Pe lângă prepararea tradițională, pulberea de matcha este folosită în latte-uri, smoothie-uri, prăjituri sau înghețată.
Consumul de matcha este asociat cu o serie de beneficii pentru sănătate. Vezi care sunt acestea, în rândurile de mai jos.
Ce este, de fapt, matcha, pulberea fină care a înnebunit generația Z
Matcha este o pulbere fină obținută din frunzele de ceai verde măcinate, care sunt cultivate și procesate printr-o metodă diferită față de ceaiul verde obișnuit.
Pentru a produce matcha, frunzele de ceai sunt recoltate mai devreme cu 3-4 săptămâni. Acest proces face ca gustul să fie mai intens, iar cantitatea de cofeină și theanină să fie ridicată.
După recoltare, frunzele de ceai verde sunt uscate și aburite rapid pentru a se preveni oxidarea și pentru a-și păstra culoarea și substanțele nutritive. Apoi, tulpinile și nervurile sunt îndepărtate, iar restul frunzei este măcinat lent. Se obține o pulbere extrem de fină, care are o consistență asemănătoare cu cea a talcului.
Pulberea de matcha se găsește în farmacii, magazine naturiste, cafenele și restaurante, fiindcă este un produs versatil, care se folosește în ceaiuri, cafele sau chiar deserturi și înghețată.
Ce beneficii pentru sănătate aduce consumul de matcha
Fiind obținută din întreaga frunză de ceai verde, matcha are un conținut mai mare de cofeină și antioxidanți decât ceaiul verde tradițional, oferind un plus de energie și vitalitate, iar studiile științifice au scos la iveală o varietate de beneficii, precum:
Matcha este bogată în antioxidanți, în special în catechine, dintre care cea mai importantă este EGCG. Acești compuși ajută la combaterea radicalilor liberi și la reducerea stresului oxidativ din corp.
Ficatul este un organ vital care detoxifică organismul, metabolizează medicamentele și procesează nutrienții. Unele studii sugerează că matcha poate contribui la sănătatea ficatului. Cu toate acestea, este important să ții cont că există și alți factori implicați și că cercetările sunt în curs de desfășurare.
Bazat pe studii care arată că ceaiul verde reduce nivelul colesterolului "rău" (LDL) și al trigliceridelor, consumul de matcha poate contribui la protejarea sănătății inimii, mai ales atunci când este inclus într-o dietă echilibrată.
Cercetările sugerează că o combinație de cofeină și L-teanină, ambele prezente în matcha, poate îmbunătăți funcțiile cognitive precum atenția, memoria și timpul de reacție, oferind în același timp un plus de energie.
Deși suplimentele, remediile naturiste și ceaiul verde, inclusiv matcha, conțin compuși benefici, nu există suficiente dovezi științifice solide care să demonstreze că acestea pot preveni în mod direct bolile cronice sau pot înlocui tratamentele medicale.
Pentru a- vă menține sănătatea și a trata orice afecțiune, trebuie să consulți un medic specialist.