Cele mai răspândite superstiții din popor. De ce nu este bine să-ți privești noaptea reflexia în oglindă!

Oglinzile datează din cele mai vechi timpuri, iar în jurul lor s-au creat tot felul de mituri.

Superstiții despre oglinzi
Superstiții despre oglinzi[Sursa foto: Pexels ]
Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Oglizile sunt obiecte extrem de vechi din societatea umană. Acestea datează încă din cele mai vechi timpuri, de acum cinci mii de ani, însă fără a avea prea multe lucruri în comun cu cele de astăzi.

Vechile obginzi erau realizate din bronz sau din argint șlefuit și aveau o formă standard, ovală. Popoarele din Egipt și China le foloseau cel mai adesea. 

În zilele noastre, oglinzile sunt un obiect uzual în viața unui individ și sunt produse la scară industrială pe plan mondial. De-a lungul timpului, acestea au căpătat o adevărată simbolistică și s-au „născut” foarte multe superstiții în jurul lor. 

Superstițiile sun niște credințe fără un anumit temei științific, ci au doar explicații mistice, asumate cultural, social sau religios de anumite popoare, inclusiv de români. 

Superstiții despre oglinzi
Superstiții despre oglinzi[Sursa foto: PixaBay]

Nu este bine să te privești noaptea în oglindă 

Superstițiile erau credințe pe care oamenii, mai ales cei din cele mai vechi timpuri și cu o educație scăzută, le respectau cu sfințenie, pentru ca asupra lor să nu se abată diverse orori.

De-a lungul timpului, a luat naștere o supertiție conform căreia după lăsarea nopții nimeni nu ar trebui să-și privească reflexia în oglindă, pentru că asupra lui s-ar putea pogorî ceva rău și malefic. 

Citeste si: Noua lege a asociațiilor de proprietari. Mii de români sunt afectați! Urmează controale în blocuri?- bzi.ro

La baza acestei superstiții stă o legendă de origine salavă, care spune că oglinda este puntea de legătură între lumea celor vii și a celor de dincolo.

Se spunea că atunci când te uiți noaptea în oglindă poți vedea ceea ce se întmplă în lumea celor morți, iar spiritele rele ar putea să pătrundă în locuință chiar prin intermediul ei. 

Spartul unei oglinzi aduce 7 ani de ghinion 

Această superstiție își are originea în Veneția secolului XV-lea. Pe vremea aceea, oglinzile erau foarte scumpe și cumpărate numai de oameni înstăriți.

Servitorii care le spărgeau, fie și din greșeală, erau siliți să muncească șapte ani fără să fie plătiți. De aici și superstiția conform căreia ai ghinion 7 ani dacă spargi o oglindă. 

Superstiții despre oglinzi
Superstiții despre oglinzi[Sursa foto: PixaBay]

Ca să „scape” de ghinon, totuși, au fost inventate și soluții: trebuie să aduni bucățile de sticlă și să le pui în apă sau să le îngropi la lumina lunii, în timp ce alții lasă cioburile în locul unde s-a spart timp de șapte ore înainte de a le aduna. 

Alte superstiții legate de oglinzi 

Se spune că atunci când moare o persoană toate oglinzile din casă trebuie să fie acoperite, altfel sufletul celui decedat va rămâne captiv și o să bântuie în casă. De asemenea, se mai spune că nici bebelușii mai mici de un an nu au voie să-și privească reflexia în oglindă, altfel s-ar putea deochea singuri. 

Citeste si: Horoscop Chinezesc 2021. Anul Bivolului Alb de Metal aduce schimbări pentru toate zodiile

O altă superstiție spune că nu este bine să te privești foarte mult în oglindă pentru că ar putea să-ți absoabă toată energia. 

Totodată, cele mai vechi popoare se foloseau de oglinzi pentru ritualuri magice, însă, în zilele noastre acestea sunt strâns legate de industria de frumusețe. 

Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Culorile norocoase pe care trebuie să le porți de REVELION 2021. Ce pățești dacă te îmbraci în galben în noaptea de ANUL NOU

Daniela Gyorfi, atacata energetic: "Am dat bani la niste oameni si am avut impresia ca mi-au furat sporul de la casa

Ce supersitii are Annes la fiecare sfarsit de an! Afla ce lista isi face artista!

Horoscop Zilnic Joi 17 Iunie 2021: Gemenii vor avea parte de o zi foarte bună din toate punctele de vedere

Vaccinarea devine obligatorie! Cine trebuie să se vaccineze neapărat

BOMBĂ! Florin Ristei, înșelat și părăsit de iubita superă pentru un bărbat super celebru! Este SCANDAL imens

Bomba zilei despre Pfizer! S-a aflat adevărul. Toată lumea trebuie să afle

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies