Calendarul ortodox marți, 25 mai 2021. Creștinii ortodocși sărbătoresc A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul este sărbătorită pe 25 mai.

Calendarul ortodox marți, 25 mai 2021
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Conform Bisericii ortodoxe, pe 25 mai este pomenită A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezatorul. Potrivit Sfintei Scripturi, Irod, la un ospăț organizat cu ocazia zilei sale de naștere, a poruncit tăierea capului Sfântului Ioan Botezătorul.

A treia aflare a capului Sfântului Proroc Ioan Botezătorul

Sfântul Ioan Botezătorul este una din figurile centrale ale creștinismului și a fost ultimul dintre prooroci, înainte-mergător și botezător al Domnului nostru  Iisus Hristos. Conform Sfintei Scripturi, Sfântul Ioan Botezătorul și-a găsit moartea la petrecerea organizată de regele iudeiilor.

Citeste si: Rugăciune pentru găsirea unui loc de muncă. Cum să te rogi dacă îţi cauţi un serviciu

Ioan îl critica dur pe Irod Antipa pentru traiul lui nelegiuit cu Irodiada, care era soţia fratelui său. În ura ei de moarte, Irodiada o sfătuiește pe Salomeea, fiica ei, care dansase și plăcuse oaspeților si îndeosebi lui Irod, să ceară de la acesta capul Botezătorului ca răsplată.

Pentru că se temea că ar putea învia dacă trupul ar fi fost îngropat alături de cap, Irod a dat ucenicilor decât trupul sfântului, care a fost îngropat în Sevastia, iar capul a fost îngropat de Irodiada în curtea sa, la mare adâncime.

Citeste si: Cine a fost Alexandru Arșinel! Ce s-a întâmplat cu marele actor- kfetele.ro

Citeste si: Biografia marelui actor Alexandru Arșinel. A fost actor de teatru și film și a avut numeroase premii, medalii, ordine- bzi.ro

Prima aflare a Capului Sf Ioan este considerată, conform tradiției, furarea Capului din curtea Irodiadei.

Sfanta Ioana, femeia dregatorului lui Irod, este cea care a luat capul Sfântului Ioan Botezătorul din curtea Irodiadei și l-a îngropat la Ierusalim, în muntele Eleonului, într-un vas de lut.

Cea de-a doua aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a fost atunci când un om bogat și credincios vrea să construiască o chilie și sapă la mare adâncime în locul unde a fost îngropat Capul Sfântului Ioan. După ce îl scoate la suprafață cinstește moaștele și le îngroapă iar în locul unde le-a găsit.

A treia aflare a Capului Sfântului Ioan Botezătorul a avut loc în timpul luptei împotriva sfintelor icoane. Atunci Capul Sfântului Ioan a fost îngropat la Comane, de unde a fost adus în Constantinopol, de către Sfântul Ignatie, în vremea împăratului Mihail.

Citeste si: Rugăciune pentru iertarea păcatelor celor adormiți. Cum să te rogi pentru cei trecuți în neființă

Scena decapitării lui Ioan Botezătorul este descrisă în „ Noul Testament ” și constituie tema a numeroase tablouri.

Calendarul ortodox marți, 25 mai 2021
Sfântul Ioan Botezătorul[Sursa foto: doxologia.ro]

Rugăciune pentru Sfântul Ioan Botezătorul, la prăznuirea celei de a treia aflări a cinstitului său cap 

„Sfinte Ioane, Înainte-mergătorule, frumuseţea cerului şi bucuria pământului, cel ce prin tăierea capului tău pământul întreg l-ai sfinţit, primind această smerită rugăciune a noastră, izbăveşte-ne din toate nevoile şi ne scoate din chinul ce va să fie, pe noi, cei ce te lăudăm cu credinţă şi nădejde. Ca unul ce stai înaintea scaunului lui Hristos, ajută-ne să-i biruim pe vrăjmaşii văzuţi şi pe cei nevăzuţi. Izbăveşte-ne din tot necazul şi, având îndrăznire către Domnul, fereşte-ne de ispitele acestui veac. Dăruieşte-ne nouă, Sfinte Ioane Proorocule, putere din cer şi, ca unul ce eşti făclie strălucitoare, luminează-ne pe noi, cei ce alergăm la slăvita prăznuire a trecerii tale la Domnul. Amin!

SURSE: crestinortodox.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Program TV Next Star. În ce zile se va difuza show-ul prezentat de Dan Negru

Pepe, în lacrimi la filmări! Cântărețul a fost dat afară de regizor: „M-am umflat de plâns”

Zodia vedetă a zilei! Cine sunt nativii pentru care weekendul începe pe picior mare. Au parte de lux și petreceri exclusiviste

Perioada următoare nu vine cu vești îmbucurătoare pentru Berbeci, Lei și alte 3 zodii

ULTIMA DORINȚĂ a lui Alexandru Arșinel. Ce voia să facă înainte să moară?

Cine este soția lui Alexandru Arșinel! Femeia este imobilizată la pat

Care a fost secretul cel mai bine păstrat de Regina Elisabeta a II-a. Suverana avea acest ritual în fiecare seară

FRF a decis soarta lui Edward Iordănescu! Anunțul făcut de directorul tehnic Mihai Stoichiță

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies