Cât de mult ne ajută doza a patra de vaccin? Specialiștii ne sfătuiesc înainte de startul campaniei de imunizare cu noua doză „booster”: „Doza 4 ar trebui făcută mai ales la grupele de risc” | EXCLUSIV

Dr. Doina Azoicăi a vorbit, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro, despre categoriile cărora li se adresează în special doza a patra de vaccin tip ARN mesager, cu care românii se vor putea vaccinad de luni.

Autor: Ciprian Bolan

In articol:

Ministerul Sănătății a anunțat că doza 4 de vaccin, sau a doua doză „booster”, va putea fi făcută începând de luni, 16 mai, după recomandările Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul

Bolilor (ECDC). Doza 4 poate fi administrată doar persoanelor care au făcut deja doza 3, care au minim 4 luni de la ultima imunizare.

Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie: „Ceea ce recomandă și studiile este ca această doză booster să fie făcută la 4 luni.”

 Cât de mult ne ajută doza a patra de vaccin Specialiștii ne sfătuiesc înainte de startul campaniei de imunizare cu noua doză „booster”

Dr. Doian Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie

[Sursa foto: Facebook]

Vizate pentru doza 4 sunt, în principal, categoriile de risc, respectiv cei cu vârste de peste 60 de ani și cei cu comorbidități. Țări precum Israel și Germania oferă deja a patra doză de vaccin tuturor adulților, pe când Marea Britanie a preferat, similar cu strategia României de luna aceasta, să prioritizeze populația vulnerabilă începând din aprilie.

Citeste si: De ce e bine să ții un tub de pastă de dinți fără capac pe un raft din frigider: trucul care îți salvează frigiderul- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

„Doza 4 îmbunătățește nivelul de anticorpi, dar pentru cei care au făcut doza 3 în februarie, de exemplu, e prea devreme. Ceea ce recomandă și studiile este ca această doză booster să fie făcută la 4 luni. Într-adevăr, această doză 4 ar trebui făcută mai ales la grupele de risc, adică la vârstnici și la persoanele cu comorbidități, indiferent de vârsta lor”

, a precizat Dr. Doina Azoicăi pentru WOWbiz.ro.

Citeste si: Bill Gates s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2! Miliardarul americat a făcut anunțul! În ce stare se află?

Dr. Doina Azoicăi: „Sunt în pregătire vaccinurile bivalente, adică și pentru Delta, și pentru Omicron.”

 Cât de mult ne ajută doza a patra de vaccin Specialiștii ne sfătuiesc înainte de startul campaniei de imunizare cu noua doză „booster”

În ceea ce privește vaccinarea populației generale cu doza a patra, studiile demonstrează că, deși imunitatea în fața COVID-ului crește, efectul este de scurtă durată.

Mai mult, specialiștii subliniază faptul că un număr însemnat de persoane s-au luptat recent cu varianta Omicron, ceea ce le conferă un nivel ridicat de anticorpi. Potrivit epidemiologului Doina Azoicăi, populația tânără, fără comorbidităț, ar putea la fel de bine să aștepte noile vaccinuri ARN mesager, cu eficiență crescută în fața Omicronului, care sunt în proces de aprobare de către EMA.

„Dacă va fi o revenire la o strategie de vaccinare și a populației nevulnerabile, e posibil să fie cu vaccin adaptat la Omicron. Și vaccinurile pe care le-am făcut noi au un grad de 60% de a da o bună protecție persoanelor sănătoase în fața Omicronului. Sunt în pregătire vaccinurile bivalente, adică și pentru Delta, și pentru Omicron”, a adăugat Doina Azoicăi.

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bill Gates s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2! Miliardarul americat a făcut anunțul! În ce stare se află?

1 din 4 oameni din Europa este obez. Cum putem lupta împotriva epidemiei de obezitate din Europa? | EXCLUSIV

Care este cel mai mare ajutor în lupta cu obezitatea? Nutriționistul sportiv Serban Damian dă soluția: „Creștem nivelul de activitate fizică la minim o oră pe zi” | EXCLUSIV

Atenție! Ce se întâmplă cu zodiile de foc! Gemenii vor avea parte de schimbări la locul de muncă

Șoc total pentru Vladimir Putin! La asta nici măcar el nu se aștepta. E TERMINAT

Probleme mari pentru Andreea Mantea: "Ma ustura pielea de mor! Nu va arat mai mult, caci va speriati!" Ce a patit prezentatoarea de la "Casa iubirii"

Gabi Bădălău a anunțat că s-a despărțit de Bianca Drăgușanu. Care a fost picătura care a umplut paharul

Doliu în fotbalul românesc! Fost câștigător al Cupei României! A evoluat în aceeași etapă pentru două echipe din Liga 1!

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies