Ce este bine să dai de pomană în prima săptămână după Adormirea Măicii Domnului

Cunoscută popular ca Sfânta Maria Mare, sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, marcată pe 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători creştine, iar, pentru români, este şi ocrotitoarea marinarilor.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Ce să dai de pomană de Adormirea Măicii Domnului
Tradiții și superstiții de Adormirea Măicii Domnului


In articol:

Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului este considerată ziua care desparte zilele călduroase de cele reci. Aceasta vine cu o serie de tradiții religioase și folclorice, dar și cu superstiții, multe dintre ele fiind păstrate cu sfințenie și în ziua de azi, mai ales la sate.

Astfel că, pe 15 august sunt organizate în mai multe oraşe procesiuni cu icoane şi pelerinaje, dar şi manifestări artistice.

Tradiții de Sfânta Maria. Ce se dă de pomană în ziua Adormirii Maicii Domnului

Ce să dai de pomană de Adormirea Măicii Domnului
Ce să dai de pomană de Adormirea Măicii Domnului

Data de 15 august, când este pomenită Fecioara Maria, reprezintă un prilej pentru credincioși să își aducă aminte de cei trecuți la cele veșnice.

În Moldova, gospodinele dau de pomană fructe, în special struguri și prune, pâine, sfințite în biserică. Acestea se dau de pomană pentru sufletul rudelor decedate, apoi trec prin cimitir să tămâieze mormintele.

În biserică se pomenesc cei adormiţi, dar şi cei care au purtat numele Sfintei Fecioare.

Citeste si: Bomba despre pensii şi pensionari. Atenţie! Acuzații de abuzuri la Guvern - evz.ro

În Muntenia, stuparii recoltează primii faguri cu miere, pe care îi împart cu familia, dar și cu vecinii care nu au stupi și cu cei nevoiași.

O mâncare specifică în ziua Sfintei Marii este porumbul fiert sau copt pe grătar.

La Sf. Maria Mare se culeg flori și se pun la icoana Preacuratei, fiind bune de leac. Tradiţia spune că, dacă de Sfânta Maria înfloresc trandafirii, va fi toamnă lungă.

Superstiții de Sfânta Maria

Ce să dai de pomană de Adormirea Măicii Domnului
Superstiții de Adormirea Măicii Domnului

Femeile însărcinate nu au voie să muncească în ziua de 14 august, premergătoare sărbătorii Sf. Maria, pentru o naştere uşoară şi un copil sănătos. Se crede că femeile însărcinate care nu respectă această tradiţie vor avea dureri mari la naştere.

Fetele care doresc să se mărite trebuie să spele cu apă de busuioc icoana Maicii Domnului pentru ca Fecioara să le ajute să-şi întâlnească alesul.

Cine se roagă în ziua de 15 august și ține post negru, scapă de necazuri grele, de boli, de pagube și capătă în schimb alinare și împlinire.

În această zi, se oficiază slujbe importante și se organizează hramuri.

Conform unei alte superstiții, este interzisă tunderea părului. Se spune că o femeie care își taie părul și îl aruncă în zi de sărbătoare, îl face pe drac să râdă și pe Maica Domnului să plângă.

Înflorirea trandafirilor chiar de Sfânta Marie anunță sosirea unei toamne blânde şi îndelungate.

Se spune că în această zi rugăciunile către Sfânta Maria sunt cele mai ascultate din tot anul.

Aproximativ 2,2 milioane de români își serbează onomastica de Sfânta Maria. Mai mult de jumătate sunt femei care poartă numele de Maria cărora li se alătură cele botezate Mariana și Marinela dar și cei care se numesc Marian, Marin, Mioara, Mia, Maricica, Marina, Marilena, Mari, Mărioara, Marinel, Marousia sau Ana-Maria.

 

Galerie foto  Urmatorul articol
Citește și:

Secretul misterioasei iubite a lui Dima Trofim! Cine e șatena cu care se săruta

Strigătul de ajutor al unei tinere znopite în bătaie de iubit, pentru că este de etnie rromă. „M-a lovit în nenumărate rânduri”

VIDEO Mărturia impresionantă a pilotului de raliu strivit între două mașini, în timp ce se afla pe bicicletă. „Era să fiu făcut terci”

Război în clanul Duduienilor! Lupta pentru putere după asasinarea lui Emi Pian este pe viață și pe moarte

Un interlop celebru din București, bătut cu bestialitate de către un milionar! Scandalul a avut loc într-un restaurant

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies