WowNews logo WOWnews
Stories
Cat alcool contine mustul?

Stiri

Cat alcool contine mustul?

Mustul este, probabil, una dintre cele mai indragite bauturi din struguri. Obtinerea lui este simpla, el fiind, in fapt, sucul de struguri rezultat dupa ce acestia au fost zdrobiti in teascuri, iar concentratia de alcool difera.

Continutul de alcool din nectarul proaspat si dulce, obtinut prin stoarcerea si presarea strugurilor, variaza in functie de zilele trecute de la momentul in care a fost facut.  De aceea, trebuie sa se tina cont de cate zile au trecut de cand a fost stors nu numai atunci cand este consumat de soferi, ci si in cazul in care este oferit copiilor.

Mustul abia obtinut din struguri nu contine alcool. Cu cat se invecheste, incepe sa fermenteze si sa se formeze alcoolul. Fermentatia incepe destul de rapid, urme de alcool incepand sa apara din primele ore. Astfel poate sa aiba de la 0% alcool pana la cantitatea de alcool pe care o are vinul.

Mai exact, de cel mai dulce must avem parte in prima zi dupa ce a fost stors din struguri. La acest moment, mustul nu contine deloc sau cel mult 1% alcool. Dupa trei sau cel mult patru zile, mustul care fermenteaza incepe sa piste limba, prinde un gust acrisor, iar gradul de alcoolemie se duce spre 4%, fiind must inasprit. Din ziua a cincea avem deja de-a face cu tulburelul, asa ca acesta nu mai este recomandat copiilor si nici soferilor. Bineinteles, cu cat trec zilele, cu atat concentratia de alcool creste.

Mustul este un stimulator excelent pentru imunitate, ajutandu-i, astfel, pe anemici. El este bogat in vitaminele A, B1, B2, C, PP si K, si in minerale. Sucul de struguri stimuleaza sistemul nervos prin reducerea retentiei de apa, energizand organismul.

Mustul este recomandata celor care fac mult efort intelectual, dar si celor convalescenti datorita continutului ridicat al vitaminei C. Datorita substantei numita resveratrol, strugurii negri au un puternic efect antioxidant si ajuta sistemul cardio-vascular sa functioneze normal.