
In articol:
- Cea mai simplă rețetă de clătite pufoase
- Ingrediente pentru aluatul clătitelor pufoase
- Modul de preparare al rețetei de clătite
- Istoria clătitelor
V-am pregătit cea mai simplă rețetă de clătite pufoase. Pofticioșii adesea renunță la deserturi din pricina gradului de dificultate, precum și din lipsă de timp.
Iată cum poți face cele mai simple, gustoase și pufoase clătite, la tine acasă, într-un timp record!Cea mai simplă rețetă de clătite pufoase
Clătitele reprezintă unul dintre cele mai îndrăgite deserturi atât în rândul celor mici, cât și în adulților. Rude vechi cu pâinea, lipia și blatul de pizza, clătitele amintesc tuturor de anii dulci ai copilăriei, vizitele la bunici sau duminicile petrecute în sânul familiei. Vă prezentăm cea mai simplă și rapidă rețetă de clătite, care vă va trimite în vremurile de odinioară. Aveți nevoie de doar 4 ingrediente!
Cea mai simplă rețetă de clătite
Citește și: Rețeta pentru cea mai bună negresă de post. Desertul perfect pentru Postul Crăciunului
Citeste si: „Mă bârfești și mă vorbești.” Ce mesaj a transmis Marius Elisei pe rețelele de socializare- kfetele.ro
Ingrediente pentru aluatul clătitelor pufoase
• Faină (250 de grame
• Două ouă, nu cinci, ca nu facem omletă
• Un pahar de apă minerală (230 ml.)
• Un pahar de lapte (200 ml.)
Modul de preparare al rețetei de clătite
- Se pun ouăle într-un vas încăpător și se bat până se omogenizează.
- Se cerne făina și se adaugă treptat, în timp ce se amestecă foarte bine.
- În cazul în care nu dispunem de mixer, într-un vas separat amestecăm laptele, la temperatura camerei, cu uleiul, pentru a împiedica formarea cocoloașelor. De asemenea, uleiul va face clătitele să devină pufoase. Dacă alegeți să folosiți apă minerală, treceți direct la adăugarea alternativă de făină, apă minerală și ulei peste ouăle bătute bine.
- Următorul pas este adăugarea alternativă de făină și amestecul de lapte cu ulei.
- Compoziția este gata când se obține o consistență nici prea lichidă, nici prea densă.
- Lăsăm la odihnit aluatul de clătite timp de 10 minute.
- După cele 10 minute, într-o tigaie încinsă și unsă cu foarte puțin ulei, punem un polonic de aluat.
- Clătitele se prăjesc la foc mediu, circa 1- 2 minute pe fiecare parte. Apoi, se umplu și se rulează, pliază sau împachetează, după bunul plac.
Umplutura clătitelor variază în funcție de gusturile fiecăruia. Pentru clătitele făcute după rețeta simplă și rapidă de mai sus, se potrivește de minune: ciocolata, dulceața, zahărul, gemul, crema de vanilie, dar și multe altele. Totodată, absența zahărului din compoziție vă dă posibilitatea să umpleți clătitele atât cu umpluturi dulci, cât și cu umpluturi sărate. Iată câteva sugestii de umpluturi sărate: carne, legume, brânzeturi, somon, șuncă etc. Vă urăm poftă bună și spor în bucătărie!
Istoria clătitelor
Rude vechi cu pâinea, lipia și blatul de pizza, clătitele reprezintă în vremurile noastre un desert gustos, apreciat și chiar sofisticat, întrucât rețeta acestora a suferit foarte multe schimbări de-a lungul timpului. Marii bucătari ai lumii au dus clătitele la alt nivel, dezvoltându-se o varietate fascinantă de tipuri de clătite. Pe lângă clasicele clătite franțuzești există și: clătite americane, clătite norvegiene cu cartofi, pannekoken (Olanda), clătitele vietnameze cu făină de mălai și lapte de cocos, clătite japoneze cu făină de orez, bammy (Jamaica) etc.
La bază, clătitele sunt o specialitate bretonă, o regiune din nord-vestul Franței, care a devenit cunoscută și apreciată rapid în toată lumea. Potrivit ro.wikipedia.org, original, clătitele se serveau cu cidru, o băutură fermentată pe bază de mere. Ulterior, au apărut spectaculoasele „crepes Suzette”, adică clătite flambate în lichior și suc de portocale. În Franța există inclusiv o sărbătoare dedicată clătitelor. Aceasta se numește „La Chandeleur” și are loc anual la data de 2 februarie. Legenda spune că persoanele care reușesc în acea zi să arunce o clătită în sus și să o prindă în tigaie cu dreapta, în timp ce țin o monedă de aur în stânga, vor avea noroc întregul an.