kanald.ro
Utile
Cât timp trebuie să stea pastele la fiert? Secretul care le face cu adevărat delicioase
Timpul de fierbere al pastelor variază în funcție de tipul de paste pe care le folosiți.
Timpul de fierbere al pastelor este indicat pe ambalajul acestora, însă gustul personal este cel mai bun ghid în bucătărie.
Cât timp trebuie să stea pastele la fiert?
Gustul este cel mai important indicator în ceea ce privește timpul de fierbere al pastelor. Însă pentru a obține textura dorită, recomandarea noastră este să gustați pastele, înainte de a le lua de pe foc.
De exemplu, pastele scurte de tipul penne sau fusilli se fierb mai puțin decât spaghetele sau tagliatelle. Însă trebuie să țineți cont și de faptul că pastele mai groase necesită un timp de fierbere mai ridicat.
Potrivit recomandărilor producătorilor de paste, în medie, pastele se fierb după timpii următori:
- Paste scurte (penne, fusilli) 8-10 minute
- Paste lungi (spaghete, tagliatelle) 10-12 minute
- Paste umplute (ravioli, tortellini) 3-5 minute
Citește și: Cât rezistă sarmalele, de fapt. Cum se păstrează ca să nu se strice
Se spală pastele după fierbere?
Cea mai mare greșeală pe care o poți face atunci când gătești pastele este să torni apă peste ele, după ce s-au fiert. Acest lucru le poate schimba considerabil gustul și textura.
Atunci când pastele se fierb, o parte din amidon se eliberează în apa în care se fierb. Amidonul ajută sosul să se lipească de paste și să îi ofere un gust deosebit, iar dacă spălăm pastele, riscăm să îndepărtăm amidonul care leagă sosul de paste.
Totodată, pastele se fierb în apă sărată și primesc aromă din aceasta, iar dacă le clătim, riscăm să pierdem din această aromă.
Trucuri pentru a obține cele mai bune paste
Pentru a obține un gust autentic și a ne bucura de paste gătite acasă, care arată ca la restaurant, trebuie să ținem cont de următoarele sfaturi:
- Pune sare în apa în care fierb pastele.
- Folosește minim un litru pe apă pentru fiecare 100 de grame de paste.
- Amestecă din când în când pentru a evita lipirea pastelor de oală.
- După ce ai fiert pastele, scurge-le într-o strecurătoare și lasă-le să se scurgă bine, fără să le clătești.
- Pentru a obține un sos cremos și gustos, adaugă pastele fierbinți direct în tigaia cu sos. Astfel, amidonul din paste va ajuta la îngroșarea sosului și la crearea unei texturi mai bogate.
- Nu adăuga ulei în paste, fiindcă riști să nu se mai lege de paste.