
Sezonul rece vine impreuna cu o multime de probleme pentru conducatorii auto. Vantul, frigul, poleiul, gheata si zapada sunt doar cateva dintre obstacolele pe care soferul trebuie sa le intampine cu succes la volanul masinii sale. Din pacate insa, putini dintre conducatorii auto din Romania inteleg vitregiile iernii si pericolele ei, asa ca isi echipeaza masinile cu tot ceea ce le este necesar abia la inceputul acestui sezon, cand uneori sunt surprinsi de furtuna de zapada sau de poleiul asternut pe asfalt din abundenta.
Desi mijloacele de informare cu privire la conditiile meteorologice sunt multe, putini iau in serios avertizarile meteorologilor si se trezesc brusc ca la prima ora a diminetii nu reusesc sa porneasca masina deoarece temperaturile foarte scazute tocmai au transformat-o intr-o cazemata de gheata. Specialistii recomanda tuturor sa nu uite sa faca micile schimbari necesare unui autoturism pentru sezonul rece, chiar daca este vorba doar despre a cumpara diuze pentru stergator sau un saculet de nisip, de pus in portbagaj.
Iata cum sa echipeze masina corespunzator pentru iarna:
-
Alternatorul este principala piesa care cedeaza la frig si care poate lasa pieton orice sofer, chiar si pe unul foarte experimentat. Verificarea alternatorului este vitala la inceput de sezon rece si daca viata sa este pe duca, atunci trebuie inlocuita. Un loc ideal pentru a cumpara piese auto pentru Skoda este mediul online, acolo unde exista calitate superioara, preturi mici si producatori renumiti;
-
Intotdeauna sa existe in portbagaj cateva becuri pentru faruri sau stopuri. De fiecare data ele vor fi inlocuite, in asa fel incat siguranta in trafic sa nu aiba de suferit.
-
Lichidele ar putea ingheta daca temperaturile scazute se instaleaza pe nepregatite. Ele trebuie schimbate din lunile toamnei, in asa fel incat lichidul de racire motor si cel de curatare a parbrizului sa nu inghete si sa strice diverse alte piese auto. Soferii ar trebui sa tina minte ca este un mit faptul ca antigelul nu se schimba. Acest lichid ingheata cand e nou la -30 de grade Celsius, dar daca este vechi, atunci va ingheta la -10 sau -15 grade Celsius;
-
Anvelopele de vara folosite iarna devin un adevarat pericol pentru sofer sau pentru ceilalti participanti la trafic, plus ca oricand se poate primi o amenda mare. Acest lucru insa nu-i impiedica pe multi sa circule cu ele tot anul, chiar si pe carosabilul inghetat sau inzapezit. Ar fi bine ca automobilul sa fie echipat inca din toamna cu anvelope mixte sau de iarna pentru ca niciodata nu se stie cand poate aparea pe nepregatite zapada,
-
Placutele de frana uzate pot fi periculoase mai ales iarna, asa ca o verificare la service nu strica inainte de a incepe sa ninga sau sa inghete totul in jur. Chiar si soferul poate face de unul singur o astfel de verificare, incetinind masina la viteza mare. Daca volanul nu vibreaza, atunci totul este in regula, dar daca se intampla acest lucru, atunci probabil discurile sunt ovalizate.
In concluzie, desi numeroase studii au arata faptul ca majoritatea soferilor nu isi ingrijesc masina cum trebuie pentru a face fata cu brio sezonului rece, totusi, imediat ce iarna s-a instalat, s-a constatat o crestere vizibila a vanzarilor de accesorii pentru autoturisme.