Ce regim a tinut Ileana Ciuculete dupa ce a aflat ca are ciroza hepatica! Din pacate, a fost prea tarziu!

Ciroza hepatica poate fi o boala progresiva si fatala.

Distribuie pe:

Autor: Lili Lascar

Ciroza hepatica poate fi o boala progresiva si fatala.

Ţinând seamă de consecinţele nefaste ale alterării funcţiilor ficatului, este necesară aplicarea unei terapii energice, bine controlate, în care alimentaţia dietetică ocupă un loc deosebit de important, mai ales că bolnavul manifestă o lipsă acută a poftei de mâncare. Se va ţine seama de formele clinice ale cirozei şi de complicaţiile apărute.

În crizele de ciroză hepatică se începe cu câteva zile de repaus obligatoriu la pat şi regim de protecţie cu lichide. Se continuă cu un regim alimentar complet (aproximativ 45 cal/kg corp pe zi), bogat în proteine şi vitamine.

Necesarul proteic este recomandat sub formă de lapte, produse lactate şi cereale, mai ales seminţe germinate de orz şi grâu, luand in calcul că bolnavul metabolizează foarte greu proteinele animale. Necesarul de lipide se preia din produsele lactate, margarină, untdelemn şi puţin unt. Glucidele vor acoperi consumurile energetice prin cantitatea de 300-400 g/zi.

Nu se va neglija necesarul de vitamine, atât hidrosolubile (B, C, H, P) cât şi liposolubile (A, D, E, F, K), precum şi sărurile minerale care măresc vitalitatea organismului şi reglează metabolizarea alimentelor consumate.

În ciroza hepatică compensată sunt recomandate alimente cu efecte de stimulare a funcţiei hepatice:

- fructe - agrişe, cireşe, vişine, fragi, gutui, pepeni verzi, prune, struguri (1-2 kg/zi), ienupăr (10-15 fructe proaspete zilnic), măsline, tomate, ardei, dovlecei şi o cură de lămâi prospete, îndulcite cu miere de albine;
 
- legume - fasole păstăi, morcov, vinete, spanac, salată, varză crudă (albă şi roşie), ridichi;
 
- sucuri din legume proaspete (morcov, sfeclă roşie, varză, ridichi negre, castraveţi), precum şi suc din orz verde (câte o jumătate de pahar dimineaţa şi seara). Cura de fructe, legume şi sucuri va dura minimum două luni.
 
Alte alimente admise pentru consum sunt: carnea slabă de vită, viţel sau pasăre, rasol din peşte alb, brânză proaspătă de vaci, urdă dulce, caş dulce, iaurt, smântână proaspătă, albuş de ou, untdelemn, pâine albă veche de o zi, paste făinoase rafinate, budinci, compoturi şi condimente aromate (cimbru, mărar, pătrunjel, leuştean, dafin), care au rolul de a stimula apetitul şi de a compensa lipsa de gust a dietei hiposodate.
 
Alimentaţia zilnică va fi fracţionată în 5-6 mese, fiecare în volum redus, pentru a evita efortul în digestie la care ar fi supus ficatul şi pancreasul.
 
Alimente interzise
 
Lista alimentelor interzise începe cu băuturi alcoolice, grăsimi animale încinse, mezeluri, afumături, conserve, prăjeli, sosuri grase, măruntaie, ouă, brânzeturi grase şi fermentate, leguminoase uscate (fasole), dulciuri concentrate, pâine albă proaspătă şi sărată, cozonac, condimente iritante, nuci, alune, migdale, cacao, ciocolată.
 
O detaliere se va face asupra consumului de alcool care reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze ale cirozei şi hepatitei cronice. Ingerarea zilnică nu trebuie să depăşească 12 g de alcool absolut, ceea ce corespunde cu 45 ml de cognac, 180 ml de vin sau 360 ml de bere.
 
 
Apariţia cirozei şi a bolii hepatice este declanşată începând de la 60 g de alcool pe zi pentru bărbaţi şi 20 g pentru femei. Trebuie să se ştie că din cantitatea totală de alcool ingerat în organism, peste 95% este absorbit în 15-30 de minute la nivelul tractului digestiv şi este dirijat spre ficat. Doar 3-5% din alcool este eliminat prin rinichi şi plămâni. La marii consumatori de alcool, ficatul se măreşte în volum, dând un prim simptom al cirozei.
 
Tot ca urmare a oxidării unei cantităţi mari de alcool în ficat are loc şi dereglarea metabolismului glucidic, ceea ce explică procesul de hipoglicemie constatat la alcoolici. De asemenea, alcoolicii cronici devin foarte sensibili la numeroase medicamente care devin foarte toxice prin blocarea metabolizării.
La un consum de peste 180 g de alcool zilnic, timp de 10-15 ani, se ajunge, în mod sigur, la hepatopatii cronice, steatoză hepatică şi ciroză.
 
Abonează-te pe

Citește și:

Horoscop 5 Decembrie 2020: astăzi Fecioarele vor avea parte de o surpriză plăcută

Mii de români, în pericol! Se schimbă regulile. Ar putea pierde tot

Rețetă: Cel mai bun cozonac pentru Crăciun. Chef Scărlătescu dezvăluie rețeta lui preferată

Albert Balint, trei ani de închisoare cu executare! Fiul lui Sile Cămătaru a fost dat în urmărire generală

Imagini șocante de la Spitalul de Urgență din Reșița! Pacienți infectați cu COVID-19, ținuți dezbrăcați pe holuri

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies