Care sunt cele mai importante evenimente ale lunii februarie

Luna februarie a fost plină de evenimente memorabile. Protestele istorice din România, descoperirea unui nou sistem de planete asemănătoare cu Terra și multe altele.

Autor: Alexandra Nistor

Iată o scurtă listă a celor mai importante evenimente petrecute de-a lungul timpului în luna februarie.

februarie 1564: A murit Michelangelo Buonarroti, cel mai important artist în perioada de vârf a Renașterii Italiene. Geniul său universal este deopotrivă oglindit de pictură, desen, sculptură și arhitectură. A scris și poezii, în special în genul sonetului și madrigalului.

februarie  1847: Se inaugurează Teatrul de la Copou din Iași cu "Bătălia moldovenilor cu cavalerii teutoni la Marienburg", tablou vivant de Gheorghe Asachi, și

"Vicontele de Letorier", vodevil de Bayard și Dumanoir.

februarie 1851: S-a născut Spiru Haret, renumit pentru organizarea învățământului modern românesc din funcția de ministru al educației.

februarie 1870: S-a inaugurat, în prezența domnitorului, noua clădire a Monetăriei Statului, de pe Șoseaua Kiseleff nr.3, unde s-au bătut primii Caroli de aur (20 de lei), cu efigia lui Carol I, realizată de gravorul Kullbrich.

Citeste si: Când NU se fac nunți în 2022? Vezi zilele în care nu se organizează cununii religioase

Citeste si: Oana Moșneagu, anunț extrem de trist: „Povestea noastră ajunge la sfârșit”- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

februarie 1880: Ion Luca Caragiale publică în "Convorbiri literare", farsa într-un act "Conu Leonida față cu reacțiunea".

februarie 1889: În fața Teatrului Național din București sunt instalate primele două lămpi electrice pentru iluminatul public.

februarie 1901: S-a născut Clark Gable, unul din marii actori americani de film, cunoscut si ca The King of Hollywood, laureat al Premiului Oscar pentru cel mai bun rol principal.

februarie  1905: A apărut, la București, "Viața nouă", publicație lunară, sub direcția lui Ovid Densusianu; revista a devenit principalul organ de presă al mișcării simboliste de la noi.

februarie 1931: S-a născut Boris Elțin, primul președinte al Rusiei, precum și primul conducător din istoria acestei țări ales în mod direct.

februarie 1947: A fost inventat aparatul de fotografiat la minut de către Edwin Herbert Land, în New York.

februarie 1957: A murit Friedrich von Paulus, generalul german care s-a predat sovieticilor în Bătălia de la Stalingrad. Soția lui a fost Elena Rosetti- Solescu, prințesă dintr-o veche familie nobiliară română.

Citeste si: Zile libere ianuarie 2022. Vezi câte sărbători legale sunt în această lună

februarie 1958: Primul satelit al SUA este lansat cu succes în Cosmos. Plasat pe o orbită terestră de o rachetă "Jupiter-C", "Explorer" este destinat să transmită semnale pe Pământ, prin cele 2 emițătoare, de la o distanță variind între 340 și 2900 km.

februarie 1966: A murit Buster Keaton, actor și regizor american de film. Celebru pentru filmele sale mute și pentru expresia sa stoică și imperturbabilă, a fost poreclit „Marele Chip de Piatră” fiind considerat „omul care n-a râs niciodată”.

februarie 2003: Naveta americană "Columbia" se dezintegrează la reintrarea în atmosferă, la altitudinea de 63 km. Naveta, lansată la 12 aprilie 1981, se afla la a 28-a misiune. Și-au pierdut viața 7 astronauți.

 

Sursă: a1.ro

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Luis Gabriel și Haziran au făcut marele anunț! Când se vor căsători? "Vreau o nuntă foarte mare"

Azi se împlinesc opt ani de la accidentul de schi al lui Michael Schumacher. Cum se mai simte „Schumi” după episodul nefericit din 2013 care l-a paralizat?

Andreea Marin, anunțul momentului: „Îmi doresc sa devin din nou mamă! Și ce dacă am 47 de ani?”

De mâine, destinul zodiilor se va schimba în bine

Vladimir Putin a dat ordinul! Se întâmplă astăzi, 27 mai. Breaking News mondial

Primești aproape 60.000 euro dacă te muți cu familia în această zonă. Au început să vină doritori din toată lumea

Alertă alimentară în România! Produs Salmonella la Lidl

FOTO cu fiica lui Ilie Năstase care și-a deschis cont pe o platformă cu conținut pentru adulți – Tânăra a recunoscut tot

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies