
kanald.ro
Ce se mănâncă în Postul Sfinților Petru și Pavel
Diverse
Sărbătoarea Sfinților Petru și Pavel este o sărbătoare cu dată fixă și pică la data de 29 iunie.
Postul Sfinților Petru și Pavel trebuie să fie marcat rugăciune, curățire sufletească și pregătire spirituală pentru sărbătoarea celor doi mari apostoli.
Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel este considerat un post mai ușor, comparativ cu Postul Paștelui sau Postul Crăciunului.
În acest post, care durează 13 zile, de pe 16 -28 iunie, se consumă legume, fructe, dar și pește, în zilele în care Biserica a dat dezlegare.
În Postul Sfinților Petru și Pavel 2025, zilele cu dezlegare la pește sunt următoarele:
De menționat este faptul că în Postul Sfinților Apostoli Petru și Pavel, creștinii trebuie să se abțină de la consumul de lactate, ouă, brânzeturi, carne și alte alimente de origine animală.
Citește și: Zilele cu dezlegare la pește din Postul Sfinților Petru și Pavel 2025. Postul verii durează 13 zile!
Ce se mănâncă în Postul Sfinților Petru și Pavel
Citește și: Calendar ortodox iunie 2025: Cele mai importante sărbători cu cruce roșie și cruce neagră
Ce se mănâncă în Postul Sfinților Petru și Pavel
Ingrediente:
3 bucăţi de peşte cu os sau file (crap, caras, plătică, ştiucă, somn, etc)
3 buc ceapă
2 ardei graşi (de preferat roşii)
4-5 căţei de usturoi
150 ml roșii pasate
150 ml vin alb, sec (sau rose)
50 ml ulei
2 foi de dafin
1 linguriță cimbru uscat
1 linguriță fulgi de chilli (opțional)
sare și piper
Mod de preparare:
Peştele se curăţă de solzi, se porţionează dacă este cazul şi se spală foarte bine, în mai multe ape.
Presărați peștele cu sare și lăsați-l la rece cel puțin o oră ca să își tragă sare câtă îi trebuie. Puteți să îl lăsați si de seara până dimineața, de exemplu. Înainte să îl puneți în tavă, îl scuturați de sarea în exces dacă ați folosit prea multă.
Aprindeți cuptorul la 180 de grade.
Tăiați ceapa fideluță, ardeiul gras fâșii, iar usturoiul tocați-l mărunt.
Într-o tigaie, puneți uleiul să se încingă și căliți legumele pentru câteva minute, doar cât să se dezvolte aromele și să se înmoaie puţin.
După ce legumele s-au înmuiat, puneți condimentele (dafin, cimbru, piper, sare, chilli), apoi vinul. Amestecați și lăsați pe foc 1-2 minute. Alcoolul se evaporă, iar în tigaie rămâne doar aroma grozavă a vinului.
Puneți acum sosul de roșii și amestecați.
Ungeți cu ulei o tavă care va merge la cuptor. Puneți pe fundul ei 2-3 linguri din sosul pregătit mai sus, apoi așezați peştele.
Turnați sosul și legumele în tavă, peste peşte, şi dați tava la cuptor pentru 15 minute.
După cele 15 minute, deschideți cuptorul și dați deoparte legumele care acoperă peștele ca să se rumenească și acesta puțin. Mai lăsați tava în cuptor încă 10 minute.