Ce greseli comiti cand faci clatite. Cum se prepara corect clatiteleCu diverse umpluturi, cu gem sau ciocolata, branza de vaci si stafide sau crema de vanilie, clatitele pot deveni cu usurinta vedetele de pe masa.
Le poti servi la micul dejun, ca rasfat dupa o masa sau pur si simplu atunci cand simti nevoia sa mananci ceva dulce.
Pe langa ca sunt usor de pregatit, sunt si versatile. Clatitele pot fi consumate si in combinatii sarate, dupa preferinte.
Care sunt secretele unor clatite fara cusur? Ce greseli sa eviti pentru a obtine un aluat pufos, aerat, clatite bine coapte pe care sa le umpli apoi dupa bunul plac si sa le dai gata imediat?
Ce greseli comiti cand faci clatite. Cum se prepara corect clatitele
1.
Amesteci prea mult aluatul.
Pentru a obtine clatite pufoase nu trebuie sa amesteci prea mult aluatul. Cu cat il bati la o intensitate mai mare si mai mult timp, cu atat risti sa obtii un aluat mult prea gros, lipicios, iar clatitele vor fi gumate.
2. Pregatesti aluatul pentru clatite in avans.
Cu cat este mai proaspat aluatul, cu atat vor iesi mai bune clatitele.
Sigur, ai putea crede ca vei economisi timp daca pregatesti aluatul de cu seara, iar dimineata nu vei avea de facut decat sa il portionezi si sa coci clatitele. Rezultatul nu va fi cel scontat.
Bicarbonatul de sodiu folosit la compozitia aluatului isi pierde din proprietati cu trecerea timpului. In plus, daca aluatul va fi prea rece, clatitele vor capata o textura neplacuta, vor fi mult prea moi.
Gospodinele pricepute ne sfatuiesc ca ingredientele pe care le folosim pentru clatite sa fie la temperatura camerei.
Pentru a unge tigaia in care faci clatitele e indicat sa folosesti o pensula sau un servet de hartie. Astfel vei obtine un strat subtire si uniform de ulei pe fundul tigaii, iar clatitele se vor rumeni uniform si vor fi pufoase.
4. Nu folosesti o lingura pentru a turna aluatul in tigaie.
Pentru a avea control asupra cantitatii de aluat pe care o pui in tigaie pentru fiecare clatita in parte este indicat sa folosesti o lingura, un polonic sau chiar o cana. Asa vei putea sa dozezi mai bine cantitatea pentru clatite, ele vor fi uniforme si se vor gati uniform, fara sa ai portiuni prea groase care sa fie crude sau portiuni care sa se arda.
Verifica temperatura tigaii inainte. Daca este prea incinsa, iar focul prea tare, risti sa arzi clatita. Daca tigaia nu a apucat sa se incalzeasca, atunci clatitele se fac mai greu si vor fi gumoase.
Seteaza aragazul la foc mai mic si lasa-l asa pe toata durata procesului de gatire a clatitelor.
Clatitele trebuie intoarse atunci cand micile bule formate la suprafata aluatului incep sa se sparga. Daca nu ai rabdare si o intorci prea repede, gandindu-te ca o vei lasa mai mult pe parea cealalta, atunci clatita obtinuta nu va avea textura scontata, ci va fi mai putin pufoasa.
Se amesteca toate ingredientele pana cand se obtine o compozitie omogena care sa nu aiba cocoloase.
Cu o lingura sau un polonic se toarna compozitia intr-o tigaie incinsa unsa cu putin ulei. Clatita se lasa la rumenit cate 2-3 minute pe fiecare parte.