Cariera actriței Rodica Popescu-Bitănescu. O carieră de poveste de peste cinci decenii

Actriţa Rodica Popescu-Bitănescu are o bogată activitate în teatru radiofonic, televiziune şi cinematografie.

Cariera actriței Rodica Popescu-Bitănescu
Rodica Popescu-Bitănescu[Sursa foto: MediaFax Foto]
Autor: Anastasia Rebeca

In articol:

Rodica Popescu-Bitănescu este una dintre cele mai talentate și îndrăgite actrițe din România. Aceasta este actrița la Teatrul Național duin București de peste 50 de ani, și dramaturg și regizor de aproape 20 de ani.

Cariera actriței Rodica Popescu-Bitănescu

Rodica Popescu Bitănescu s-a născut pe 5 august 1938, Răsuceni, județul interbelic Vlașca, în prezent judetul Giurgiu, într-o familie bogată.

Actrița a absolvit liceul ”Gheorghe Lazăr ” din București și Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică din București, la clasa profesor A. Pop Marțian, în anul 1960.

Citeste si: Doamna teatrului românesc, Rodica Popescu Bitănescu, vine marți la “40 de întrebări cu Denise Rifai”

După absolvirea Institutului de Artă Teatrală și Cinematografică din București, timp de şase ani, a jucat la Teatrul Naţional din Iaşi, apoi la Teatrul "Barbu Delavrancea" din Capitală. Este prezentă pe scena Teatrului Naţional Bucureşti, încă din 1966, și a jucat sub îndrumarea regizorilor precum Horea Popescu, Ion Finteşteanu, David Esrig, Ion Cojar și Andrei Şerban.

Citeste si: De ce a murit Adrian Rădulescu? Ce i-au găsit medicii în trup- bzi.ro

În tot acest timp, am avut ocazia să o vedem în rolul Ines din „Castiliana“ de Lope de Vega, Lucetta din „Bădăranii“ de Carlo Goldoni, Calipsiţa din „Coana Chiriţa” după Vasile Alecsandri, Manuela din „Travesti” de Aurel Baranga, Monti din „Moartea ultimului golan” de Virgil Stoenescu, Lina din „Să

nu-ţi faci prăvălie cu scară” de Eugen Barbu, Argentina din „Trei fraţi gemeni veneţieni” de Aldo Mattiuzi Collalto, Liuba din „Faleza” de Julius Edlis, Lucy din „Rivalii” de Richard Sheridan, Bucătăreasa din „Legenda ultimului împărat” de Valentin Nicolau, Bonita din „Aşteptând la Arlechin” de Noel Coward.

Rodica Popescu-Bitănescu a debutat în film în 1975 în" Comedia fantastică", în regia lui Ion Popescu-Gopo, urmată de rolurile în „Premiera”, „Eu, tu și Ovidiu”, ,,Miezul fierbinte al pâinii”, „Rămân cu tine”, „Femeia din Ursa Mare”, „Am o idee”, „Ciocolată cu alune”, „Zbor periculos”, „Cucoana Chirița”, „Lacrima cerului”, „Harababura”,,,Dumbrava minunata’’, etc.,

precum si in ecranizarile pentru televiziune „Commedia dell`Arte”, Fata și caruselul”, „Escu”, „Bolnavul închipuit”, iar în anul 2008 a apărut în serialul Tv ,,Îngerașii’’, în rolul Florancei.

Pe 29 noiembrie 2002, actrița a primit din partea președintelui, Ion Iliescu, Ordinul național Serviciul Credincios în grad de Cavaler,  „pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală”.

Cariera actriței Rodica Popescu-Bitănescu

În anul 2003, Rodica Popescu-Bitănescu, a pus în scenă spectacolul „Cinci femei de tranziţie” la Teatrul Naţional, ca actor, autor dramatic şi regizor, piesă care s-a jucat pe diverse scene în cadrul anumitor evenimente culturale. Cinci ani mai târziu a adus pe scena Teatrului Național București, piesa „Încă-i bine!”, urmată de „Triunghiul femeilor” și „Viața de cimitir”.

Citeste si: De ce nu are Rodica Popescu Bitănescu copii? Actriţa a mărturisit totul

În septembrie 2009, în cadrul manifestării "Zilele Bucureştiului", actriţa s-a numărat printre cele 55 de personalităţi ale Capitalei care au primit diplome "In Honoris", iar în martie 2016, Rodica Popescu-Bitănescu, a primit o stea pe Aleea Celebrităţilor din Piaţa Timpului din Bucureşti, în semn de recunoaştere şi preţuire pentru întreaga activitate.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Denisa, tânăra spulberată de o mașină în stația de autobuz, a murit! Soțul ei este în continuare în stare gravă

Cine este Rodica Popescu-Bitănescu, emblema teatrului românesc: „Mi-ar fi plăcut să joc Lady Macbeth”

Laura Dincă rupe tăcerea! Primele declarații după despărțirea de Cristian Boureanu: „Nu se mai putea”

Horoscop Zilnic Marți 3 August 2021: Berbecii trebuie să fie cu băgare de seamă în privinţa deciziilor pe care le au de luat

Se schimbă buletinele de identitate! Cine sunt românii care vor primi cărțile de identitate cu cip

BOMBA ANULUI! O gimnastă celebră este noua iubită a lui Reghecamf. Relația este oficială și asumată

Încă nu sunteți convinși că suntem pe buza prăpastiei? Fenomenul din Africa sperie întreaga lume

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies