Ce este sistemul nervos și cum funcționează acesta?

Autor: Amalia Florea

In articol:

Sistemul nervos reprezintă o parte importantă a corpului, acesta fiind compus dintr-o rețea complexă de nervi care transmit semnalele creierului în tot organismul.

Acesta monitorizează și coordonează atât acțiunile voluntare cum ar fi mersul sau vorbitul cât și acțiunile involuntare cum ar fi digestia, respirația, ritmul cardiac etc.

Pentru a afla mai multe despre importanța sistemului nervos, în continuarea acestui articol vom discuta despre felul cum funcționează și despre părțile acestuia, dar și despre câteva metode simple de susținere și îmbunătățire a funcțiilor sale.

Cum funcționează sistemul nervos

Sistemul nervos poate fi considerat drept centrul de comandă al corpului deoarece controlează procese complicate cum ar fi gândirea, memoria, mișcarea și așa mai departe.

Acest control este realizat prin mesaje care sunt transmise prin nervi, care la rândul lor sunt formați din miliarde de celule nervoase care poartă numele de neuroni. Pentru ca mesajul să ajungă la locul dorit, acesta este transportat de la un neuron la altul prin sinapse și neurotransmițători și reprezintă metoda prin care informațiile sunt transmise și înapoi către creier.

Citeste si: Schimbări pentru călătorii care utilizează metroul. Cât vor aștepta oamenii în stațiile de metrou?- kfetele.ro

Citeste si: Vestea tristă a zilei despre Saveta Bogdan. Să ne rugăm pentru ea..- bzi.ro

Părțile sistemului nervos

Sistemul nervos are două părți principale, fiecare având miliarde de neuroni pentru a putea trimite semnale electrice în tot corpul.

Aceste două părți includ:

  • Sistemul nervos central- care este compus din creier și măduvă spinării și care este folosit de către creier pentru a trimite mesaje în tot corpul. Fiecare nerv este acoperit de o teacă numită mielină care ajută la protejarea acestuia și la transmiterea mai ușoară a informațiilor.
  • Sistemul nervos periferic- care cuprinde nervii care se ramifică de la sistemul nervos central. Acesta transmite informațiile provenite de la creier și măduva spinării către brațe, picioare, degete și diferite organe din corp.

Sistemul nervos periferic conține în același timp și alte două sisteme nervoase și anume:

  • Sistemul nervos somatic- care coordonează mișcările voluntare;
  • Sistemul nervos autonom- care controlează și coordonează activitățile involuntare cum ar fi bătăile inimii, respirația etc.

Cum poți susține sistemul nervos

Datorită rolului vital pe care îl are sistemul nervos, este importantă susținerea acestuia și asigurarea că totul funcționează corespunzător și în limite normale. Câteva sfaturi pentru acest obiectiv includ:

Dieta corespunzătoare

Pentru ca nervii să transmită impulsurile electrice dintr-o locație în alta, aceștia necesită vitamine, minerale și proteine. Din fericire acestea pot fi găsite în numeroase surse alimentare care pot face parte din dieta zilnică și anume:

  • Banane, portocale, rodie, ouă, lapte și legume frunzoase pentru a obține calciul și potasiul necesar, deoarece aceste două minerale ajută la reglarea impulsurilor electrice;
  • Somon, carne de vită, carne de porc, ficat etc, pentru obținerea vitaminelor B1, B2 și B6, care pot ajuta la transmiterea informațiilor de la creier spre alte părți ale corpului.

Suplimente și remedii naturiste

Dacă nu poți obține nutrienții necesari din dietă atunci pot opta și pentru remedii din ingrediente naturale pentru sănătatea sistemului nervos, multe dintre ele fiind disponibile atât online cât și în farmacii.

Trebuie menționat totuși, că nu există suficiente dovezi științifice care să confirme că aceste suplimente sau remedii naturiste pot oferi beneficiile susținute. Cu toate acestea, dacă dorești un potențial ajutor, atunci poți alege la indicația medicului produsul care crezi că ți se potrivește.

Protejează mielina cu ajutorul vitaminei B12

Așa cum am menționat mai sus, mielina este teaca protectoare a nervilor. Deoarece degradarea mielinei a fost asociată cu numeroase afecțiuni printre care și boala Alzheimer, este important ca aceasta să fie menținută în condiții normale prin utilizarea vitaminei B12.

Vitamina B12 poate fi obținută din anumite produse cum ar fi carnea de vită, carnea de pasăre sau ouă.

Având în vedere rolul important pe care sistemul nervos în are în organism și în viață noastră, este important ca acesta să fie susținut cât mai bine posibil. Cu toate acestea, trebuie menționat că sfaturile de mai sus sunt generale și că nu sunt indicate tuturor persoanelor. Pentru un tratament personalizat și corespunzător este recomandată apelarea la un medic specialist.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

Zodia vedetă a zilei! Ei sunt nativii care au parte de echilibru în viața lor. Astrele le zâmbesc și le aduc o veste importantă

Zodia care este pusă pe șotii pe 19 august 2022. Comportamentul nativului afectează relația cu partenerul de viață

Horoscop zilnic, 19 august 2022. Gemenii se desprind de cercul de prieteni, iar Leii gestionează un nou proiect

Conjuncția Luna-Marte de astăzi aduce schimbări în viitorul zodiilor

Anunț pentru cei care scot bani de la bancomat! Toți românii trebuie să știe

Cât a costat inelul de logodnă al Ramonei Olaru. Cătălin Cazacu a scos din buzunar o avere

Vești importante pentru pensionari. Evaluarea dosarelor va elimina nedreptățile din sistemul de pensii

Doliu uriaș în sport – Un campion mondial a fost împușcat în cap de poliție

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies