Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri în această zi sfântă

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul. Tradiții și obiceiuri de Sf Ion.

Autor: Elena Popescu

In articol:

Sfântul Ioan Botezătorul este sărbătorit de creștini în fiecare an la data de 7 ianuarie.

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul? Tradiții și obiceiuri în această zi sfântă.

În ziua Sf. Ioan Botezătorul se săvârșește Sfânta Liturghie, iar credincioșii merg la biserică cu bucate pe care preotul le sfințește la finalul slujbei. Pachețelele sfințite se împart mai apoi celor sărmani, dar și celor care poartă numele sfântului.

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul

Credincioșii merg la biserică de ziua Sfântului Ioan Botezătorul și participă la Sf. Liturghie. Gospodinele pregătesc pâinici, colaci cu stafide şi unşi cu miere, cozonaci, brânză şi ouă, pe care le duc la biserică să le sfințească și mai apoi le împart oamenilor sărmani, dar și celor care poartă numele sfântului. Totodată se sfințește și vinul alb care se consumă la masa de sărbătoare. 

În tradiția populară se spune că în această zi nu se bea vin roșu fiindcă aminteşte de martirajul Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul.

Rudele celor decedați dau de pomană pachețele cu bucatele preferate ale celor răposați. Totodată, creștinii dau la altar un pomelnic cu numele celor trecuți în neființă pentru ca preotul să se roage pentru sufletele lor.

Citeste si: Cea mai puternică rugăciune de rostit în ziua Sfântului Ioan Botezătorul

Citeste si: „Îi este frică să devină mamă”. Carmen Harra, dezvăluiri după ce Delia a aflat că va avea fetiță- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul
Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul[Sursa foto: PixaBay]

Tradiții de Sfântul Ioan Botezătorul

În tradiția populară se spune că cine va fi trist în această zi, așa va fi tot anul. În unele sate românești, creștinii merg la biserică și se roagă la Dumnezeu și la Sf. Ioan  să le ferească gospodăriile de foc și animalele de fiarele sălbatice.

Un alt obicei întâlnit în ziua de Sfântul Ion este “Iordăneala”. Mai mulți tineri care au luat de la preot, în ajunul Sfântului Ion, agheasmă de la Bobotează, merg în dimineața zilei de Sfântul Ion la biserică și după terminarea slujbei stropesc fiecare om care iese, apoi îl urează. Oamenii “iordăniți” trebuie să-i răsplătească pe urători cu bani, cu care seara chefuiesc.

Potrivit tradiției populare, după ziua Sf. Ioan se botează gerul, adică se înmoaie frigul și începe să se facă mai cald.

Citeste si: Mesaje sincere de la mulți ani de Sfântul Ion. Urări și felicitări virtuale în imagini pentru Ioana, Ionel, Ionela

Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul
Ce este bine să dai de pomană de Sfântul Ioan Botezătorul[Sursa foto: PixaBay]

Rugăciune către Sfântul Ioan Botezătorul

“O Mergătorule înainte al Domnului şi Botezătorule a lui Hristos, mari şi multe sunt vredniciile date ţie de Dumnezeu, fiindcă tu de proorocii cei vechi ai fost prorocit. Tu, după făgăduinţă şi prorocie

Îngerească, te-ai şi născut. Numele tău prin cuvântul Arhanghelului Gavriil mai înainte s-a vestit; a ta numire cu minunea dezlegării limbii tatatlui tău s-a pecetluit.

Tu, din copilărie, în pustie ai vieţuit şi, ca o pasăre a cerului, desăvârşit neagoniseala ai iubit, cu agurida şi cu miere sălbatică te-ai hrănit. Tu ai fost crinul cel cuvântător al văilor şi al pustiilor, care în loc de podoabă hainelor, cu darul cel de sus îmbrăcând trupul tău, cu peri de cămilă l-ai acoperit. Tu ai fost glasul care a strigat în pustie şi calea Domnului o ai pregătit.

Tu, cu duhul şi cu puterea lui Ilie, în lume te-ai arătat şi nelegiuirea lui Irod şi a tuturor celor asemenea lui ai mustrat. Tu eşti martorul cel preavestit al Preasfintei şi de viaţă făcătoarei Treimi. Tu pe Mântuitorul către mulţimea popoarelor L-ai mărturisit şi cu degetul tău L-ai arătat pe Mielul lui Dumnezeu, care ridică păcatele lumii.

Tu, de către însuşi Domnul, mai mult decât prooroc ai fost mărturisit şi, după Născătoarea de Dumnezeu, pe tine te credem a fi cel mai mare om născut din femeie. Prin mijlocirea sfintelor şi preaputernicelor tale rugăciuni, ajută-mă să dobândesc mila lui Dumnezeu şi a Mântuitorului nostru Iisus Hristos, în ceasul cel de pe urmă al sfârşitului meu. Amin.

Mesaje de la mulți ani de Sfântul Ioan Botezătorul

Fie ca toate împlinirile frumoase, sănătatea şi spiritul acestei zile să te însoţească pretutindeni. Îţi doresc o zi de Sf. Ioan cât mai frumoasă!
Îl sărbătorim pe Sfântul Ioan şi te sărbătorim pe tine. Îmi doresc să fii mereu aşa, blând, bun şi drăguţ cu toţi cei din jurul tău. Eşti un prieten de nădejde şi un adevărat om. Iartă, iubeşte şi trăieşte frumos cu cei din jurul tău.
E 7 ianuarie şi nu este o iarnă prea grea, dar totuşi o să stau în casa Ioane şi o sa beau în cinstea ta!
Hai noroc şi voie buna, să petrecem împreuna, c-astăzi este o zi mare, şi-i motiv de sărbătoare. La mulţi ani!
Fie ca aceasta zi de Sfântul Ioan să te duca pe culmi şi mai înalte de succes şi prosperitate. Să ai o zi frumoasa! La mulţi ani!
De ziua numelui tău, îţi doresc tot binele din lume, noroc, fericire şi sănătate, de toate să ai parte! La mulţi ani, Ioane!
Un cer albastru fără nori, În calea ta să fie, Sa ai în viaţa numai flori, Noroc şi bucurie! La mulţi ani de Sfântul Ioan!
Înlătura tot ce e rău, lasă-l pe Sfântul Ioan să deschidă un capitol fericit din viaţa ta! La mulţi ani cu sănătate, Ioane!
Sa aveţi parte de un an minunat, de zile frumoase si fericire cât cuprinde. La mulţi ani tuturor Ionilor şi Ioanelor!
Sfântul căruia îi porţi numele să te ocrotească în fiecare zi. La mulţi ani cu împliniri şi momente frumoase în viitor!
Un cer albastru fără nori, În calea ta să fie, Să ai în viaţa numai flori, Noroc şi bucurie! La Mulţi Ani!
Un zâmbet are puterea de a îndrepta totul şi de a umple totul de lumina. Sper sa ai parte de cât mai multe zâmbete în viaţă…La Mulţi Ani!

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mesaje sincere de la mulți ani de Sfântul Ion. Urări și felicitări virtuale în imagini pentru cei care își sărbătoresc astăzi onomastica

Cea mai puternică rugăciune către Sfântului Ioan Botezătorul

Calendar Ortodox 7 ianuarie 2021. Astăzi se face pomenirea Sfântului Prooroc Ioan Botezătorul

Compatibilitatea câștigătoare a zodiilor. Cu cine ai putea să construiești o relație cu adevărat frumoasă

ACORDUL pe care îl așteptau toți! Vladimir Putin A ACCEPTAT. Au bătut palma oficial

A murit Peter Imre! „Drum lin, fratele meu mai mare!”

A murit unul dintre cei mai mari torționari. Acuzat de răpiri, tortură şi crime, a spus fără regrete „Aş ucide din nou”

Anamaria Prodan, lipsită de inhibiții. Impresara a vorbit despre viața intimă: „Am încercat absolut tot!”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies