Care sunt marii scriitori români care și-au înșelat soțiile și au avut o groază de amante

Meseria de scriitor implică, de multe ori, și o anume lejeritate socială, lucru de care marii noștri poeți și romancieri nu au dus deloc lipsă, iar reușitele amoroase ale lor sunt demne de... manualele de istorie ale amantlâcurilor.

Distribuie pe:

Autor: Calin Perian

Mihail Sadoveanu
Mihail Sadoveanu, batut de sotie pentru amanta


In articol:

Poet mare, mare cuceritor! Scriitor uriaș, amante fără număr! Cam așa poate fi dusă o discuție despre viața amoroasă a marilor scriitori români când vine vorba de înşelat soțiile sau de aventuri care scandalizau opinia publică a momentului.

Citeste si: Cum a ajuns să arate acum casa din Scornicești unde a copilărit Nicolae Ceaușescu

Citeste si: Cine a fost Mihai Eminescu. Marea dilemă din viața geniului care a schimbat viitorul literaturii române

Citeste si: Rafaela de la „Puterea Dragostei”, bătută de fostul iubit! Ce decizie a luat fosta concurentă? - evz.ro

Citeste si: Cum facem diferența dintre o răceală, gripă si COVID-19 - bzi.ro

Citeste si: Doliu în lumea literară! A murit cunoscutul poet Ion Horea

Cine nu a auzit de aventura lui Mihai Eminescu cu Veronica Micle? Dar, culmea, Mihai Eminescu se poate lăuda cu multe, multe alte aventuri, poate nu la fel de spectaculoase, dar la fel de bine... documentate. E adevărat, niciodată căsătorit, Mihai Eminescu nu avea mante... Dar cu greu reușea să fie... fidel. Amant al Veronicăi Micle – căsătorită la acea vreme cu un bogătan – Mihai Eminescu reușea, adeseori, să o ducă la disperare pe cea pe care o numea ”Îngerul lui”, cuceririle sale amoroase fiind făcute pe bandă rulantă. Iar marele poet, pe cât era de atrent la alegerea cuvintelor din versurile sale, cu atât de puțin pretențios era când venea vorba de vreo pasiune de moment. De altfel, George Călinescu, în biografia pe care i-a făcut-o lui Mihai Eminescu, vorbește explicit despr ecuceririle acestuia, amintind o actriță, cu 10 ani mai vârstnică decât poetul nepereche, pe care avesta a cucerit-o imediat. „Această Eufrosina era de o rară frumuseţe şi, mai mult, graţie atracţiilor fizice, izbutise să se facă iubită de public. Actriţă de mâna a doua, ea nu e o vestală, are amanţi care o întreţin şi nu respinge nici dragostea romantică a lui Eminescu”, a scris George Călinescu în ”Viaţa lui Mihai Eminescu”. Dar nu doar actrița de mâna a doua i-a populat patul lui Mihai Eminescu pe când se iubea cu Veronica Micle, ci și sora unui amic de-al său, un lăutar pe nume Toma Micheru, care îi cade victimă după ce poetul îi spune Nataliței câteva vorbe.

George Calinescu
George Calinescu, turnat la Securitate de o amanta

Călinescu, turnat la Securitate de amantă

Dacă tot vorbim de George Călinescu, care scria de amantlâcurile lui Mihai Eminescu, nu putem să evităm aventurile sale. Nu de altceva, dar inspitrat de viața agitată amoroasă a lui Mihai Eminescu, George Călinescu ”călca strâmb” suficient de des. De altfel, avgenturile lui george Călinescu a devenit suficient de multe pentru ca marele critic literar și scriitor să ajungă în atebnția securității comuniste, notele informative despre cuceririle lui fiind suficient de multe încât să se scrie... o carte. Culmea, una dintre cele care îl turnau constant la securitate era chiar o fostă aventură de-ale lui, decisă să se răzbune și povestește cu lux de amănunte cu, George Călinescu s-a îndrăgostit de Liliana, o femeie cu 30 de ani mai tânără decât scriitorul ajuns la 60.

Sadoveanu, bătut din cauza amantei

Aventurile repetate ale lui Mihail Sadoveanu i-au creat o reputație de cuceritor. Doar că vestea că soțul ei, marele scriitor Mihail Sadoveanu, este un cuceritor nu i-a provocat zâmbete soției, ci o ieșire cât se poate de nervoasă. Suficient de nervoasă, de altfel, încât, după ce i-a acceptat nenumărate aventuri, văzând că soțul ei este cam ”înfierbântat” după o domană bine, Natalia Negru, să îl ”ia la omor”. Iar povestea merge până într-acolo încât se spune că soția lui Mihail Sadoveanu i-a dat un pumn în nas autorului ca să îl... liniștească.

Ion Barbu, 4000 de femei

Poetul Ion Barbu este, probabil, campionul absolut al cuceririlor amoroase, el lăudându-se că prin patul său ar fi trecut 4000 de femei! Și, cumk, de fapt, mla origine Ion Barbu a fost un matematician strălucit, este posibil să se fi întâmplat chiar așa. Iar asta în ciuda faptului că era însurat. „Sigur c-am fost şi geloasă, dar nu să-i fac scene. Uneori, nu a fost uşor să lupt cu sentimental ăsta. Cu timpul, însă, rămâne doar ce-a fost frumos. Dar era, într-adevăr, un bărbat curtat oriunde îşi făcea apariţia. Normal că atrăgând atenţia nu putea rămâne în umbră. Era vivace, ochii lui sclipitori, ah, tempi pasati. Nu era un molâu, ştiam că trebuie să resist. Am fost mândră de el”, spunea despre Ion Barbu, soția acestuia, Gerda Barbilian.

 

Galerie foto 
Citește și:

Bunicul Luizei Melencu, decizie fără precedent. Gestul extrem pe care vrea să-l facă: „Am să merg în faţa Palatului Justiţiei şi o să..”

Monica Anisie anunță noi schimbări în învățământ! Tezele ar putea fi eliminate în anul școlar 2020-2021

Rețetă: Cel mai delicios aperitiv: Brioșe cu legume. Vezi cât de simplu se prepară

Un profesor de sport îi trimitea mesaje indecente unei minore. Oamenii legii nu-l pot pedepsi pentru pornografie infantilă

Record de pacienți internați la ATI. Peste 3800 de cazuri noi de coronavirus în ultimele 24 de ore

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies