Ce impact au deșeurile asupra mediului înconjurător și cum le poți gestiona corespunzător?

Mediul înconjurător reprezintă ansamblul de elemente naturale ale planetei, care influențează echilibrul ecologic și viața plantelor, a animalelor și a oamenilor.

Autor: Amalia Florea

In articol:

Mediul înconjurător reprezintă ansamblul de elemente naturale ale planetei, care influențează echilibrul ecologic și viața plantelor, a animalelor și a oamenilor. Din cauza stilului de viață modern și în special a utilizării produselor de unică folosință, mediul a devenit puternic afectat. Ne confruntăm cu poluare, schimbări climatice și chiar probleme de sănătate, însă toate acestea pot fi diminuate prin îmbunătățirea câtorva obiceiuri zilnice. Află care este impactul deșeurilor pe care le producem și cum le putem gestiona corespunzător pentru binele planetei.

Impactul deșeurilor asupra mediului

Se estimează că generăm anual aproximativ 2,01 miliarde de tone de deșeuri la nivel global, arată European Environmental Agency. Asta înseamnă în medie 0,74 kilograme de persoană pe zi și se crede că cifrele vor continua să crească. Mare parte din acestea ajung la gropile de gunoi (58% din cantitatea totală), în timp ce doar 13,5% din valorificate prin reciclare.

Restul sunt incinerate sau compostate. Din păcate, modul în care (nu) ne gestionăm deșeurile ne afectează tot mai puternic planeta. 

Poluarea aerului

Gazele cu efect de seră există în mod natural pe planetă, fără acestea viața nefiind posibilă. Totuși, odată cu începutul Revoluției Industriale, oamenii au crescut nivelul acestor gaze, care contribuie în mod direct la încălzirea globală. 

Odată ajunse la groapa de gunoi, deșeurile sunt depozitate unele peste altele, tonă peste tonă peste tonă.

Astfel, nu există condițiile necesare procesului de biodegradare- iar multe materiale, precum plasticul, oricum nu dispar niciodată. În aceste zone, gunoaiele eliberează cantități mari de metan. 

Pe de altă parte, în unele zone gunoaiele sunt incinerate, eliberând și mai multe gaze. Acestea captează la rândul lor căldura în atmosferă, crescând temperatura. Mai mult, când vremea este suficient de caldă și există mai multe radiații ultraviolete, apare smogul, foarte toxic pentru oameni și animale.

Poluarea solului

Acest tip de poluare este cauzat de deșeurile industriale, dar și de cele personale (urină și fecale din scutece) și baterii. Solul absoarbe toxinele care ajung apoi în plantele pe care le cultivăm. La final, sunt transmise oamenilor, prin consumul fructelor și legumelor respective. 

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

Din pământ, substanțele periculoase ajung și în straturile subterane de apă. Și de această dată ajung în final la noi, prin consumul de apă de la fântâni.

Poluarea apei

Mare parte din planetă este acoperită de apă (aproximativ 70%), însă doar 3% din aceasta este apă dulce, care poate fi consumată de oameni. Faptul că trebuie să protejăm această resursă vitală este evident. Cu toate acestea, râurile, mările și oceanele sunt puternic poluate. Uneltele de pescuit aruncate iresponsabil reprezintă cel mai mare poluator de plastic din ocean, arată The Guardian, însă acestea nu sunt singurul element nociv. Plasticele de unică folosință precum pungile, paiele, baloanele și tacâmurile ajung de asemenea în apă, ducând la decesul a milioane de animale marine.

Cum sunt afectate animalele

Metalele grele din baterii pot afecta animalele în mai multe moduri: ducând la atrofie musculară, afectarea ficatului, probleme neurologice sau infertilitate. Plasticul din ape ajunge deseori să fie ingerat de vietățile marine, acestea confundându-l cu hrană. Poluanții atmosferici pot omorî viața sălbatică prin vulnerabilitate crescută la stres și boli, succes reproductiv mai scăzut și întreruperea funcției endocrine. Oriunde ne uităm, animalele sunt puternic afectate de deșeurile noastre.

Cum sunt afectați oamenii

Cu toate că avem acces la medicina modernă, și noi suferim din cauza poluării mediului. De exemplu, poluarea aerului poate duce la cancer la plămâni, boli cardiovasculare și infecții respiratorii. Cea a apei poate cauza probleme renale, deteriorarea sistemului reproductiv și perturbarea hormonilor. Cea a solului a fost legată de cancer de vezică și ficat, endometrioză și afectarea dezvoltării sistemului nervos la copii.

Cum putem gestiona corect deșeurile

Cea mai bună soluție este să evităm cu totul generarea deșeurilor, alegând produse neambalate sau refolosind ambalajele. Dacă producem totuși gunoi, acesta poate fi transformat în altceva: compost (în cazul deșeurilor biodegradabile) sau produse noi, prin reciclare.

Verifică întotdeauna ambalajul produsului pe care îl cumperi, pentru a verifica dacă se poate recicla. Legea obligă producătorii să treacă simbolurile de reciclare pe etichetă deci, dacă acesta lipsește, ambalajul nu poate fi reciclat. Apoi, curăță bine recipientul pentru a nu contamina și alte obiecte din container. Plasticul și metalul sunt colectate în containerul galben, hârtia în cel albastru, iar sticla în cel verde.

Ce reprezintă transferul de responsabilitate

Dacă ești un agent economic care introduce pe piață bunuri a căror ambalaje generează deșeuri, ești obligat prin lege să reciclezi și valorifici un anumit procent din acestea. Astfel, țintele anuale de reciclare sunt: 

  • 60% din greutate pentru hârtie și carton;
  • 60% din greutate pentru sticlă;
  • 50% din greutate pentru metal;
  • 22,5% din greutate pentru plastic și 55% pentru PET;
  • 20% din greutate pentru aluminiu;
  • 15% din greutate pentru lemn

Aceste obiective pot fi greu de atins pe cont propriu, motiv pentru care poți colabora cu o OIREP. Un contract de preluare de responsabilitate îți permite să transferi sarcinile acestei organizații care te va ajuta să îndeplinești țintele menționate mai sus. Mai mult, rolurile sale includ și raportarea, calculul și plata taxelor către Fondul de Mediu.

Deșeurile pe care le producem trebuie gestionate corespunzător dacă vrem să lăsăm generațiilor viitoare o planetă mai curată. Învață să reciclezi corect și, dacă ai un business, asigură-te că valorifici ambalajele astfel încât să atingă țintele de reciclare stabilite prin lege.

Distribuie pe:
Abonează-te pe

Citește și:

HOROSCOP SĂPTĂMÂNAL, 25 -31 octombrie 2021. Astrologul Ana Maria Ticea anunță dezamăgiri în dragoste

Horoscopul zilei, 24 octombrie 2021. Un nativ se întâlnește cu o persoană din trecut

Sambata aceasta, de la ora 15:00, în „ROventura, Pe urmele tradiției, în Munții Stânișoarei

Horoscop 23 Octombrie 2021: Vărsătorii au parte numai de succese, Gemenii ar trebui să fie atenți la starea lor de spirit

INTERZIS VACCINUL PFIZER! Decizia luată chiar acum. Cine a oprit vaccinarea

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

După Coronavirus ne mai lovește ceva neașteptat. Ajunge și în România. Scenariul periculos venit direct de la UE

Un fost fotbalist a murit electrocutat după ce i-a căzut telefonul în cada cu apă

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies