi Dreptul Simeon

Tropar la Praznicul Întâmpinării Domnului, glasul 1

Bucură-te, Ceea ce eşti Plină de har, Născătoare de Dumnezeu Fecioară; că din tine a Răsărit Soarele dreptăţii, Hristos Dumnezeul nostru, luminând pe cei dintru întuneric. Veseleşte-te şi tu, bătrânule drepte, cel ce ai primit în braţe pe Izbăvitorul sufletelor noastre, Cel Ce ne-a dăruit nouă şi Învierea

Cântarea 1, glasul al 4-lea. Irmos: Deschide-voi gura mea..

Stih: Sfinte şi Dreptule Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
În locaşurile drepţilor cu bucurie sălăşluindu-te, pe Domnul Cel Drept, Dreptule Simeon, roagă-L să îndrepteze pe cei ce prăznuiesc Dumnezeiasca ta mutare, preafericite.
Stih: Sfinte şi Dreptule Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Cel ce în Lege ai fost sfinţitor, preasfinţite, pe Cel Ce a propovăduit Legea, Prunc L-ai văzut. Şi după Legea firii, de Dumnezeu primitorule, murind, la Viaţa Cea Nemuritoare, bucurându-te, te-ai mutat.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh
Pe Cel Ce ţine în mâinile Sale marginile lumii, L-ai văzut purtat de mâinile Fecioarei; şi în cinstitele tale braţe primindu-L, mai cinstit decât Moise te-ai arătat, preafericite.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cel Plin S-a deşertat, Cel mai înainte de veci S-a început, Cuvântul S-a Întrupat, Ziditorul S-a zidit, Cel Neîncăput în pântece a încăput, din tine Întrupându-Se, de Dumnezeu Dăruită

Cântarea a 3-a. Irmos: Pentru ca Biserica cea stearpă...

Stih: Sfinte şi Dreptule Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Înălţându-te cu sfinţite fapte, de Dumnezeu grăitorule, ca un stâlp luminos sprijinit în chip vădit de Sfântul Duh te-ai arătat. Pentru aceasta te lăudăm.
Stih: Sfinte şi Dreptule Simeon, roagă-te lui Dumnezeu pentru noi.
Pe Domnul Legii, Care a deschis pântecele cel Fecioresc şi Prunc purtător de Trup S-a făcut, Dreptule Simeon, L-ai văzut; pe Cel Ce dăruieşte tuturor izbăvire.
Slavă Tatălui şi Fiului şi Sfântului Duh.
Cel Ce a zidit cu mâna pe om Întrupându-Se, de mâinile tale a fost ţinut, sfinţindu-te în chip vădit pe tine; şi cerându-te tu la Viaţa ce va să fie, preafericite, te-ai eliberat.
Şi acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin (a Născătoarei).
Cleşte Duhovnicesc, purtând Cărbunele Cel Dumnezeiesc, Care din sângele tău S-a Întrupat mai presus de minte, dacă L-a văzut Dreptul Simeon, bucurându-se, te-a fericit, Ceea ce eşti cu totul fără de prihană.

Rugăciune către Sfântul Duh

Duhule Sfânt, miluiește-ne pe noi, păcătoșii! Sfântă Treime, un singur Dumnezeu, miluiește-ne pe noi!

Duh al adevărului și al înțelepciunii, miluiește-ne pe noi! Duh al înțelegerii și al sfatului, miluiește-ne pe noi! Duh al tăriei și al științei, miluiește-ne pe noi! Duh al evlaviei și al fricii de Dumnezeu, miluiește-ne pe noi! Duh al iubirii, al bucuriei si al pacii, miluieste-ne pe noi! Duh al rabdarii, al bunatatii si al blandetii, miluieste-ne pe noi! Duh al umilintei si al prudentei, miluieste-ne pe noi! Duh al vietii si al mantuirii, miluieste-ne pe noi! Duh al bunavointei si al statorniciei, miluieste-ne pe noi! Duh al virtuților și al harurilor, miluiește-ne pe noi!

Duh care purifici sufletele, miluiește-ne pe noi!
Dumnezeule, care cercetezi inimile și adancul ființei omenești, miluiește-ne pe noi! Tu, Duhul Sfânt, fii milostiv și iartă-ne! Tu, Duhul Sfânt, de orice păcat, mântuiește-ne pe noi! Noi, sărmanii păcătoși, te rugăm ascultă-ne și ne iartă păcatele! Binevoiește a ne ajuta și a ne lumina calea. Întărește-ne pacea interioară, dă-ne liniște sufletească și păstrează-ne harul tău până la ultima suflare. Dumnezeule, pentru care nimic nu este ascuns, te rugăm ca prin revărsarea Duhului Sfant să purifici gândurile inimilor noastre, ca să Te putem iubi din ce în ce mai mult și să Te lăudăm de-a pururi. Amin!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Ce semnificație are fiecare an de căsnicie. Idei de cadouri pentru partenerul tău de viaţă

Dată Paști 2021. În ce zile pică Paştele Ortodox

Calendar Ortodox 2 februarie 2021. Sărbătoare mare, cruce roșie în calendar

Horoscop Zilnic Vineri 30 Iulie 2021: o zi foarte productivă

Boala gravă care apare după COVID-19. Te bagă imediat în spital. Care sunt primele semne

CUTREMUR ÎN SHOWBIZ! Cu cine a fost prins Cătălin Botezatu în ipostaze INTIME! De aceea a fost dat afară de la Kanal D!

Val de infecții la copii! Virusul este mai periculos decât Covid

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies