Care este orașul fantomă din România. Citește povestea orașelor pustii din țară

Orașul fantomă din România. De ce locuitorii au plecat din el și nu s-au mai întors.

Autor: Alexandra Nistor

In articol:

Este vorba de un oraș situat la 100 km de Oradea, un oraș populat în întregime de pensionari și câțiva copii din comunitatea săracă de rromi. Bătrânii sunt lăsați de copii pentru un trai mai bun la orașele mai mari sau chiar în străinătate.

Care este orașul fantomă din România

Orașul Vașcău, situat la aproape 100 km de Oradea, este aproape de a fi scos de pe harta județului. Are o populație de aproximativ 2.250 locuitori, iar în ultimul deceniu a pierdut 18,21% din rezidenți. Localnicii susțin că în acest oraș este atât de multă pustietate, încât poți merge 2 km fără a întâlni măcar un om.

Fabricile închise în anii ‘90 nu au mai fost redeschise vreodată. Aici, la orice oră a zilei, este o pustietate și o liniște ca de mormânt. Casele, majoritatea dărăpănate, par și ele părăsite. Singurele spații comerciale care mai funcționează sunt o farmacie și o cooperativă bancară, în care nu intră nimeni.

Orase pustii Romania

Care sunt orașele părăsite de localnici din România

[Sursa foto: PixaBay]

Citeste si: Andreea Tonciu a vorbit despre divorț: ""E mai mică decât mine, are 34 de ani. Mi-a distrus familia! S-a aflat în martie"- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Alte orașe fantomă din România

Din păcate, combinatele și minele, care altădată erau locul de muncă a zeci de mii de cetățeni, au devenit astăzi niște grămezi de moloz. Astfel, orașele de odinioară sunt doar o fantomă pe harta României. O astfel de regiune este Valea Jiului, acolo unde minele au ajuns doar niște locuri părăsite și uitate.

Călan

Unul dintre orașele fantomă ale României este orașul Călan, din județul Hunedoara, acolo unde prosperitatea datorată combinatului siderurgic, singurul producător de fontă cenușie din țară, a decăzut. În 1989, aici lucrau 6.500 de oameni, însă ulterior combinatul a fost complet închis.

Lupeni

În perioada comunismului, după ani în care lucrătorii minieri au protestat împotriva condițiilor grele de muncă și a salariilor mici, orașul a cunoscut și gloria.

Cu toate acestea, după ce mineritul din Valea Jiului a decăzut, orașul Lupeni și-a pierdut și el din importanță.

Mărășești

Acest oraș este cunoscut doar datorită Mausoleului ridicat în amintirea luptelor care s-au dus în această zonă, în timpul Marelui Război. După comunism, fabrica de produse chimice a suferit mai multe tentative de privatizare cu câțiva giganți ai industriei de detergenți, ajungând să fie rebotezată Marchim, la finalul lui 1999. Din păcate, această fabrică, altădată un loc de muncă pentru mii de oameni, a ajuns să fie vândută la fier vechi.


sursă: impact.ro

Distribuie pe:
Galerie foto 
Abonează-te pe

Citește și:

Sfântul Iacob Putneanul 2022. Ce rugăciune să rostești în ziua de sărbătoare pentru sănătate

Se împlinesc 184 de ani de la nașterea lui Nicolae Grigorescu, cel mai mare pictor român și fondatorul picturii române moderne

Horoscop chinezesc săptămânal 16-22 mai 2022. Previziuni astrale pentru mijlocul lunii mai

Top 3 cele mai prefăcute zodii

Vestea dimineții despre ELENA UDREA. Anunțul cutremurător venit chiar acum

Bani în plus pentru femeile ieșite la pensie! Ce condiții trebuie să îndeplinească pentru a primi sumele în conturi

Este obligatoriu pentru cei născuţi înainte de 1962! Ce trebuie să facă aceşti români

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies