Cât de periculoși sunt țânțarii pentru om?

Știai că în fiecare an peste 750.000 de oameni din întreaga lume mor din cauza bolilor transmise de țânțari?

Autor: Amalia Florea

In articol:

 Cele mai comune boli pe care le poartă țânțarii sunt: malaria, febra galbenă, chikungunya, febra dengue, Zika și virusul West Nile.

Cu toate că este atât de fragil și poate fi omorât cu atât de multă ușurință, țânțarul este cel mai periculos animal din întreaga lume.

La ora actuală, în întreaga lume, se cunosc peste 2700 de specii diferite de țânțari. Dar din toate acestea, doar aproximativ 100 sunt cu adevărat periculoase pentru om.

Cele mai multe decese provocate de țânțari au loc în țările cu un climat tropical deoarece țânțarii pur și simplu iubesc căldura. De aceea, ori de câte ori ai în plan să mergi într-o țară exotică, pentru siguranța ta și a familiei tale, ar fi bine să te informezi în legătură cu insectele care trăiesc în țara respectivă și cât de periculoase sunt ele. De asemenea, dacă este vorba de țânțari și există riscul de a te contamina cu o boală gravă a cazul unei înțepături, trebuie ca înainte de călătorie să te sfătuiești cu medicul tău în legătură cu cele mai bune forme de protecție.

Nici zonele temperate nu sunt complet ferite de pericolele pe care le reprezintă țânțarii. Chiar și în România boala provocată de virusul West Nile contractat de la țânțari a produs mai multe decese de-a lungul timpului.

Citeste si: Vasilică Ceterașu și-a întrebat soția la TV cu câți bărbați s-a iubit înainte să fie cu el. Răspunsul Amaliei este surprinzător- bzi.ro

Cum poți scăpa de țânțari și să trăiești în siguranță?

În casă poți acoperi fiecare fereastră cu plase de țânțari. Astfel, chiar dacă zona unde locuiești este una preferată de țânțari, aceștia nu îți vor da prea multe bătăi de cap. Pe de altă parte, nu poți sta doar în casă și atunci poți apela la multitudinea de spray-uri, loțiuni și chiar abțibilduri concepute în scopul de a ține țânțarii la distanță.

Dar nu toate sunt la fel de eficiente.

Pentru rezultate sigure și rapide, cel mai bine este să apelezi la o firmă autorizată care să pună în aplicare tratamente de dezinsecție țânțari în zona unde îți dorești. Astfel, poți combate eficient atât insectele din locuință, cât și pe cele din curtea sau grădina casei tale.

Cum se manifestă cele mai periculoase boli transmise de țânțari?

Malaria

Malaria, aerul rău, este una din cele mai periculoase boli transmise de țânțari. Despre existența ei se știa încă din antichitate, doar că până nu de mult nu se cunoșteau cauzele apariției ei. În anul 1740 de exemplu, cel care a dat bolii această denumire, Horace Walpoe, a botezat-o astfel deoarece, la vremea aceea, se credea că ea este adusă de vântul care bate dinspre mlaștini sau râuri. Printre cele mai comune simptome ale malariei se numără febra, frisoanele, durerile de articulații, vărsăturile, astenia și cafalea. De malarie, conform rapoartelor din diferite țări de pe glob, un copil moare la fiecare 40 de secunde.

Febra galbenă

Febra galbenă este determinată de un virus purtat de țânțari a cărui incubație durează 36 de zile. Ca simptome, febra galbenă se manifestă prin febră mare și subită, dureri abdominale și musculare severe și congestionarea feței. Cea mai eficientă metodă de prevenție a acestei boli este vaccinarea care de altfel este și obligatorie în anumite zone din Africa și America de Sud.

Febra West Nile

Febra West Nile este o boală îngrijorătoare chiar și pentru români deoarece au fost descoperite cazuri și în țara noastră. Ea debutează ca o gripă normală, dar, în cazul unor anumite tulpini ale virusului, ea poate determina apariția convulsiilor și chiar intrarea în comă, iar în situații extrem de grave, decesul.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

In aceasta seara, de la ora 20:00, in “Doctorul minune”, Ferman, luat prin surprindere

Horoscopul zilei, 28 septembrie 2021. O zodie este pusă la încercare

Nepoata părintelui Arsenie Boca, destăinuiri incredibile despre viața celui numit ”Sfântul Ardealului”: ”Se uita la om și știa tot despre el”

Horoscop Zilnic Marți 28 Septembrie 2021: Taurul se va simţi deosebit de înviorat şi va căuta experienţe care îl vor face să se simtă proaspăt şi plin de energie

Alertă la granița cu România! ARMATA a intrat pe fir! Suntem la un pas de RĂZBOI

BOMBĂ! Gina Pistol și Smiley s-au despărțit! Este SCANDAL IMENS

Simona Halep i-a impus condiții speciale lui Toni Iuruc. Știa doar familia, dar acum știu toți

Femeia pe care Gigi Becali a impresionat-o în trecut: ,,M-a sunat să ne vedem la palat, să ne cunoaştem mai bine”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies