kanald.ro
Actualitate
Ce trebuie să facă restaurantele de tip fast – food închise de Cristian Popescu Piedone ca să își poată relua activitatea?! Toți pașii legali pe care trebuie să îi urmeze, explicați de avocatul Adrian Cuculis: „Trebuie să fie îndeplinite toate condițiile”
Momentele în care șeful ANPC închide restaurantele de tip fast – food din mai multe mall-uri din București au devenit virale în mediul online. S-au dat amenzi usturătoare comercianților, iar jurnaliștii WOWbiz.ro au aflat ce trebuie să facă, legal, patronii localurilor ca să își poată relua activitatea.
Cristian Popescu Piedone a descins, săptămâna trecut, în trei centre comerciale extrem de cunoscute din București, acolo unde a găsit nereguli în majoritatea restaurantelor de tip fast – food, din zona de food-court. Șeful ANPC a suspendat activitatea unităților și a dispus o serie de sancțiuni drastice.
Având în vedere că zonele de food-court din cele trei mall-uri au fost închise, toată lumea se întreabă ce trebuie să facă patronii restaurantelor și cât timp ar putea dura până când acestea își vor putea relua activitatea. Jurnaliștii WOWbiz.ro au discutat cu avocatul Adrian Cuculis, iar acesta ne-a explicat, pe larg, care sunt condițiile ca localurile să se redeschidă.
Cristian Popescu - Piedone, șeful ANPC, în control la unul dintre restaurantele de tip fast - food dintr-un mall din București
Ce trebuie să facă proprietarii restaurantelor de tip fast – food închise de ANPC ca să își reia activitatea
Începând de săptămâna trecută, Cristian Popescu Piedone și comisarii ANPC au pornit controalele în restaurantele de tip fast – food din mai multe centre comerciale din București. Activitatea multora dintre acestea a fost suspendată, în urma neregulilor pe care Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului le-a găsit.
Jurnaliștii WOWbiz.ro au mers pe firul sancțiunilor și al neregulilor și au vrut să afle ce trebuie să facă patronii acestor restaurante pentru a-și putea relua activitatea, iar avocatul Adrian Cuculis a explicat, în exclusivitate, că este extrem de important ca neregulile să fie remediate și să fie îndeplinite condițiile impuse de ANPC.
„Ca să poți să te întorci pe desfășurarea activității pe care o generai până în momentul respectiv, trebuie să fie în conformitate cu dispozițiile ANPC. De exemplu, să schimbi hota, să faci curat, să deratizezi sau orice fel de măsură impusă.
Cristian Popescu - Piedone, șeful ANPC, în control la unul dintre restaurantele de tip fast - food dintr-un mall din București
Închiderea este una totală, iar pentru închiderea respectivă bineînțeles că trebuie să fie îndeplinite toate condițiile respective, în așa fel în cât să poți să continui, să reiei activitatea. Dacă era o închidere temporară de 2-3-5 zile, o săptămână, atunci se făcea verificarea îndeplinirii condițiilor, satisfacerii nevoilor ANPC în conformitate cu dorința cetățenilor de a avea acces la un lanț de alimentație publică corespunzător și ulterior, deschideai”, a explicat avocatul Adrian Cuculis, în exclusivitate pentru WOWbiz.ro.
Ce amenzi și ce sancțiuni a dispus Cristian Popescu Piedone în urma controalelor la restaurantele din mall-uri
Șeful ANPC a efectuat controale în restaurantele de tip fast – food din mai multe centre comerciale din București. Primul a fost Mall Băneasa, acolo unde a închis localurile din zona de food – court și a dat amenzi în valoare totală de 537.000 de lei.
„Controlul în centrul comercial Băneasa a vizat 45 de operatori economici care desfășoară activități de alimentație publică, constatându-se o serie de neconformități, după cum urmează: prezența dăunătorilor în blocul alimentar; utilizarea de produse și proceduri nesigure în prestarea serviciilor de alimentație publică; lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de expunere a produselor și a pavimentului; agregate frigorifice deteriorate; lipsa informării corecte în meniurile scurte și detaliate; produse cu data limită de consum depășită; produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare; lipsa echipamentelor cu verificare metrologică,
Ca urmare a acestor deficiențe, au fost aplicate amenzi în valoare totală de 537.000 lei, 2 avertismente, iar 560 kg de produse alimentare au fost retrase de la comercializare. De asemenea, 16 operatori economici au fost sancționați cu oprirea temporară a prestării serviciilor până la remedierea neconformităților”, a scris șeful ANPC pe Facebook.
După Mall Băneasa a urmat Afi, unde ANPC a sancționat 30 de operatori economici și a dat amenzi în valoare totală de 506.000 de lei.
Șeful ANPC, în timpul unui control într-unul dintre supermarketurile din mall
Citeste si: Alimente bogate in B12. Surse de vitamina B12 - catena.ro
„În cadrul acestui control, au fost inspectați 30 de operatori economici, fiind constatate o serie de neconformități grave, care pun în pericol siguranța și sănătatea consumatorilor. Printre acestea se numără: prezența dăunătorilor în blocul alimentar; utilizarea de produse și proceduri nesigure în prestarea serviciilor de alimentație publică; lipsa igienizării corespunzătoare a echipamentelor de expunere a produselor și a pavimentului; agregate frigorifice deteriorate; lipsa informării corecte în meniurile scurte și detaliate; produse cu data limită de consum depășită; produse alimentare fără elemente de identificare și caracterizare; lipsa echipamentelor cu verificare metrologică.
Ca urmare a acestor constatări, ANPC a aplicat sancțiuni în valoare totală de 506.000 lei și a acordat 4 avertismente”, se arată pe pagina sa de Facebook.
Sun Plaza a fost cel de-al treilea centru comercial luat în vizor de șeful ANPC, iar aici s-au aplicat 33 de amenzi în valoare totală de 398000 lei si doua avertismente.
„Controlul in centrul comercial SUN PLAZA a vizat un număr de 24 operatori economici. S-au aplicat un număr de 33 amenzi contravenționale in valoare totala de 398000 lei si doua avertismente.
De asemenea, 9 operatori economici au fost sancționați cu oprirea temporara a prestării serviciilor pana la remedierea neconformităților. Au fost oprite temporar de la comercializare un număr de 364 buc produse in valoare de 18192 lei. Au fost oprite definitiv de la comercializare un număr de 486 kg produse in valoare de 28587 lei Au fost prelevate probe pentru analize microbiologice si fizico-chimice la diverse produse alimentare si nealimentare.
In urma controalelor efectuate s-au constatat o serie de neconformități, după cum urmează: produse alimentare cu stare termica schimbata; produse depozitate direct pe paviment; sistem de ventilație cu acumulări de impurități; tăvi de coacere uzate, cu depuneri masive de reziduri alimentare arse; utilizare ustensile de bucătărie neprofesionale; materie prima depozitata necorespunzător; lipsa autorizație de funcționare emisa de primăria sector 4; se utilizează coșuri de gunoi fără capac; paviment neigienizat cu depuneri de grăsime/murdărie în strat grosier la nivelul îmbinărilor/rosturilor; echipamente frigorifice cu depuneri de gheață în interior; produse alimentare ce nu prezentau etichete cu informațiile traduse in limba romana ; produse alimentare fără elemente de identificare si caracterizare; produse culinare finite depozitate/expuse in vederea comercializării în spațiu deschis neprotejate de praf și insecte; geneurile neigienizate corespunzător cu arsuri pe toată suprafața acestora; produse fără data deschiderii”, a scris Cristian Popescu Piedone în mediul online.
Ai informații care pot deveni o știre? Intră în contact cu reporterii noștri pe adresa de mail [email protected]!