
kanald.ro
Diverse
Clatitele sunt probabil cel mai usor de pregatit desert. Greseli pe care le comiti cand faci clatite.
Citeste si: Lovitură cumplită pentru fiica Oanei Roman! Ce i-a făcut Marius Elisei în prima zi de școală- kfetele.ro
Pe langa ca sunt usor de pregatit, sunt si versatile. Clatitele pot fi consumate si in combinatii sarate, dupa preferinte.
Care sunt secretele unor clatite fara cusur? Ce greseli sa eviti pentru a obtine un aluat pufos, aerat, clatite bine coapte pe care sa le umpli apoi dupa bunul plac si sa le dai gata imediat?
Citeste si: 6 greseli grave pe care le faci cand gatesti somon
Citeste si: Reteta simpla de salam de biscuiti, gata in 15 minute
Citeste si: Pasca moldoveneasca. Reteta traditionala pentru masa de Paste
1. Amesteci prea mult aluatul.
Pentru a obtine clatite pufoase nu trebuie sa amesteci prea mult aluatul. Cu cat il bati la o intensitate mai mare si mai mult timp, cu atat risti sa obtii un aluat mult prea gros, lipicios, iar clatitele vor fi gumate.
2. Pregatesti aluatul pentru clatite in avans.
Cu cat este mai proaspat aluatul, cu atat vor iesi mai bune clatitele. Sigur, ai putea crede ca vei economisi timp daca pregatesti aluatul de cu seara, iar dimineata nu vei avea de facut decat sa il portionezi si sa coci clatitele. Rezultatul nu va fi cel scontat.
Bicarbonatul de sodiu folosit la compozitia aluatului isi pierde din proprietati cu trecerea timpului.
Gospodinele pricepute ne sfatuiesc ca ingredientele pe care le folosim pentru clatite sa fie la temperatura camerei.
Citeste si: Cartofi parizieni la cuptor. Reteta simpla
3. Torni ulei direct in tigaie.
Pentru a unge tigaia in care faci clatitele e indicat sa folosesti o pensula sau un servet de hartie.
Citeste si: Chec pufos cu 4 ingrediente. Reteta simpla
4. Nu folosesti o lingura pentru a turna aluatul in tigaie.
Pentru a avea control asupra cantitatii de aluat pe care o pui in tigaie pentru fiecare clatita in parte este indicat sa folosesti o lingura, un polonic sau chiar o cana.
Asa vei putea sa dozezi mai bine cantitatea pentru clatite, ele vor fi uniforme si se vor gati uniform, fara sa ai portiuni prea groase care sa fie crude sau portiuni care sa se arda.Citeste si: Cea mai buna budinca de ciocolata. Reteta simpla de budinca
5. Dai focul prea tare.
Verifica temperatura tigaii inainte. Daca este prea incinsa, iar focul prea tare, risti sa arzi clatita. Daca tigaia nu a apucat sa se incalzeasca, atunci clatitele se fac mai greu si vor fi gumoase.
Seteaza aragazul la foc mai mic si lasa-l asa pe toata durata procesului de gatire a clatitelor.
Citeste si: 10 greseli frecvente pe care le faci atunci cand fierbi paste
6. Nu intorci clatitele la timp.
Clatitele trebuie intoarse atunci cand micile bule formate la suprafata aluatului incep sa se sparga. Daca nu ai rabdare si o intorci prea repede, gandindu-te ca o vei lasa mai mult pe parea cealalta, atunci clatita obtinuta nu va avea textura scontata, ci va fi mai putin pufoasa.
Daca o intorci prea tarziu, risti sa o arzi.
Citeste si: Greselile pe care le comiti cand gatesti piept de pui. 6 greseli frecvente
Secretul: fii atent la marginile clatitei. Cand vezi ca sunt bule care incep sa se sparga si sa se formeze gauri, atunci este momentul sa o intorci.
Ingrediente:
100 grame faina
300 ml apa minerala sau 300 ml lapte
o lingura de zahar
o lingura de ulei
coaja de lamaie rasa
un praf de sare
bicarbonat
Citeste si: Prajitura Pavlova. Rețeta fancy pentru un weekend special acasă
Citeste si: Negrese paleo. Dulcele fără făină și fără zahăr
Citeste si: Pancakes de post. Rețetă cu mere și banane
Optional
2 oua
Mod de preparare:
Se amesteca toate ingredientele pana cand se obtine o compozitie omogena care sa nu aiba cocoloase.
Cu o lingura sau un polonic se toarna compozitia intr-o tigaie incinsa unsa cu putin ulei. Clatita se lasa la rumenit cate 2-3 minute pe fiecare parte.