Certificatele digitale au devenit obligatorii în UE! Uite ce pași trebuie să urmezi pentru obținerea pașaportului Covid

Noile certificate digitale au devenit obligatorii de vineri pe tot teritoriul UE.

Certificat digital european
Certificat digital european [Sursa foto: PixaBay]
Autor: Alexandra Gabriela

In articol:

Certificatele digitale sunt de vineri o obligativitate la trecerea frontierelor din Uniunea Europeană. Totuși, oamenii pot tranzita granițele țărilor din Uniunea Europeană și fără existența acestor certificate, cu condiția respectării normelor naționale de carantină impuse în fiecare zonă.

Astfel, certificatele digitale vor fi recunoscute începând cu ziua de vineri, 13 august, ca documente doveditoare ale vaccinării, trecerea individului prin boală, dar și al rezultatului negativ al unui test RT-PCR.

Documentele vor conține un cod QR și pot fi eliberate de pe site-ul https://vaccinare-covid.gov.ro/.

Noile prevederi sunt disponibile în Regulamentul UE 953/2021 și sunt aplicabile la trecerea frontierei de stat, nu și pentru acțiunile care se desfășoară în interiorul zonei naționale a României.

Eliberarea, verificarea și acceptarea certificatului digital european este reglementată prin Ordonanța de urgență nr. 68 din 29 iunie 2021, publicată în Monitorul Oficial nr. 644 din 30 iunie 2021.

Citeste si: Vestea tristă a dimineții. Din păcate, Alexandru Arșinel...- bzi.ro

“Cetățenii români și membrii de familie ai acestora care sunt vaccinați cu o doză în România și o doză într-un alt stat sau vaccinați cu schemă completă într-un stat terț sau Irlanda, respectiv Spania (state membre UE care NU emit, la momentul actual, certificat digital european COVID) trebuie să trimită pe adresa [email protected],

pentru obținerea certificatului, următoarele:

 • Numărul de telefon;
 • Carte de identitate/pașaport/permis de ședere după caz (în cazul membrilor familie și pentru solicitant și pentru cetățeanul român);
 • Dovada vaccinării;
 • Certificatul de căsătorie – în cazul membrilor de familie precum și în cazul schimbării numelui între data vaccinării și data solicitării certificatului;
 • Pentru minorii sub 14 ani – certificatul de naștere.
 • ÎN ATENȚIA CETĂȚENILOR ROMÂNI ȘI A MEMBRILOR FAMILIEI ACESTORA CARE S-AU VACCINAT ÎMPOTRIVA COVID ÎN MAREA BRITANIE
 • Pentru emiterea certificatului digital european COVID, de către statul român, este necesară dovedirea vaccinării în Marea Britanie prin obținerea, de către solicitant, a adeverinței de vaccinare accesând următorul link: https://www.nhs.uk/conditions/coronavirus-covid-19/covid-pass/get-your-covid-pass-letter/  
 • Sau apelând:
 • 119 – număr valabil numai în Marea Britanie.
 • După obținerea adeverinței care dovedește vaccinarea, pentru a iniția procesul de obținere a certificatului digital european COVID, solicitantul trebuie să trimită pe adresa [email protected] următoarele:
 • Numărul de telefon;
 • Carte de identitate/pașaport/permis de ședere după caz (în cazul membrilor familie și pentru solicitant și pentru cetățeanul român);
 • Dovada vaccinării;
 • Certificatul de căsătorie – în cazul membrilor de familie precum și în cazul schimbării numelui între data vaccinării/testării și data solicitării certificatului;
 • Pentru minorii sub 14 ani – certificatul de naștere” se arată într-un comunicat al oficialilor.

Persoanele care nu au certificatul digital vor respecta măsurile în vigoare
Persoanele care nu au certificatul digital vor respecta măsurile în vigoare[Sursa foto: PixaBay]

Pași de urmat pentru obținerea certificatului Covid

Site-ul https://certificat-covid.gov.ro/ este disponibil pentru persoanele care doresc să călătorească în străinătate, având acest document electronic.

 Pașii de urmat pentru obținerea actului electronic sunt:

 1. Autentificarea se face pe baza unei adrese de e-mail.
 2. Dacă e-mail-ul este valid, sistemul informatic trimite un link, care după accesare va direcționa utilizatorul în pagina principală a platformei.
 3. Se accesează butonul verde „Certificat nou”.
 4. Se alege tipul actului de identitate în baza căruia solicitantul a fost înregistrat la testare sau vaccinare.
 5. Cetățenii români și cei cu CNP emis de autoritățile române accesează butonul „CNP”, urmat de categoria de vârstă. În câmpurile dedicate, introduc: codul numeric personal, seria și numărul actului de identitate, inițiala numelui, inițiala prenumelui și tipul certificatului dorit. Cetățenii străini selectează opțiunea „Pașaport/Act de identitate” și completează câmpurile care cuprind: „Țara care a emis pașaportul”, numărul „pașaportului sau al cărții de identitate”, inițialele numelui și prenumelui, iar apoi aleg tipul de certificat.
 6. În funcție de categorie, se completează:

Pentru generarea certificatului de vaccinare, se alege tipul serului administrat, județul în care a fost vaccinat și se introduce numărul corespondent lunii în care a avut loc vaccinarea.

Pentru generarea certificatului de recuperare după COVID, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care persoana a fost confirmată pozitiv.

Pentru generarea certificatului de testare, se alege județul în care s-a realizat testarea și luna în care s-a efectuat. Pentru acest tip de certificat, valabilitatea este de maximum 72 de ore de la realizarea testului negativ.

 1. Se apasă butonul „Salvează”, iar aplicația înregistrează cererea de generare a certificatului digital UE privind COVID.
 2. Ulterior, în secțiunea „Listă certificate” se vor putea vizualiza toate certificatele emise de pe acel cont de e-mail.
Distribuie pe:
Galerie foto  Urmatorul articol
Abonează-te pe

Citește și:

Bilanț coronavirus, 11 august 2021! A doua zi cu peste 300 de cazuri

Organizația Mondială a Sănătății cere amânarea celei de-a treia doză a vaccinului anti-Covid. Motivul este siguranța întregii populații a globului

Studiul care aruncă în aer tot ce se știa despre varianta Delta! Specialiștii sunt în alertă

2022 va fi un an plin de SUCCES pentru tine!

Avem restricții de Sărbători? Raed Arafat a zis clar pentru toată România

SMILEY se desparte de Gina Pistol! A aflat ce a făcut aceasta ca să devină prezentatoare la Antena 1! ESTE SCANDAL IMENS!

Dezvăluirile care au cutremurat lumea sportului! ”M-am gândit la sinucidere, am avut şi nebunia asta în cap”

Mister elucidat! Anamaria Prodan a aflat cine ”a scăpat” pozele cu ea dezbrăcată: ”Va plăti. În timp foarte, foarte scurt”

Clipul zilei pe WOWBIZ.RO:
Cookies