
In articol:
- Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie: „Ceea ce recomandă și studiile este ca această doză booster să fie făcută la 4 luni.”
- Dr. Doina Azoicăi: „Sunt în pregătire vaccinurile bivalente, adică și pentru Delta, și pentru Omicron.”
Ministerul Sănătății a anunțat că doza 4 de vaccin, sau a doua doză „booster”, va putea fi făcută începând de luni, 16 mai, după recomandările Agenției Europene a Medicamentului (EMA) și ale Centrului European pentru Prevenirea și Controlul
Bolilor (ECDC). Doza 4 poate fi administrată doar persoanelor care au făcut deja doza 3, care au minim 4 luni de la ultima imunizare.Doina Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie: „Ceea ce recomandă și studiile este ca această doză booster să fie făcută la 4 luni.”
Dr. Doian Azoicăi, președintele Societății Române de Epidemiologie
Vizate pentru doza 4 sunt, în principal, categoriile de risc, respectiv cei cu vârste de peste 60 de ani și cei cu comorbidități. Țări precum Israel și Germania oferă deja a patra doză de vaccin tuturor adulților, pe când Marea Britanie a preferat, similar cu strategia României de luna aceasta, să prioritizeze populația vulnerabilă începând din aprilie.
Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro
„Doza 4 îmbunătățește nivelul de anticorpi, dar pentru cei care au făcut doza 3 în februarie, de exemplu, e prea devreme. Ceea ce recomandă și studiile este ca această doză booster să fie făcută la 4 luni. Într-adevăr, această doză 4 ar trebui făcută mai ales la grupele de risc, adică la vârstnici și la persoanele cu comorbidități, indiferent de vârsta lor”
Citeste si: Bill Gates s-a infectat cu virusul SARS-CoV-2! Miliardarul americat a făcut anunțul! În ce stare se află?
Dr. Doina Azoicăi: „Sunt în pregătire vaccinurile bivalente, adică și pentru Delta, și pentru Omicron.”
În ceea ce privește vaccinarea populației generale cu doza a patra, studiile demonstrează că, deși imunitatea în fața COVID-ului crește, efectul este de scurtă durată.
Mai mult, specialiștii subliniază faptul că un număr însemnat de persoane s-au luptat recent cu varianta Omicron, ceea ce le conferă un nivel ridicat de anticorpi. Potrivit epidemiologului Doina Azoicăi, populația tânără, fără comorbidităț, ar putea la fel de bine să aștepte noile vaccinuri ARN mesager, cu eficiență crescută în fața Omicronului, care sunt în proces de aprobare de către EMA.„Dacă va fi o revenire la o strategie de vaccinare și a populației nevulnerabile, e posibil să fie cu vaccin adaptat la Omicron. Și vaccinurile pe care le-am făcut noi au un grad de 60% de a da o bună protecție persoanelor sănătoase în fața Omicronului. Sunt în pregătire vaccinurile bivalente, adică și pentru Delta, și pentru Omicron”, a adăugat Doina Azoicăi.