Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Post cu dezlegare la pește, ulei și vin

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Iată care sunt evenimetele importante, amintite în această zi.

Autor: Alina Petre

In articol:

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Biserica îi cinstește astăzi pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Sfântul Mucenic Chiriachi și Sfântul Cuvios Memnon.

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023

Conform Calendarului Ortodox, la data de 19 mai 2023, Biserica îi cinstește pe Sfântul Sfinţit Mucenic Patrichie, Sfântul Mucenic Chiriachi și Sfântul Cuvios Memnon. Este cruce neagră!

Sfântul Sfințit Mucenic Patrichie, Episcopul Prusei, a trăit în secolul IV după Hristos, în cetatea Prusa din provincia Bitinia. În acea perioadă, Împăratul Iulian Apostatul pedepsea creștinii și îi forța să se închine zeilor.

Conducătorul aducea slavă zeităților în numele numeroșilor bolnavi care primeau tămăduirea apelor termale care izvorau din munții aflați în acea zonă. Dregătorul împărătesc Iuliu s-a vindecat cu apele izvoarelor, astfel au luat hotărârea ca toți locuitorii să îl slăvească pe zeul Esculap, aducându-i ofrande.

Sfântul Mucenic Patrichie a fost forțat să se închine zeului, dar a refuzat și nu a renunțat la credința lui îi Dumnezeu.

A fost aruncat în apă clocotită, dar datorită rugăciunilor sale către Dumnezeu, a scăpat nevătămat.

Văzând minunea, Iuliu a poruncit să i se taie capul și astfel Sfântul Mucenic Patrichie a primit cununa muceniciei.

Citeste si: „M-am plictisit de tine și de emisiunea asta!”. Bianca izbucnește în lacrimi după ce este chemată de Radu în camera roșie! Aflați de la ce a pornit totul mâine, 26 septembrie, într-un nou episod din „Casa iubirii”, de la orele 10:00 și 16:30, la Kanal D- kanald.ro

Citeste si: Valentin Sanfira a trecut printr-un accident cumplit în Italia. În spital, medicii l-au ținut patru zile fără să-l opereze- stirileprotv.ro

Citește și: Pe ce dată sunt Sfinții Constantin și Elena 2023. Data la care are loc sărbătoarea creștină

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Află ce sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Află ce sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: Shutterstock]

Pe ce dată sunt Sfinții Constantin și Elena 2023

Conform Calendarului Ortodox, în fiecare an, la data de 21 mai, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Constantin și Elena. Este o sărbătoare importantă, cu cruce roșie.

Sfântul Constantin s-a născut în jurul anului 272, având numele Gaius Flavius Valerius Aurelius Constantinus. Constantin cel MAre, cum mai este numit, a fost împărat roman între 306 și 337.

Sfânta Elena a fost mama Î mpăratului Constantin cel Mare. Era o femeie credincioasă și foarte cunoscută pentru rugăciunile și smerenia ei.

Citeste si: "Ferească Dumnezeu! Nu îndemn pe nimeni!" Cum a reușit Florin Salam să treacă peste moartea primei sale soții- kfetele.ro

Citeste si: EXCLUSIV- Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai e centrat pe elev”/ ”Predarea se face pe repede înainte”/ ”Ce oferă școală în afară de cei 4 pereți ai sălii de clasă?”- stirilekanald.ro

Citeste si: Sophia Loren, internată de urgență în spital. Care este starea de sănătate a celebrei actrițe- radioimpuls.ro

Potrivit Direcţiei pentru Evidenţa Persoanelor şi Administrarea Bazelor de Date, numele de Constantin sau derivate ale acestuia îl poartă 651.262 de bărbaţi, iar cel de Elena sau derivate ale acestuia 1.134.390 femei.

Citește și: Calendarul Fazelor Lunii Mai 2023: Date și informații utile despre Luna Nouă

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Află ce sfinți sunt amintiți astăzi

Calendar Ortodox Vineri, 19 mai 2023. Află ce sfinți sunt amintiți astăzi

[Sursa foto: Shutterstock]

Evenimente importante din 19 mai

 • 1917: A fost fondat clubul norvegian de fotbal Rosenborg BK.
 • 1919: A fost înființată organizația neguvernamentală Save the Children pentru apărarea drepturilor copilului.
 • 1919: Mustafa Kemal Atatürk a aterizat la Samsun pe coasta anatoliană a Mării Negre, inițiind ceea ce mai târziu se va numi Războiul de Independență al Turciei.
 • 1922: A fost înființată „Organizația de Pionieri” a Uniunii Sovietice.
 • 1961: Programul Venera: Venera 1 devine primul obiect creat de om care a zburat spre o altă planetă trecând pe lângă Venus (sonda pierduse contactul cu Pământul cu o lună mai devreme și nu a trimis înapoi nici o dată).
 • 1962: La Madison Square Garden, New York, a avut loc sărbătorirea zilei de naștere a președintelui american John F. Kennedy. Punctul culminant este atins când Marilyn Monroe cântă "Happy Birthday".
 • 1971: Uniunea Sovietică a lansat sonda spațială Marte 2.
 • 1991: Croații au votat în proporție de 93,24% pentru independența țării într-un referendum.
 • 2007: A avut loc primul referendum pentru demiterea președintelui Traian Băsescu, în urma căruia 74,48% din voturile exprimate sunt împotriva demiterii președintelui.
 • 2009: O echipă de cercetători condusă de paleontologul norvegian Jørn H. Hurum a publicat prima descriere a Darwinius masillae, scheletul fosilizat al unei maimuțe vechi de 47 de milioane de ani, despre care se susține că reprezintă veriga lipsă în evoluția rasei umane.
 • 2012: Disidentul orb Chen Guangcheng a plecat din China spre Statele Unite, punând capăt disputei diplomatice dintre cele două superputeri.
 • 2016: Un avion Airbus A320 operat de EgyptAir s-a prăbușit în Marea Mediterană, omorând toți cei 56 de pasageri și 10 membri ai echipajului aflați la bord, la data de 19 mai.
 • 2018: La capela St George de la Palatul Windsor a avut loc căsătoria Prințului Harry cu Meghan Markle.

Surse: crestinortodox.ro, ro.wikipedia.org

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Calendarul Fazelor Lunii IUNIE 2023: Când apare Luna Plină, Luna Nouă, dar și celelalte faze ale Lunii

Zile libere Rusalii 2023. Vezi când se termină mini vacanța bugetarilor

Valentin Sanfira a trecut printr-un accident cumplit în Italia. În spital, medicii l-au ținut patru zile fără să-l opereze

Ana-Maria Barnoschi face dezvăluiri din vacanță! Unde a plecat vedeta: „Unul dintre cele mai frumoase orașe”

EXCLUSIV - Scrisoarea unei mămici la început de an școlar: ”Sistemul de învățământ nu mai e centrat pe elev”/ ”Predarea se face pe repede înainte”/ ”Ce oferă școală în afară de...

„Fiul ei este total pierdut. Nu își mai recunoaște copilul.” Miruna Pascu, declarații șocante în fața anchetatorilor! Ce a spus mama lui Vlad Pascu despre tragedia provocată de...

”O nuntă ca-n povești” Mesajul emoționant transmis de Horia Brenciu pentru Mircea Baniciu, după nunta fiicei sale

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies