Ce urmează după Coronavirus? Verdict crunt venit de la vârful lumii diplomatice

Pandemia de coronavirus este doar începutul unei perioade de criză. Anunțul trebuie, cel puțin, să ne pună în gardă.

Distribuie pe:

Autor: D.A.

Ce urmează poate fi mai rău? Verdict venit de la vârful lumii diplomatice


In articol:

Coronavirus nu este doar o pandemie cu efecte dezastruoase pe moment, ci va naște o recesiune globală care, susțin oficialii FMI, poate fi mai critică decât cea înregistrată în perioada 2008-2009.

Ce efecte poate produce Coronavirus

Fondul Monetar Internaţional se aşteaptă la o redresare abia în 2021. Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, a privit și partea pozitivă a prezentului. Statele par a fi luat măsurile fiscale perfecte pentru sprijinirea sistemelor de sănătate şi protejarea companiilor şi angajaţilor afectaţi.

Oficialul FMI include la aspecte pozitive și măsurile luate de băncile centrale pentru relaxarea politicii monetare, numai că cetățeanul român încă nu beneficiază de acest lucru.

„Vor fi necesare chiar mai multe măsuri, în special pe frontul fiscal”, a declarat şefa FMI, după o teleconferinţă cu guvernatorii băncilor centrale şi miniştrii de Finanţe ai G20 (cele mai puternice ţări ale lumii), care au fost de acord cu necesitatea solidarităţii pe plan global.

Fondul Monetar Internaţional va majora semnificativ finanţarea de urgenţă, în condiţiile în care deja 80 de ţări au cerut ajutor. FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari”, a dat asigurări Georgieva!

Ce urmează poate fi mai rău? Verdict venit de la vârful lumii diplomatice

Coronavirus face victime pe mai multe planuri

Oficialul FMI a declarat: „Costurile umane ale pandemiei sunt deja incomensurabile şi toate ţările trebuie să lucreze împreună pentru a proteja oamenii şi a limita pagubele economice”.

Perspectivele economice globale sunt negative, iar FMI se aşteaptă acum la „o recesiune cel puţin tot atât de rea ca în timpul crizei financiare globale sau chiar mai rea”, a avertizat Georgieva, adăugând că „impactul economic va fi sever, dar cu cât se va opri mai rapid virusul, cu atât mai rapidă şi mai solidă va fi redresarea”, aşteptată în 2021.

Economiile avansate sunt într-o situaţie mai bună pentru a face faţă crizei, pe când multe pieţe emergente şi ţări în curs de dezvoltare se confruntă cu dificultăţi semnificative, inclusiv ieşiri de capital. De la începutul crizei, investitorii au transferat deja 83 de miliarde de dolari din pieţele emergente, cea mai semnificativă ieşire de capital înregistrată vreodată.

Galerie foto 
Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Setari de confidentialitate