CERT-RO, avertisment pentru românii care urmează să plece în Grecia. La ce trebuie să fie atenți când completează PIF-ul

CERT-RO trage un semnal de alarmă asupra noilor metode ale atacatorilor cibernetici de a afla datele personale.

Autor: Madalina Kovacs

In articol:

Centrul Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) îi atenționează pe toți cei care urmează să plece n concediu, în Grecia. Una dintre cerințele trecerii graniței este de a completa un formular, PLF –Passenger Locator Form, însă atacatorii cibernetici au reușit să găsească o soluție pentru a-i păcăli pe români de a le oferi pe tavă date cu caracter personal, folosindu-se de acest lucru.

Astfel, specialiștii le cer turiștilor să fie foarte atenți la adresa link-ului pe care intră pentru a completa formularul digital. Ei îi atenționează să aibă grijă și să folosească doar site-ul oficial al Ministerul Afacerilor Externe, care este https://travel.gov.gr. 

CERT-RO, atenționare pentru românii care urmează să plece în Grecia 

Experții în securitatea cibernetică au lansat o atenționare pe rețelele de socializare, după ce mai multe persoane au constat nereguli atunci când au completat PIF-u, necesar pentru intrarea pe spațiul elen. Ei bine, oamenii s-au plâns că le-au fost cerute inclusiv datele de pe cardul de credit, ceea ce li s-a părut suspect și au raportat mai departe situația. CERT-RO trage un semnal de alarmă și îi roagă pe cei care urmează să plece în Grecia să aibă grijă de pe ce site completează formularul și îi redirecționează către site-ul oficial al MAE. 

Citeste si: Mesajele de care să vă feriți pe Instagram! CERT-RO, despre cum acționează hackerii: „Atenție la mesajele private primite pe Instagram”

Citeste si: Nu mai puneti leustean la ciorba! Este cea mai frecventa greseala! Medicii trag un semnal de alarma- bzi.ro

Citeste si: ATENȚIE! Nu deschideți link-uri primite cu mesajul „Seamănă cu tine” sau „Apari în acest video”

„Cei care călătoresc sau plănuiesc să se deplaseze în Grecia trebuie să fie atenți unde își introduc datele pentru generarea formularului necesar pentru intrarea în țară. Site-ul oficial, recomandat inclusiv de Ministerul Afacerilor Externe este https://travel.gov.gr.

Au apărut deja site-uri care pot profita de neatenția utilizatorului pentru a-i colecta date cu caracter personal sau date financiare, așa cum putem observa în imaginile de mai jos.

Evitați accesarea surselor neoficiale și nu furnizați date pe astfel de site-uri! Mai mult, în acest caz utilizatorului i s-au cerut inclusiv date de card, deși în care în mod normal formularul NU specifică necesitatea oferirii acestor detalii", scrie CERT-RO pe rețelele de socializare, care a postat şi câteva fotografii.

Distribuie pe:
Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Mii de români au primit SMS-uri înșelătoare. Poliția Română îi avertizează

Grecia, lovită de cel mai puternic uragan de până acum! Mărturiile cutremurătoare ale românilor blocați în mijlocul dezastrului: „Nu au mai văzut așa ceva de 60 de ani!”

Rusia a atacat SUA! Au vizat 31 de ținte! „Numărul real e mai mare”

Astăzi, 5 zodii scapă de probleme și câștigă bani mulți

Calendar Ortodox 27 iulie 2021. Ce este interzis să faci de Sfantul Mucenic Pantelimon! Tradiții și obiceiuri

BOMBA! Barbatul cu care a fost prinsa Andreea Mantea! E cutremur in showbiz

S-a dezlănțuit IADUL pe pământ. Flăcările nu pot fi stinse. Imagini cutremurătoare dintr-un loc preferat de români

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies