Când trece România la ora de iarnă în 2021. Ceasurile se vor da cu o oră înapoi: 04:00 devine ora 03:00

Când trecem la ora de iarnă în 2021?

Autor: Loredana Dobre

In articol:

Ora oficială de vară este aplicată, potrivit astronomilor, între ultima duminică din luna martie şi ultima duminică din octombrie.

Când trecem la ora de iarnă în 2021

Astfel, românii își vor da ceasurile cu o oră înapoi, pentru a trece la cea de iarnă, între 30 și 31 octombrie, când ora 04:00 devine

ora 03:00. Comisia Europeană a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa și a oferit statelor member posibilitatea de a alege dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă.

Citeste si: Ora de iarnă. Pericolul la care sunt expuşi toţi românii! Un medic celebru trage un semnal de alarmă

Astfel, țările care decideau să menţină permanent ora de vară ar fi urmat să facă ultima modificare în acest sens în ultima duminică din martie 2021, iar cele care preferau să rămână la ora de iarnă urmau să facă schimbarea în ultima duminică din octombrie 2021.

Când trece România la ora de iarnă în 2021
Când trece România la ora de iarnă în 2021[Sursa foto: Shutterstock]

Totuși, deși statele din Europa erau așteptate să informeze Comisia asupra alegerii lor până în aprilie 2020, pandemia de coronavirus a împiedicat planurile. Sistemul cu ora de vară- ora de iarnă a fost adoptat de țările europene în secolul trecut, pentru a economisi energie, mai ales în perioada războiului sau a crizelor de pe piața petrolului apărute în anii 1970.

În România, a fost elaborată o propunere legislativă pentru a se renunța la ora de vară și a se păstra numai ora de iarnă în anul 2018. Legea a fost însă respinsă de Senat, în şedinţa din 29 mai, în calitate de primă Cameră sesizată. Ulterior, proiectul a fost transmis Camerei Deputaților, cameră decizională, dar Guvernul și-a menținut poziția, iar comisia pentru industrii și servicii a Camerei a dat, de asemenea, aviz negativ.

Citeste si: Gina Pistol și-a luat fiica și-a plecat din casa lui Smiley. Prezentatoarea de la Antena 1 s-a mutat într-un apartament- bzi.ro

Citeste si: Experții ONU avertizează că urmează ani grei din punct de vedere climatic: “Tot ce e mai rău urmează să vină”

În cele din urmă, inițiativa legislativă a fost retrimisă la 10 februarie 2021 la comisii pentru elaborarea unui alt raport, în așteptarea unei decizii la nivel european. 

„Să nu uităm că până la urmă trebuie să funcţionăm după ora naturală şi nicidecum după astfel de convenţii care provoacă mari probleme de sănătate şi, paradoxal, duc şi la pierderi economice, dat fiind faptul că randamentul activităţii omeneşti scade”, declara Andrei Daniel Gheorghe, unul dintre susținătorii inițiativei de a se renunța la ora de vară, notează Digi24.ro.

Ce efecte are schimbarea orei asupra oamenilor

Specialiștii au atras atenția de-a lungul timpului că modificarea orei poate influența negativ starea de sănătatea a oamenilor. În acest sens, cercetătorii au remarcat printre probleme insomnia, durerile de cap, oboseala, dar și anxietatea.

„Activitatea fizică ar trebui să fie nelipsită pentru că ajută foarte mult, cu alte cuvinte, contactul cu natura. La vârtsnici adaptarea este mai dificilă pentru că la ei contează foarte mult şi numărul de ore de somn şi mesele fixe şi mai ales medicaţia. Practic se dă medicaţia peste cap”, a explicat psihologul Mihaela Săhlean, notează rtv.ro.

Cum ne afectează schimbarea orei. Efectele care se produc în corpul nostru după 25 octombrie

De asemenea, schimbarea orei crește riscul suicidar, iar la anumite persoane poate declanșa infarctul.  „Riscurile mai mari există la persoanele cu boli cronice. Acestea sunt și la depresivi, dar şi la persoanele în vârstă care sunt şi singure. Toate aceste categorii suportă mai greu trecerea la ora de iarnă pentru că preferă să rămână în situaţii cunoscute.

Aici îndeplinirea sarcinilor zilnice devine un automatism. Această schimbare de oră vine aproape simultan cu frigul, lumina difuză sau culorile terne. Întâmpinaţi de toţi aceşti stimuli indivizii devin trişti, lipsiţi de vitalitate sau irascibili.  În plus, se confruntă cu insomnie, cefalee sau vertij, dar şi cu modificarea apetitului. Nu în ultimul rând, persoanele respective dau dovadă de o capacitate mai mică de concentrare”, spune Keren Rosner, un psiholog renumit.

Când trece România la ora de iarnă în 2021

Ora de iarnă este numită astfel prin contrast cu ora de vară  și are ca scop folosirea luminii Soarelui, cât mai mult timp posibil, prin mutarea înapoi a orei oficiale cu o oră. Cel care s-a gândit prima dată la posibilitatea introducerii acestui tip de orar convenţional a fost un neo-zeelandez pe numele Hudson, în 1898.

 

SURSE: Digi24.ro, rtv.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Cine este Cristina, sora Andreei Marin. „Zâna surprizelor” a împărtășit momente din copilărie la emisiunea „40 de întrebări cu Denise Rifai”

Loredana Chivu a ajuns de urgență pe mâinile medicilor! Blondina s-a filmat de pe patul de spital

Bilanț coronavirus, 18 octombrie 2021! Peste 10.000 de cazuri noi de COVID-19

Horoscopul lunii Noiembrie pentru toate zodiile

Klaus Iohannis este în pericol! Dragnea aruncă bomba! "Îi va face rău"

Corina Bilcon RUPE TĂCEREA pentru prima dată! Ce a spus aceasta despre Anamaria Prodan! Este UMILINȚA SUPREMĂ

Liviu Dragnea este DEVASTAT. A ajuns să primească ”alocație” din partea Irinucăi. Fostul LIDER PSD; la sapă de lemn

Chin nesfârșit pentru o mare campioană a României: ”Izolare și abuz de medicamente. Simt că-mi pleznește inima și nu mai pot merge”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies