
In articol:
- Calendar Creștin Ortodox, miercuri, 4 ianuarie 2023
- Boboteaza 2023. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Botezului Domnului
- Boboteaza 2023. Unde este bine să ții agheasma de la sărbătoarea Botezului Domnului
- Rugăciunea zilei de miercuri
Potrivit Calendarului Creștin Ortodox, pe data de 4 ianuarie, enoriașii îl sărbătoresc pe Sfântul Cuvios Teoctist și pe Sfânta Cuvioasă Apolinaria.
Calendar Creștin Ortodox, miercuri, 4 ianuarie 2023
Sfânta Cuvioasă Apolinaria este pomenită în calendarul creștin ortodox la data de 4 ianuarie, în fiecare an.
Sf. Apolinaria a fost fiica cea mare a împăratului Antemie. Aceasta a refuzat să se căsătorească la vârsta majoratului, fiindcă voia să se călugărească și să îl urmeze pe Hristos.
Părinții acesteia au fost de acord cu decizia ei de a nu se căsători. Sfânta s-a retras într-o mănăstire de călugări, unde a trăit sub numele de Dorotei.
Numele Apolinaria este derivat de la Apolo, unul dintre zeii păgâni ai Greciei antice, care era zeul soarelui şi al luminii. Numele Apolinaria s-ar traduce prin „frumuseţe”.
Citește și: Sărbători religioase Ianuarie 2023. Vezi care sunt cele mai importante sărbători din Noul An
Calendar Creștin Ortodox, miercuri, 4 ianuarie 2023
Boboteaza 2023. Ce NU ai voie să faci la sărbătoarea Botezului Domnului
- În ziua de Bobotează, este interzis să faci treburi casnice, altfel vei atrage paguba.
- Pe 6 ianuarie nu se coase și nu se tricotează. Totodată este interzis să se spele rufe fiindcă apele sunt sfințite.
- În ziua de Bobotează nu se mătură gospodăria.
- Nu se dă nimic cu împrumut de Bobotează, ca să nu se lege farmecele de tine.
- Nu ai voie să te cerți cu nimeni de Bobotează, chiar dacă ai dreptate.
- La sărbătoarea Bobotezei nu ai voie să dormi, altfel vei fi leneș tot anul.
- În ziua Botezului Domnului, femeile nu au voie să coasă pentru a nu le merge rău tot anul.
Boboteaza 2023. Unde este bine să ții agheasma de la sărbătoarea Botezului Domnului
Boboteaza este una dintre cele mai importante sărbători de peste an. În ziua Botezului Domnului Iisus Hristos se sfințesc sufletele, trupurile, casele, apele, dar și pământurile.
Preoții săvârșesc Sfânta Liturghie, iar la final, credincioșii pleacă acasă cu agheasma pe care o vor bea și cu care îți vor stropi gospodăriile, ca să alunge duhurile necurate.
Agheasma Mare pe care preoții o sfințesc în ziua de Bobotează trebuie păstrată la loc de cinste, într-un loc curat din gospodărie, potrivit doxologia.ro.
Agheasma se ia de la biserică în sticle și așa se păstrează peste an. Dacă aveți agheasmă din anii trecuți care a căpătat un miros neplăcut sau nu a fost păstrată corespunzător, nu o aruncați la chiuvetă. Agheasma Mare se aruncă într-un loc curat, la rădăcina unui copac sau într-o apă curgătoare.
Citește și: Când se pune busuioc sub pernă în 2023? Vezi care sunt nopțile în care îți poți visa ursitul în Noul An
Calendar Creștin Ortodox, miercuri, 4 ianuarie 2023
Rugăciunea zilei de miercuri
Doamne Atotputernice şi Atotîndurate, îmi aduc aminte că Te-ai născut Om din Sfânta Fecioară în peşteră şi ai fost vândut cu treizeci de arginţi de ucenicul cel viclean, ca să ne răscumperi pe noi, păcătoşii, de sub puterea diavolului. Pentru aceasta, Te rog, îndură-Te de mine, păcătosul!
Primeşte, Doamne, această mică rugăciune a mea şi umilită a mea voinţă, că mă întristez pentru că Te-am întristat şi mă amărăsc pentru că Te-am supărat fără de număr. La Tine, Preabunule Mântuitor, am toată nădejdea şi cred că Tu, Care din iubire de oameni ai primit să fii vândut pentru noi, Te vei îndura şi de mine acum, ca să mă mântuieşti de chinurile cele de veci şi să mă învredniceşti Împărăţiei Tale. Nu Te depărta de la mine, Doamne, şi ajută-mi ca în toate să fac voia Ta şi să nu Te mai răstignesc în toate zilele cu faptele mele cele păcătoase, nici să Te batjocoresc cu cugetele mele cele rele, precum făceau iudeii cei necredincioşi în timpul Sfintelor Tale Patimi, ci ca femeia cea păcătoasă să-Ţi spăl picioarele, cu lacrimile ochilor mei, ca să mă învrednicesc a auzi şi eu din Gura Ta cea dulce: Iertate să-ţi fie păcatele. Amin
Surse: doxologia.ro, ziarullumina.ro, crestinortodox.ro