
Peste 27.000 de oameni au avut ocazia să devină „polițiști ai modei” pentru o zi, în cadrul unui sondaj realizat de GLAMI în 9 țări, inclusiv România. Scopul? Identificarea stilurilor, tendințelor și obiceiurilor vestimentare care ar trebui interzise!
Ca atare, vizitatorii GLAMI, platforma cu statut de lider în descoperirea modei, din Cehia, Slovacia, Grecia, România, Ungaria, Croația, Slovenia, Bulgaria și Spania au avut ocazia să-și exprime părerile într-un chestionar ce aparține proiectului Fashion (Re)search- una dintre întrebări fiind „Ce obiceiuri și tendințe doriți să dispară din garderoba femeilor și bărbaților?”
La GLAMI credem că moda este pentru toată lumea, indiferent de stil, vârstă sau aspect. Este esențial să te simți încrezător în propria piele și să te folosești de articolele vestimentare pentru a-ți exprima stările! Însă… cum ne putem da seama că am exagerat? Răspunsurile sunt mai jos.
Combinațiile șosete-pantofi sunt aspru criticate
Ciorapii albi cu pantofi negri dau un aspect retro garderobei. Această tendință a reapărut în urmă cu câțiva ani, fapt datorat popularității concursurilor de dans, dar 29% dintre respondenții români sunt de părere că ar trebui să dispară.
Această combinație este umăr la umăr în topul nostru cu dresurile purtate cu pantofii deschiși, ce ocupă locul 2. 29% dintre români au votat obiceiul amintit drept unul dintre cele mai puțin plăcute. Chiar dacă această alăturare a putut fi observată și pe podiumurile de modă, se pare că nici bărbaților și nici femeilor nu le face plăcere să o poarte sau să o privească.
Blugii cu talie joasă nu-și găsesc locul în trendurile actuale
Moda anilor ‘90 a revenit sub multe forme în zilele noastre, dar blugii cu talie joasă purtați de vedetele vremii ar trebui să rămână doar o amintire. Dintre respondenții chestionarului GLAMI, 24% consideră că această tendință nu ar mai trebui să ia amploare, ocupând locul 3! De altfel, hainele supradimensionate ar trebui să fie și ele eliminate din manualele de fashion, potrivit unor participanți la sondaj (15%), indiferent de popularitatea lor.
Citeste si: Hemoroizi externi – cauze si metode de tratament
Mai puțin reprezintă mai mult- asta în ceea ce privește logo-urile mari de pe tricouri! 12% dintre români și-ar dori să se termine acest trend odată pentru totdeauna.
Animal print, la modă sau dimpotrivă?
Indiferent de vremuri, hainele cu animal print au fost mereu un element popular în industria modei.
Popularitatea crop topurilor și a borsetelor e în plin declin
Ultimele locuri ale acestui clasament sunt ocupate de articole simbolice pentru anii ‘90, pe care le întâlnim în toate ținutele adolescenților din ziua de azi: 18% dintre respondenți au spus că celebrele crop topuri nu ar trebui să existe, în timp ce 17% NU sunt fani ai borsetelor.
Ce tendințe sunt considerate nepopulare pentru moda masculină
Citeste si: Se spală rufe pe 4 iunie, în prima zi de Rusalii? Preoții au răspuns la această întrebare!- stirilekanald.ro
Printre cele mai neplăcute tendințe întâlnite în moda masculină, sandalele purtate cu șosete sunt cu siguranță numărul 1! Dintre cei care au completat chestionarul, 49% ar dori ca acest obicei să dispară.
Pe locul 2 se poziționează șosetele lungi purtate cu mocasini. 26% dintre români consideră că acest look este depășit și nu ar trebui să mai fie adoptat.
Dar... Crocs? Vor fi întotdeauna un subiect interesant de discuție, deoarece au trecut foarte repede din grădină direct pe podiumurile Balenciaga. Cu toate acestea, dacă îi întrebați pe vizitatorii GLAMI, 24% dintre aceștia spun că papucii Crocs ar trebui să rămână în grădină!
Alte trenduri care ar trebui să fie evitate? Bijuteriile aurii, borsetele, lenjeria intimă purtată sub costumele de baie bărbătești.
Sunt, desigur, și alte tendințe pe care românii le displac și pe care ar dori să nu le mai vadă. Însă, în final, acesta este farmecul industriei modei: nu se știe niciodată ce întorsătură neașteptată va lua și unde se va sfârși creativitatea designerilor vestimentari.
Rezultatele prezentate mai sus fac parte din proiectul GLAMI Fashion (Re)search, cercetări de piață bazate pe colectarea periodică a datelor, care își propun să ofere informații actualizate și relevante presei și retailerilor cu privire la tendințele din industria fashion online. Pentru mai multe informații și pentru a vizualiza cercetările anterioare, accesați www.fashion-research.ro.