
In articol:
- Ce presupune Spațiul Schengen
- Ce înseamnă pentru România aderarea la Spațiul Schengen
- Ce s-ar schimba odată cu aderarea României la Schengen
Aderarea României la Spațiul Schengen a fost unul dintre cele mai fierbinți subiecte ale săptămânii. Joi, țara noastră așteaptă un nou vor, iar singura țară care s-ar opune este Austria.
Aderarea la Spațiul Schengen vine însă cu mai multe schimbări pentru România, cu plusuri și minusuri. Odată ce au aderat la Schengen, țările au noi reguli privind trecerea frontierei și libera circulație între state. Mai departe, jurnaliștii Wowbiz.ro au pregătit o listă cu schimbările ce se petrec într-o țară, odată ce aceasta a fost acceptată în Schengen.
Decizia de aderare a României la Spațiul Schengen poate fi luată numai dacă există un vot în unanimitate, iar pentru moment Austria se opune.
Ce presupune Spațiul Schengen
Spațiul Schengen reprezinta o zona de libertate de mișcare, unde controalele la frontierele interne ale statelor semnatare au fost eliminate si a fost creata o singura frontiera externa. În prezent, în Spațiul Schengen sunt 26 de țări membre, iar pentru acestea se aplică dreptul la liberă circulație al cetățenilor.
Este important de menționat faptul că Spațiul Schengen poate fi considerat drept o politică a Uniunii Europene prin care controalele de la frontieră sunt eliminate, iar astfel cetățenilor din țările membre li se oferă o mai mare libertate de mișcare.
Globul pământesc
Ce înseamnă pentru România aderarea la Spațiul Schengen
Odată ce o țară aderă la Spațiul Schengen, au loc mai multe schimbări privind libera circulație la frontieră. Mai exact, odată cu aderarea la Schengen sunt limitate controalele dintre frontierele interne ale statelor membre și se realizează o singură frontieră, acolo unde controalele se realizează în baza unor reguli bine stabilite.
Citește și: Pașaportul de vaccinare, adoptat oficial de Islanda! „Obiectivul este de a facilita circulaţia între ţări”
Astfel, odată cu intrarea în Spațiul Schengen, în România s-ar elimina controalele de la granițele cu statele membre UE, iar astfel s-ar diminua și timpul de așteptare din vămi. Odată ce acestea controale ar fi eliminate, cetățenii ar putea călătorii în străinătate fără a mai prezenta documentele la vamă, asemănător deplasărilor în interiorul teritoriului României.
Frontiera României cu Bulgaria
Ce s-ar schimba odată cu aderarea României la Schengen
Practic, trecerea frontierei se va putea realiza la orice oră și prin orice loc, iar cozile precum cele care se formează la frontiera cu Bulgaria în sezonul estival și la cea cu Ungaria în timpul sezonului de iarnă ar fi eliminate.
Regulile se aplică și în aeroporturi, iar călătoriile în țările ce fac parte din Spațiul Schengen se vor realiza asemenea drumurilor interne cu avionul, fără să mai fie necesar controlul documentelor. În acest fel, timpul de așteptare din aeroporturi ar fi și el redus.
Comerțul între state este și el afectat de Spațiul Schengen. Odată cu aderarea unei țării, sunt eliminate și barierele birocratice în ceea ce privește comerțul mărfurilor. Transportatorii nu mai sunt nevoiți să stea la cozile infernale din vămi, pentru controlul tuturor documentelor.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!