WowNews logo WOWnews
Stories
Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023

Fasole cu ciolan

Diverse

Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023. Meniul tradițional de pe masa oricărui român de Ziua Națională a României

Meniu tradițional de Ziua Națională a Romîniei. Vezi aici ce preparat este nelipsit de pe mesele românilor de 1 decembrie.

Mâncare tradițională 1 decembrie 2023. Vezi aici ce preparat este nelipsit de pe mesele românilor în această zi.

Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023

În fiecare an, pe data de 1 decembrie, România sărbătorește Marea Unire. Parlamentul României a adoptat, pe data de 31 iulie 1990, Legea nr. 10 din 1990, prin care a fost abrogată Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 903 din 18 august 1949 privind declararea zilei de 23 august ca sărbătoare națională și a proclamat în locul ei ziua de 1 decembrie ca fiind Ziua Națională a României.

Citeste si: Igor Cuciuc, declarații despre moartea fiicei sale, în vârstă de 17 ani. Artistul este de părere că o mână criminală i-a luat viața: “S-a ascuns adevărul.”- kfetele.ro

Acestă zi este marcată de evenimente, ceremonii și tradiții, în toate orașele țării. Pe lângă paradele cu fast, organizate de 1 decembrie, românii obișnuiesc să se adune în jurul meselor, pline de preparate tradiționale, pentru a sărbători această zi importantă din istorie.

Sarmalele cu mămăliguță și ardei iute, micii, cârnații de casă și fasolea cu ciolan, sunt doar câteva preparate nelipsite de pe mesele românilor de 1 decembrie.

În plus, în această zi, palinca și vinul fiert sunt nelipsite de pe mesele oamenilor, care sărbătoresc Marea Unire.

Citește și: Paradă militară, 1 decembrie 2023: Ministerul Apărării a anunțat că ceremonia va avea loc cu ocazia Zilei Naționale a României

Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023

fasole cu ciolan

[Sursa foto: Shutterstock]

Rețetă tradițională de 1 decembrie. Fasole cu ciolan

INGREDIENTE:

Citeste si: Ce este atonia uterină, afecțiunea din cauza căreia a murit Mădălina. Tânăra polițistă de 29 de ani s-a stins din viață imediat după ce a născut natural- kanald.ro

Citeste si: Ultimele amintiri cu Andreea Cuciuc: visuri, râsete, un destin frânt prea devreme și două inimi zdrobite. Cristian Botgros și fosta lui iubită își găsesc cu greu cuvintele. ȘOCUL și DUREREA PIERDERII sunt încă vii: "Am avut o conexiune aparte"- radioimpuls.ro

  • Fasole albă boabe 1 kg,
  • Ciolan afumat fără os, 1 kg,
  • Ceapă 3 bucăți,
  • Morcovi 3-4 bucăți,
  • Țelină,
  • Un ardei gras roșu,
  • Foi de dafin,
  • Sare,
  • Piper,
  • Cimbru,
  • Boia dulce.

Citește și: Program Târgul de Crăciun din București în 2023: Vezi ce evenimente artistice și atracții găsești la târgul de sărbători din Capitală

Ce se mănâncă pe 1 decembrie 2023

Fasole cu ciolan

[Sursa foto: Shutterstock]

MOD DE PREPARARE:

  • Se spală fasolea, apoi se bune la fiert, la foc mediu.
  • Se curăță și se toacă legumele mărunt.
  • Într-un ceaun, adăugăm ulei sau untură, apoi ceapa, morcovul și ardeiul.
  • Când ceapa devine aurie, adăugăm două căni de apă, o lingură de boia dulce, un praf de sare și un pic de piper negru măcinat.
  • Adăugăm țelina și foile de dafin și lăsăm totul la foc mediu.
  • Între timp, se taie ciolanul în bucăți potrivite și se adaugă în ceaun.
  • Se lasă la fiert, până când legumele sunt suficient de moi.
  • Atunci când fasolea este fiartă, se adaugă în ceaun, peste restul ingredientelor și se lasă la fiert până scade suficient, la foc mic.
  • Este important să amestecăm des, dacă vrem ca fasolea să nu se lipească.
  • Când preparatul este aproape gata, adăugăm cimbru, după gust.
  • Fasolea cu ciolan se poate servi cu ceapă, salată de varză dulce sau murată, precum și cu o salată de murături.