Ce este, de fapt, semnătura olografă?

Declarația pe proprie răspundere are nevoie de o semnătură olografă. Aceasta poate fi obținută pe telefon, Android și iPhone, sau calculator.

Distribuie pe:

Autor: Loredana Dobre

Declarația pe proprie răspundere are nevoie de o semnătură olografă. Aceasta poate fi obținută pe telefon, Android și iPhone, sau calculator.

În contextul exploziei de cazuri noi de coronavirus, mai multe localități din țară riscă să intre în carantină. Deși autoritățile nu iau în considerare în acest moment implementarea unei stări de urgență, această posibilitate nu este exclusă în totalitate. Așadar, dacă specialiștii vor recomanda noi măsuri care să solicite o declarație pe propria răspundere, este nevoie să folosim o astfel de semnătură.


In articol:

În prezent, singura modalitate legală de autentificare a declarației pe proprie răspundere este semnătura olografă. Această semnătură face ca, pentru actul semnat, să existe răspundere juridică.

Semnătura electronică trebuie să urmeze niște pași prealabili de validare pentru persoana care o folosește și presupune un anumit regim de utilizare.

Ordonanța Militară 3/2020 prevede la art. 4 alin. (3) că „Declarația pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele și prenumele, data nașterii, adresa locuinței, motivul și locul deplasării, data și semnătura”. Asta presupune faptul că documentul „ poate fi redactat/completat de pe PC/laptop în câmpurile predefinite, în formatul PDF, necesitând tipărirea și semnătura olografă a titularului. Ulterior, îl puteți fotografia și păstra în telefonul/tableta dvs. pentru a-l prezenta autorităților”.

Citeste si: Răvășitor! Ce s-a descoperit la două săptămâni de la moartea Dragăi Olteanu Matei - evz.ro

Citeste si: Imagini de coşmar din Spitalul Județean Reșița! Pacienţi pe jos şi mizerie de nedescris - bzi.ro

Cum semnezi „de mână” declarația pe proprie răspundere pe telefon sau calculator

Vei avea nevoie de un un computer, laptop sau desktop, pe care să fie instalat programul Adobe Acrobat Reader DC, variantă gratuită sau cu plată. În plus, vei folosi un smartphone pentru fotografii și o foaie de hârtie şi un pix.

Operaţiunea în paşi

Te semnezi pe foaia de hârtie şi fotografiezi semnătura, iar mai apoi trimiţi poza cu semnătura în computer.

Intri pe site-ul stirioficiale.ro sau pe pe platforma electronică formular.sts.ro unde găseşti documentul „Model – Declaraţie pe proprie răspundere” sau documentul „Model – Adeverinţă angajator” și îl vei descărca pe cumputer.

După ce completezi datele tale vei salva documentul. Vei observa că în partea de sus a programului Adobe Acrobat Reader DC ai o peniţă și trebuie să dai clic pe ea.

O să-ţi apară două opţiuni „Adaugă semnătură” şi „Adaugă iniţiale” și vei da click pe „Adaugă semnătură”, apoi vei apăsa opţiunea Imagine (Image), unde vei încărca poza cu semnătura ta olografă.

Programul va extrage din poză semnătura în mod automat. Tu vei poziționa semnătura în locul dedicat din document, iar apoi trebuie să salvei documentul.

Tot ce rămâne de făcut e să trimiți documentul semnat în smartphone pentru siguranţă, iar apoi vei purta cu tine şi foaia cu semnătura originală (olograf). Nu uita să ai cu tine mereu și actul de identitate.

Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Oana Zăvoranu continuă să atace influencerii: „Videochatiste, prostituate”

Lovitura supremă pentru țara noastră! A spus-o chiar un fost premier: România devenise prea puternică

Nu se mai opresc! Un nou divorț bombă în showbiz! Și el și ea și-au șters toate pozele împreună, dar au ascuns lumii că s-au despărțit

Jador face dezvăluiri dureroare. Artistul nu merge la sală de forță doar ca să arate bine. Care e adevăratul motiv: „Riscul e foarte mare”

VIDEO. Elena Miruna, dispărută în urmă cu două luni, a fost găsită în Italia. Polițiștii au ”eliberat-o” dintr-o locuință și au dus-o la spital

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies