Când se schimbă ora. La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară

Iată când trece România la ora de vară și care este rolul acestei schimbări!

Autor: Georgiana Anton

In articol:

În curând, România va trece la ora de vară, iar zilele vor deveni mai lungi și mai luminoase, desi pentru mulți este un impediment, deoarece timpul de somn „se scurtează”.

Când se schimbă ora. La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară

Când se schimbă ora. La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară

[Sursa foto: Freepik]

Când va trece România la ora de vară

România va trece la ora de vară 2022 în noaptea de 26 spre 27 martie, ultimul weekend al acestei luni. Ceasurile se vor da înainte cu o oră, astfel că ora 03:00 va deveni ora 04:00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă zi din an.

Citeste si: Câte zile libere vor avea elevii de Paște? Vezi când se încheie vacanța de primăvară

Ziua de duminică, de pe 27 martie 2022, este cea mai scurtă din an, având teoretic doar 23 de ore.

Citeste si: De ce s-au despărțit Cristina Belciu de Cristian Boureanu: „E ceva ce nicio femeie nu ar trebui să accepte”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Ce rol are trecerea la ora de vară

Ideea trecerii la ora de vară  îi aparține omului de știință Benjamin Franklin și are rolul de a se folosi cât mai mult timp posibil lumina Soarelui. Primele țari care au adoptat trecerea la ora de vară au fost Germania și Austro-Ungaria, cu scopul de a economisi cărbune în timpul războiului. SUA a decis să treacă la ora de vară în timpul Primului Război Mondial, sub același scop.

Când se schimbă ora. La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară

Când se schimbă ora. La sfârșitul lunii martie, România trece la ora de vară

[Sursa foto: Freepik]

România a adoptat prima dată sistemul trecerii la ora de vară în 1917, dar după terminarea războului s-a renunțat o perioadă la această idee.

Cum ne afectează trecerea la ora de vară

În mare parte din cazuri, trecerea la ora de vară are ca efecte stări de stres și oboseală, anixetate sau chiar o ușoară depresie, cauzate de schimbarea programului de somn.

Schimbarea orei poate perturba ceasul biologic și, odată cu acesta, pot apărea dereglări hormonale, în special legate de melatonină, hormonal responsabil cu reglarea somnului.

Citeste si: Pe ce dată pică Floriile în anul 2022? Tradiții și obiceiuri de sărbătoarea Intrării Mântuitorului în Ierusalim

După trecerea la ora de vară, este nevoie de o perioadă de acomodare pentru a scăpa de sterile de stres și oboseală. Încercați să vă odihniți cât mai mult și să vă culcați cât mai devreme, pentru o bună odihnă a creierului.

Parlamentul European nu mai dorește trecerea la ora de vară

Europarlamentarii nu mai doresc să se facă trecerea la ora de vară sau la cea de iarnă și au votat în acest sens, însă Consiliul UE încă nu a ajuns la o poziție comună în acest sens.

”Este important să ascultăm cererea cetăţenilor noştri de a înceta schimbarea orei; 4,6 milioane de oameni au răspuns la consultarea publică pe acest subiect, cel mai mare număr întrunit vreodată. Este un subiect important pentru cetăţenii noştri şi trebuie să le arătăm cu Uniunea Europeană ţine cont de preocupările lor. Circa 20% din populaţie suferă de probleme fizice sau mintale legate de schimbarea orei. Este vorba de multe ori de grupuri sociale vulnerabile, cum ar fi copiii, bătrânii şi bolnavii cronici. Sper într-adevăr că ţările UE nu vor mai tergiversa şi vor veni la masa negocierilor pentru a pune capăt fără întârziere schimbării orei în UE”, a spus raportorul PE Johan Danielsson, social-democrat din Suedia, relatează Agerpres, citat de digi24.ro.

Sursă: digi24.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Postul Paştelui 2022. Top 25 de rețete de post pe care poți să le încerci în Postul Mare

Când revin elevii la școală, după vacanța de Paște? Vezi când se termină vacanța de primăvară

Ce înseamnă dacă ești născut pe 8 martie. Care este semnificația acestei zile

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Vestea momentului despre PIEDONE! Ce s-a întâmplat LA PUȘCĂRIE. S-a aflat chiar acum

Iulia Vântur a îmbrăcat rochia de mireasă: „O să vă ținem la curent”

Vestea cea mare pentru angajați! Transparență totală privind datele de muncă. Legea a fost promulgată azi

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies